14 august, 2010

Tomatipirukas


Lihtne ja kiire pirukas mis maitseb täpselt nii hästi kui miatsevad pesto ja viinamarjatomatid .

tomatipirukas


Vaja läks
250 gr lehttainast
4 asjalikku supilusikatäit pestot
kollaseid ja punaseid viinamarjatomateid niipalju et kataks piruka
veidi võiks olla ka riivitud parmesani aga otsest vajadust põhjale juustu lisada ei ole

Lõika lehttainast sobilikud tükid või jäta suureks tükiks. Lõika servadest u 1 cm kauguselt tainas läbi kuid mitte nii et põhani läbi läheks nuga. Tainas peab jääma  põhjast siiski terveks. Pintselda lahtiklopitud munaga servad kui nii, et lõikepindadele muna ei satu, sest muidu ei kerki need kohad kõrgeks. Kogu lõikamistegevust on mugavam teha küpsetusplaadil.
Kata pestoga. 
Aseta pooltatud tomatid lõikepinnaga ülespoole pesto peale ja pintselda  oliiviõliga.
Küpseta 220 kraadises ahjus kuni serv on kuldpruun.

13 august, 2010

Terav suvikõrvitsa - paprika hoidis



0,5 kg  suvikõrvitsat, kooritult kui koor on kõva
0,5 kg punast/kollast paprikat
250 gr sibulat
5 küüslauguküünt
u 125 ml õli
0,5 l head ketšupit (purustatud tomat jms pole seekord hea mõte)
1 purk maisi (suuruse määrab perenaise lahkus)
soola
u 1 tl jahvatatud musta pipart
tobascot või tšilli pulbrit

Paprikad ja sibul hakkida mõnusateks suupäraasteks tükkideks, küüslauguküüned poolitada. Õli potis kuumaks ajada, lisada sibul ja paprika, veidi kuumutada ja lisada ülejäänud koostisained väljaarvatud suvikõrvits. Keeta vaikselt podisevana ja aeg-ajalt segades 20 minutit. Lisada umbes 1,5x1,5 cm  suvikõrvitsakuubikud ja hautada veel 20-30 minutit. Vajadusel maitsestada, aga arvestada et tšilli muutub seistes teravamaks kuid suvikõrvits tõmbab teravust endasse.

Antud kogusest saab 3 1,5l purki.
Maisi võib ära jätta kui ei meeldi. Teen ise alati tobascoga.

10 august, 2010

Mahedam kurgisalat(kuumutatud)

 Seda salatit  nimetatakseka Toome salatiks aga .. minu meelest ei ole see see õige või oli mul liiga vähe äädikat ja ei olnud nii terav kui vaja. Nii et siin siis kurgisalati nime all.

1,750 gr kurki
0,5 kg sibulat
25 gr tilli
250 gr porgandit
0,5 spl suhkrut
1 spl äädikat
2,5 tl soola
1,25 dl õli

Kurk, sibul ja porgand viilutada, till peenmaks lõigata-hakkida ja kõik omavahel segada. Lasta 24 h seista ja kuumutada keemiseni ning panna puhastesse purkidesse. Sulgeda koheselt.

Ps. puhas purk on ka nõudepesumasinas 70 kraadise pesuprogrammiga pestud purk või siis steriliseeritud.

Boršš

See on midagi mida teen suve lõpus kui kõik(või peaaegu kõik)  on aias valmis saanud. Talvel on mõnus võtta ja mis peamine - valmib kiirelt.
Kindlasti on sama või peaaegu sama retsepti nii mõneski kohas kuid mina olen selle vanematekodust kaasa saanud .
Kogused on juba puhastatud köögiviljadest

2 dl õli
0,5 kg porgandit kas riivituna või sektoriteks lõigatuna(eelistan viimast)
0,5 kg punast peeti riivitult
1,5 kg kapsast ribadena
10 tera musta pipart
3 spl soola(mitte kuhjaga)
100 gr suhkrut
2-2,5  loorberilehte
0,5 kg tomatit tükeldatuna
0,5 kg punast paprikat *
0,5 kg värsket kurki tükeldatuna
0,5 kg sibulat parajate ribadena
tlli
3-4 spl äädikat
Õli suures potis( min 5 l pott) kuumutada, lisada riivitud peet ja porgand. Keeta 5 minutit.
Lisada kapsas, pipar, sool, suhkur, loorber ja keeta 20 minutit.
Siis lisada tomati,paprika,  kurgi ja sibula tükid ning keeta veel 20 minutit.
Lõpuks lisada äädikas ja till ning keeta 5 minutit.
Panna puhastesse kuumadesse purkidesse ja sulgeda.
 Säilib ka mitte väga jahedas keldris.
* paprika on lisandunud siia retsepti, maitse muudab kuidagi tummisemaks ja magusamaks. 

