12 august, 2009

Õunastruudel vol 2 ehk vana Viini õunastruudel


Seda retsepti olen näinud ja söönud juba hea mitu aastat tagasi. Retseptigi sain juba pea aasta tagasi, lõpuks aga proovimiseni jõudsin alles nüüd ja seda sellepärast, et nami-namis on järjekordne kooskokkamine nr 19 struudlid .


Originaal retsept on pärit Schloss Schönbrunn kohvik-retsoranist Residenz kus näidatakse mis ja kuidas täpselt teha :) ... aga seda retsepti olen veidi muutnud. Põhjuseks meie jahu ...

250 gr jahu(eeldatavalt veidi rohkem , nii 1 spl)
2 gr soola
50 gr muna(sobib M suurusega Selveri muna - vähemalt sobis kaalu poolest see minul)
100 gr leiget vett
20 gr õli
(0,5 tl äädikat - ei pea panema aga aitab paremini venida tainal)


Kõigist koostisosadest pehme tainas sõtkuda kuni annab laua ja käte küljest lahti. Kui vaja võib sõrme otstega veidi jahu juurde lisada(minul oli vajalik). Tainas palliks vormida ja õliga üle pintseldada ning 20-30 minutiks rahunema panna.

Tainas jahusel rätikul lahti rullida(ettevaatust et rätiku külge ei jääks), käeseljaga edasi venitada - tegelikult saab seda tainast ka ainult kätega venitades õige suurusega/paksusega tükiks venitada .


Täidis:


100 gr kuivatataud saiapuru
50 gr võid
saiapuru röstida võiga kuldkollaseks
160 gr peeneteralist suhkrut
10 gr kaneelipulbrit(ilma suhkruta)
suhkur ja kaneel omavahel segada.


160 gr rosinaid
sidrunimahla veidi
11oo-1200 gr puhastatud- tükeldatud hapusid õunu
sorts rummi õuntega segamiseks - soovi korral
Kõik ained omavahel segada.



Lahtirullitud tainale täidis peale panna ja ühtlaselt laiali ajada. Taignal paksud servad ära lõigata ja ettevaatlikult tainas koos täidisega kokku rullida. Struudel võiga pintseldada ja küpsetada 190 kraadises ahjus kuldpruuniks(kuldseks) küpsetada. Kohe peale küpsetamist uuesti võiga pintseldada ja katta rätiku või küpsetuspaberi ja rätikuga, lasta jahtuda.

Serveerida leigelt koos vaniljejäätisega.


ps. seda tainast annab väga hästi venitada, tegelikult parim tainaretsept mida kohanud olen.

3 kommentaari:

Pille ütles ...

Näeb väga ehe välja - ja suur aitäh kooskokkamises osalemise eest!
Kas saiapuru jaoks kasutasid tavalist riivsaia või tegid värske saiapuru?

Anneli ütles ...

Kasutasin riivsaia aga see on ise kuivatatud ja purustatud, teen enamasti võileivatortidest järgijäävatest koorikutest. Sakslaste/austerlaste tahked kuklid on natuke teistsuguse sisuga kui need mis meil müügil - sellepärast on riivsai kindlam variant.

Anneli ütles ...

Nii, olen nüüd ära katsetanud ka värskest saiast puru tegemise ja ka võis praadimise - annab teistsuguse maitse ja olemuse struudlile.
Harjunum on riivsaia kasutada aga samas meeldis värske puruga tegemine rohkem( ps purustasin saumikseri väikse hakkijaga).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...