Mis saab kui panna kokku piim ja suhkur ja unustada pott soojale-kuumale pliidiplaadile ...?
Õige vastus oleks:
üks teraline, paks mass mis meenutab maitselt tõsiselt vanaema tehtud lehmakomme ..
Kui ausalt kõik kirja panna siis tegelikult tahtsin teha kondenspiima aga siis kui paksus oli piimal mõnus siis oli värvitoon minu jaoks liiga tume .... tean, et virisen aga nii see oli.
Otsus edasi keeta tuli kiiresti ja lõppsaadus oli kõigile meeltmööda.
Järgmine kord katsetan rasvasema piima-suhkruseguga. Kahtlustan, et teralisus sõltub rasvasisaldusest, sest vanaema keetis oma lehma piimast ja ei suuda meenutada et nii teraline oleks olnud.
Keetmisaega ei tasu küsida, kindlasti oli seda rohkem kui 1,5 tundi .. pigem lähenes 2,5-3 tunnile. Vahepeal sai kõrgemal kuumusel(6l - 9st) keedetud ja siis madalamal(4 l- 9st).
Ma ei tea kas see reegel on aga mingil põhjusel ei hakanud see vedelik kordagi potipõhja külge kinni ning vaikse mulinaga ei osanud see segu ka keeda ...
Segasin ikka ka vahel rohkem vahel vähem.
Retseptist - kogustest ka siis:
1 liiter piima
300 gr suhkrut
(kui vanilje tundub hädavajalik siis seda ka)
Keetmisaega ei tasu küsida, kindlasti oli seda rohkem kui 1,5 tundi .. pigem lähenes 2,5-3 tunnile. Vahepeal sai kõrgemal kuumusel(6l - 9st) keedetud ja siis madalamal(4 l- 9st).
Ma ei tea kas see reegel on aga mingil põhjusel ei hakanud see vedelik kordagi potipõhja külge kinni ning vaikse mulinaga ei osanud see segu ka keeda ...
Segasin ikka ka vahel rohkem vahel vähem.
Retseptist - kogustest ka siis:
1 liiter piima
300 gr suhkrut
(kui vanilje tundub hädavajalik siis seda ka)
5 kommentaari:
Mul on ka pikemat aega juba plaanis iiriskomme teha, hea meeldetuletus! Väga nunnud näevad välja:)
minul pole küll lehmakommid teraliseks jäänud, aga ilmselt ongi asi selles et mina kasutan täispiima - otse lehmast :D
Kas nad kuivavad vormis sellisteks et saab kuiva näpuga võtta? Ma olen teinud ka, keetnud ca 2 tundi, aga jääb selline veniv mass.
Ma küsin ebaviisakalt - kust küll saab selliseid kommivorme :)
Andra - Aitähh ! Pildil näevad tõesti nunnud välja - värvid mängivad omavahel päris hästi vist..
Liilia - No seda ma kahtlustasingi, et rasvasusest sõltub see teralisus. Tähh, et kinnitasid mu mõtteid.
Nelly - Minul lusika peal tahkus kõvaks aga ma "tarkpea" tahtsin ilma teradeta ja lasin saumikseriga korraks läbi massist. Ja siis muutus see mass venivaks ja sitkeks. Külmutasin u 2h ja siis sain vormist välja ning vormis püsisid ja kinni ei jäänud kuhugile u 30 minutit.
Triinu - Ei ole ebaviisakas küsimus:) Ostsin kunagi tupperwarest. Praegusel hetkel arvan, et kataloogis neid pole aga kindlasti on mõnel esitlejal "tagavaraks" :)
Postita kommentaar