Üks meie pere ja meie külaliste lemmikuid mis kutsub enamasti esile häälisuse aaa ja mmmm.
Parimad on lambalihaga tehes aga piisavalt hääd ja veiselihaga tehes.
Maitse jaoks kõige olilisem on sidruni- suhkru õige vahekord, kusjuures sidruni hapusus ei ole alati sama.
Peaaegu sama oluline kui sidrun on ka ciabatta. Hää kui kõrvale oleks pakkuda ka küüslauguvõid.
u 40 lehte
3 spl oliiviõli
1 suur sibul peenestatult
400 gr hakkliha(eelistatult lambast aga ise teen tihti loomahakklihast)
u 2 -2,5 dl keedetud riisi
4 spl hakitud petersellilehti
3 spl hakitud piparmündilehti
4 spl murulauku
6-8 rohelise sibula vart peeneks hakitult
2-3 keskmise või väiksema sidruni mahla
2-4 spl tomatipüreed
2 spl suhkrut
soola ja värskelt jahvatatud musta pipart
serveerimiseks ciabattat ja hapukoort
- Õli kuumaks ajada, lisada sibul ja pidevalt segades läbi praadida.
- Hakkliha sibulale lisada ja praadida mõõdukal kuumusel pidevalt segades hästi pruuniks.
- Maitsestada soola ja pipraga- pipart pigem vähe kui liiga palju!
- Kui kuumuse kinni keeran olen kohe pannile lisanud rohelise ja tomatipüree ning ka sidrunimahla ja kui kõik on omavahel segatud lisan ka keedetud riisi.
- Viinamarjalehed panen alusele pealmine pool vastu alust ehk täidise panen lehe alumisele küljele ning pakin hakkliha lehe sisse(sama moodi kui kapsarulli tegemisel aga alustada tuleb varrerootsu kohast mitte lehetipust).
- Ahjupott/ahjuvorm tuleb vooderdada viinamarjalehtedega(kasutan suuremaid st täiskavanuid lehti selleks ja need on retseptis antud lehtedele lisaks).
- Valmis rullid panen ahjupotti ja valan peale 1 sidruni mahlast ja 2spl suhkrust ning 1 dl veest tehtud vedeliku ning katan järgi jäänud viinamarjalehtede ning kaanega(või fooliumiga kui teen ahjuvormis).
- Pistan ahjupoti ahju 200 kraadi juurde u 2 tunniks.
tegemine pildis
- poes müüdavaid soolvees olevaid viinamarjalehti ei julge soovitada, sest kogemused Selveri dolmadega pole just parimad. Aga kui tunnete kedagi kellel kodus kasvavad viinamarjad siis oleks kaval küsida neilt, sest tehakse ju igal aastal tagasilõikust ning ka sügisel kärbitakse väiksemaks. Aga lehed ei tohi ollatumerohelised ja tugevad vaid heledamapoolsed ja õrnad .
- ise kasutan oma aias kasvavate viinamarjade lehti (Zilga) ja olen need suvel läbikeetnud 2 minutit ning külmutanud(ilma veeta) sobivate portsjonitena
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar