16 september, 2007

Saiavorm

Saiavorm on olnud minu üks lemmikuid läbi aegade. Ema tegi saiavormi alati mustsõstramoosiga- mõnusalt hapukas oli. Ise olen hakanud tegema õunamoosiga või jõhvika-õunamoosiga. Ja kui kodus leidub värskeid õunu siis leiab mõni kindlasti oma tee ka saiavormi, lisandiks kaneel. Üks muutus mis veel toimunud on - eelistan saiavormi süüa hapukoorega mitte piimaga.



1 Kirde sai
0,5 l õunamoos või midagi muud vastavalt soovile
1 pakk vaniljekastet või 0,5 pakki vaniljepudingit( mõlemal juhul need mida tuleb keeta aga vormi jaoks pole vaja keeta)
4 muna
4 spl suhkrut
kaneeli, rosinaid, õunaviile, pruuni suhkrut, kookoshelbeid, mandleid vms vastavalt soovile
piima – nii palju kui mahub segistisse(segisti mõõt on 500 ml)
veidi võid(vormi määrimiseks ja mõned killud peale)

Ahjuvorm määrida võiga.Laduda kihiti sai (soovitavalt viiludena + täita ka igas kihis viilude vahele jäävad augud sobiva suurusega saiatükiga) ja moos. Kihtide vahele lisada ka veidi kaneeli vms mida parajasti tuju lisada on. Segistise panna veidi piima(50 ml) ja vaniljekastme pulber ja need omavahel lusikaga ära segada ning siis lisada suhkur, munad ja veel veidi kaneeli – segistile kaan peale ja loksutadapvahustada nii kaua kuni kõik on ühtlane siis lisada piima nii palju, et segisti oleks kuni tiivikuni täis ja siis veel kõik omavahel segi raputada. Saadud vedelik kallata saia-moosi peale. Kui ei taha ära mahtuda siis mõne noa/kahvli abil kergitada kihte ja lasta saial vedelik sisse tõmmata.

Ahjuvormile kaan peale panna ja 200°C juures ~40 minutiks ahju. Soovitav oleks lasta veel 10 minutit seista aga kui on kiire siis võib ka kohe välja võtta. Serveerida nt külma hapukoorega või vahukoorega
Võib teha ka kolme munaga aga siis kindlasti vaniljepudingu pulber ja veidi kauem ahjus kui t° on välja lülitatud
Tegelikult võib teha veel uhkema saiavormi ja segada 1 paki kohupiima(Tere vanilje oma) 2 muna ja vaniljekastme pulbriga(lisaks retseptis antule siis) ja lisada seda kihtide vahele siis võib teha vedeliku 3 munaga ja arvatavasti ei mahu siis terve sai ka vormi kui kasutada 2l ahjuvormi.


Viimane katsetus saiavormiga oli siis järgmine:


  • lisasin värskeid virsikuid- peaks jääma vormi põhja või äärde muidu ei küpse läbi

  • saiaviilud määrisin ühelt poolt moosiga ja panin vormi poolkaldu - vorm võik olla nii kõrge et muna-piimasegu valades jääks saiaviilud vedelik sisse(meie jaoks oli vorm liiga kuiv- krõbedus oli sobiv)

  • vahele panin veel 1 paki kohupiima millesse segasin 1 muna ja 1/2 tassi piima(oleks võinud veidi vähem).

Kommentaare ei ole:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...