03 august, 2010

Brita- kook sidrunikreemiga

Üks ääretult hea suutäis magusat kooki mida tasakaalustab kergelt hapukas täidis.

sidrunikreemiga brita

Põhi:
125 g pehmet margariini
1 dl suhkrut
3 munakollast
1.5 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
0,75-1 dl piima

Beseekiht:
3 munavalget
1.25 dl suhkrut
0.25 dl hakitud sarapuupähkleid või
mandleid(mandlilaastud sobivad sama hästi)

Sidrunikreem:
3 dl vett
0.5 dl suhkrut
4 sl maisitärklist
1 sidrunit
3 munakollast

200 ml vahukoort

Peale:
mandlilaaste




Valmistamine:

Eralda munavalged munakollastest.
Vahusta pehme margariin suhkruga. Lisa ükshaaval vahustades munakollased. Sega juurde küpsetuspulbriga segatud jahu ja piim.
Määri ahjuplaadile asetatud küpsetuspaber õliga, määri peale tainas.
Vahusta munavalged tugevaks vahuks, siis lisa suhkur ning vahusta, kuni suhkur on sulanud. Määri munavalgevaht tainale.
Puista peale hakitud mandlid, mandlilaaste või pähklid.

Küpseta 175-kraadises ahjus 20 minutit. Lase jahtuda.

Valmista täidis. Riivi sidrunikoore kollane osa potti. Lõika sidrun pooleks ja pressi välja mahl. Mõõda kõik kreemi ained potti. Kuumuta pidevalt segades, kuni kreem pakseneb. Lase jahtuda. Sega juurde tugevaks vahuks vahustatud vahukoor.

Lõika küpsetatud tordipõhi kaheks. Aseta üks tükk serveerimisvaagnale, määri peale sidrunikreem. Kata teise tordipõhjatükiga.

Retsept põhimõtteliselt namist. Muutusena lisasin vahukoore täidisesse, sest nii sai viimane pehmem ja õhulisem ja kreemisem. Põhja osas tegin muudatuse munade koguses- igal juhul toimis retsept suurepäraselt ka nii.

02 august, 2010

Apelsini-mustika muffinid


apelsini-mustikamuffinid

Tainas:

40 gr röstitud kaerahelbeid( mitte neid kiirkeedu omasid)
120 ml apelsinimahla
190 gr jahu
9 gr küpsetuspulbrit
1 gr soodat
100 gr suhkrut
120 gr toiduõli(maitsetut)
2 lahtiklopitud muna
u 120 gr külmutatud või värskeid mustikaid
u 3 gr riivitud apelsinikoort
Kaunistuseks:
mandlilaaste
suhkrut
kaneeli


Kaerahelbed apelsinimahlaga seisma panna.
 Teise kaussi panna ülejäänud kuivained.Kloppida lahti munad.
 Kõik vedelikud ja kaerahelbed panna kuivaianetele viimasena lisada mustikad ja segada niipalju, et jahu saaks niiskeks.

Võitatud muffinipanni aukudesse panna 2/3 ulatuses tainast ja puistata peale veidi mandlilaaste, suhkrut, kaneeli. Küpsetada 180 kraadises pöördõhuga ahjus u 20-25 minutit, kontrollida enne välja võtmist küpsust. Tavalises ahjus 200 kraadises ahjus u 25 minutit.



Retsept mugandatud Allrecepies kodulehelt

19 juuli, 2010

Suvi, puhkus, paus kokkamises ...

Ma olen küll olemas ja teen ka süüa aga ... enamasti midagi lihtsat, külma ja kiiresti valmivat.
Menüüs on olnud ja rahule olen jäänud:

lastele tehtud hästi mahlane maasikarull
maasikarullbiskviit

kaneelikeerud
kaneelikeerud

juustupulgad pagaripoiste lehttainast
juustupulgad
spinatipirukaga
pirukas spinatist

kreekapärase kanasalatiga

kreekapärane kanasalat

kapsa-juustusalatiga
salat namist

spinatiomletiga
spinatiomlet

pehme põhjaga purukook

pehme põhjaga mahlane purukook

Kolm esimest on  katsetused, viimane on timmimist vajav retsept ja vahepealsed retseptid on nami-namist. Lisaks on erinevaid variatsioone salatitest kus põhikomponendiks uba või kikerhernes.

