25 september, 2007

Küpsisetort

Tavaliselt teen 2 pakist vaniljekohupiimast ja 2 1/2 pakist Selga küpsistest( mingi hele ja sokolaadi oma, need imavad vedelikku paremini kui Kalevi omad). Seekord tegin auto poja 2 aastase sünnipäeva puhul ja kogused olid tunduvalt suuremad.

2 pakki heledaid küpsiseid
3 pakki sokolaadi küpsiseid
u 500 ml kohvi suhkruga(eelistan alati kohviga immutada aga võib ju ka piima või mahlaga)
3 pakki vanilje kohupiima
1 pakk vahukoort
1 Exquisa(kirjapilt vist vale:) ) maasika kohupiim - selle võib vabalt asenda tavalise kohupiimaga ja maitsestada maasikate(vaarikatega). Karbi kaal oli 500 gr
100 gr jõhvika salatit(sobib ka moos - aga hapu)
Kaunistamiseks sokolaadist kuule/pulkasid vms.




Alus valida vastavalt sellele millist torti soov teha ehk kas selline piklik või ümmargune alus. Vedelik kausikesega tordialuse kõrvale. Kui vedelik on soe siis piisab küpsise hetkeks vedelikku pistmisest(muidu võiks 2-3 sekundit hoida -lugeda pole vaja aga orienteeruv aeg lihtsalt) muidu muutub liiga pehmeks. Kui kiht heledaid küpsiseid on aluse peal siis kohupiim peale ja veidi moosi ka,siis järgmisena tumedad küpsised ja jälle kohupiim. Juhul kui on maitsestatud kohupiim ka siis teisele kihile maitsestatud kohupiima panna. Ja nii niikaua laduda kuni küpsised otsas ja tordi katmiseks piisav kogus kohupiima järgi!! Maitsestatud kohupiim peab saama kihtide vahele ja maitsestamata st vanilje oma jääb katmiseks.

     
  • Ise olen arvestanud, et katmiseks kulub 1 pakk vaniljekohupiima ja 250 ml vahukoort.Enamasti segan selle ikkagi täidiseks mõeldud kohupiimaga kokku aga võib ka eraldi jätta.
  • Seda autot tehes ladusin 4 kihti täispikkuses ja siis jätsin eestpoolt ühe rea küpsiseid vabaks, tagant jäi poolküpsisereast tühjaks.Iga järgmise reaga vähendasin jälle küpsiste osa ehk esiklaas läks laugelt ülespoole ja ka tagant oli mingi kerge vähenemine. Astmed katsin kohupiimaga pärast. Tordi katmiseks on hea kui kohupiim on võimalikult paks.Aknaraamid ja muud osad mis on pruunid on tehtud sokolaadi pulgakestest(jube töö aga jäi üsna armas)
  • Kui täidiseks mõeldud kohupiimale lisada 2-3 spl piima siis jääb kohupiim mahlasem ja piim ise imendub küpsistesse(ning kohupiim ei muutu kuivaks)

Kommentaare ei ole:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...