30 juuni, 2010

Maasika-rabarberitort

Lihtne, suvine ja ootamatult hää.
See on kergelt muudetud retsept lapsepõlve kodusest magustoidust. Vanasti tehti seda ilma põhjata ja ilma rabarberiteta.



maasika-rabarbri tort

Põhi:
3/4 pakki  Selga šokolaadiküpsiseid
70 -90 gr võid(parem kui rasvasisaldus on väiksem)

Küpsised purustada ja segada sulataud võiga ning suruda vormi põhja. Vorm panna katte tegemise ajaks külma.

Kate:
tükeldatud rabarbereid 2,5 dl
vett niipalju, et peaaegu katab rabarbrid potis

200 ml maasikapüreed(värskelt püreestatud)
500 ml vahukoort tugavaks vahuks vahustatult
suhkrut vastavalt maitsele
želatiini 1,2 l vedeliku tarretamiseks

Rabarbrid pesta, tükeldada ja keeta pehmeks, püreestada.
Želatiin paisutada, sulatada ja segada soe-leige(mitte kuuma) rabarbripüreega, lisada segades maasikapüree. Vahustada vahukoor, lisada suhkrut ja vaniljesuhkrut . Vahukoor segada  maasika-rabarbriseguga siis kui viimane hakkab paksenema ja on jahtunud või leige. Kogu mass valada jahedas olnud põhjale. Soovi korral lisada tükeldatud maasikaid.
Vormi seinad võib eelnevalt määrida kergelt maitsetu toiduõliga või loputada veega üle.


29 juuni, 2010

Pikkpoiss rabarberikastega

Idee rabarbrikastmest  oli nii ahvatlev, et ei saanud jätta proovimata . Põnev oli, meeldis aga välimus oli kõike muud kui "kutsuv" ..


hakklihavorm ploomide ja  rabarbrikastmega

Pikkpoisi jaoks vaja:
500 gr hakkliha
150 ml puljongit
1 muna lahtiklopitult
3 spl riivsaia(julgelt kuhjaga)
1 porgand jämedalt riivituna
 40 gr murulauku või porrut hakituna
1,5 cm ingverijuurt kooritult ja riivituna
1 keskmine sibul hakituna
1 küüslauguküüs pressitult/peeneks hakitult
1 tl soola
1/2 tl curry`t
värskelt jahvatatud musta pipart
4-6 ploomi(kompoti omad sobivad ka), kivideta, peeneks tükeldatult

Kate(pealt pintseldamiseks) - glasuur
1 1/2 spl vedelat mett
2 spl valget veini või õunamahla
1 spl vedelat(sulatatud) võid

Rabarbrikaste
1 väike sibul hakitult
võid praadimiseks
2,5 dl õunmahla
1 tl sidrunimahla
200 gr rabarbrit , tükeldatult
4-6 spl suhkrut(või veidi rohkem)


Kõik pikkpoisi koostisained kuni ploomideni kokku segada käega ja sõtkuda ühtseks massiks. Viimasena soovi korral lisada ploomid. Mass võitatud vormi panna ja küpsetada 200 kraadises ahjus 50-55 minutit küpsetada.

Glasuur valmistada st kokku segada. Pintseldada seguga pikka poissi iga 10-15 minuti tagant. Kui pealt tundub liiga hele siis lõpus ahi grilli alla panna 10 minutiks. Lasta väljalülitatud ahjuga 10 minutit seista.

Kaste:
Sibul võis klaasjaks praadida, lisada sidruni ja õunamahl(vein). Lisada rabarbritükid ja suhkur(algul vähem) ja  8-10 minutit keskmisel kuumusel keeta. Püreestada.

Sobib serveerida riisiga.
hakklihavorm ploomide ja  rabarbrikastmega I

28 juuni, 2010

Kohupiimamagustoit maasikatega

Seekord midagi mis on talvel meie magustoiduks veidi teisel moel .
Suvine variant on :
200-400 gr vaniljekohupiima
200 ml või rohkem hapukoor/vahukoor
200 gr halvaad
maasikaid ... niipalju kui käepärast on või niipalju kui lahkus lubab  :)


kohupiimamagustoit maasikatega

Osa maasikaid tükeldada. Kohupiim  koorega segada, lisada hakitud-tükeldatud halvaa. Viimasena lisad atükeldatud maasikad. Jagada magustoiduklaasidesse ja kaunistada maasikatega.

Ps. kui maasikaid on piisavalt siis ei tunne vahukore rasvasust ega halvaa magusust ja magustoit on väga lahe ja kerge ...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...