05 detsember, 2010

Magushapu kana

Mõnus, kiire ja lihtne teha. Sobib ideaalselt argipäeva õhtusse.


magushapu kana I

Vaja läks:
10 spl ketšupit
3-4 spl palsamiäädikat
3-4 spl pruuni suhkrut(hea oleks fariin- või muscovada suhkur)
2-3 pressitud küüslauguküünt
2 suuremat kanafileed
õli
1 sibul
1 paprika
1 purk anannassi
100 gr suhkruherneid
100 gr aedubasid

Kuumuta õli wok pannil, pane  tükeldatud filee osade kaupa ja kuumuta läbi. Lisa sibul, kuumuta, lisa paparika ja kuumuta.  Lisa ketsupi- äädika- küüslaugusegu. Lisa aedoad ja suhkruherned. Viimasena lisa ananassi tükid ilma vedelikuta. Lase maitsetel ühtlustuda ja serveeri riisi või bulguriga

Küülik ploomide ja kaneeliga

Kerge, põneva maitsega  toit mida söövad ka lapsed hea meelega.

kaneeline-ploomine küülik


Küüliku liha tükeldatult, u 700 gr
õli
peotäis  kuivatatud ploome
1 kaneelikoor
musta pipart, värskelt jahvatatult
soola
vett
u 100 ml vahukoort
kastmepaksendajat või jahu-veesegu( 1 kuhjaga tl jahu ja 100 ml vett)

Küüliku tükid* pruunistada pannil , maitsestada pipraga ja panna madalasse laia põhjaga potti. Lisada vett nii, et liha täielikult kaetud ei oleks ja panna ploomid ning kaneelikang liha juurde. Hautada tasasel tulel liha pehmeks . Võtta liha ja kaneelikang vedelikust välja ja lisada koor.  Lasta kastmel uuesti keema tõusta lisada kastmepaksendaja  ning lasta keema tõusta. Serveerida kartuliga.

*  enamasti arvestan igale sööjale tüki väljaarvatud esijalad kus mõlemad lähevad tavaliselt ühele sööjale, seljaosa on risti läbi lõigatud ja tüki laius 6-7 cm.

04 detsember, 2010

Lammas estragoni, tüümiani, küüslaugu ja pipraga


lammas estragoni, tüümiani, küüslaugu ja pipraga

Lihtne teha, iseseisvalt valmiv ja imemaitsev toit.
Lamba koot või kints tuleb eelneval päeval küüslauguküüntega ära pikkida ja ülejäänud maitsetaimede -ainetega sisse hõõruda ning kaetult jahedasse seisma jätta.
Ahjuvormi on lisaks lihale hea  panna kartuleid, porgandit, kaalikat, pastinaaki.
Alguses võiks ahju temperatuur olla 200 kraadi kuid 20-30 minuti möödudes võiks alandada 150-le ja ahjuvormi kinni katta fooliumiga. Vajadusel enne ahjust välja võtmist tõsta kuumust ja võtta foolim pealt.

Kogused on sõltuvad sööjate arvust ja eelistustest ja seepärast neid kirja ei pane.


30 oktoober, 2010

MoshiMoshi rahvaülikoolis e sushi valmistamine kodusel viisil

Tore õhtu kus sain targemaks, katsetasin ise ja avastasin, et sushit teha ei olegi keeruline.

MoshiMoshi õhtu

Aitähh koolitajatele MoshiMoshi´st  ja Pillele.

27 oktoober, 2010

Tarte Tatin

Kiire ja lihtne ning alati hea.
 Hea ka külmalt ja ilma jäätiseta aga parim soojana ja koos jäätisega.

kiire tagurpidi õunakook


Õunu niipalju et poolitatuna kataks vormi- panni(20-24cm) põhja
100 gr suhkrut
sorts vett( mitte üle 0,25 ml)
võid mõnus tükike
sorts konjakit või rummi või  amaretto´t - vastavalt maitsele või tujule
250 gr lehttainast ehk 1/2 pakist

Suhkur ja vesi pannil kuumaks ajada. Algul suhkur sulab aga peagi hakkab karamellistuma, lisada alkohol ja või, segada läbi. Lisada õunad lõikepool pannile asetades. Hautada natuke ja keerata ümber õunad. Hautada veel karamellises segus ja suruda lehttainas õuntele. Servad soovitav suruda võimalikult pannipõhja lähedale. Kui mugavusest ei ole taina tükki ümmarguseks rullinud- lõiganud siis kera taina nurgad lihtsalt tagasi. Hiljem ümber keerates ei juhtu midagi  koogiga.
Küpseta 210 kraadises ahjus kuni tainas näeb kuldne välja ja tundub valmis olevat. Võta ahjust välja lase hetk rahunda . Aseta taldrik/ alus panni vastu ja keera ümber. Ettevatust pann/ vorm on tuline ja ka alus muutb kiiresti soojaks.
Ära lase kooki pannil/ vormis maha jahtuda, sest siis ei saa seda enam sealt kätte.

Head isu!

26 oktoober, 2010

Võileivatort singiga

Võileivatorti on tegelikult ääretult lihtne teha.
Põhilised tööd on singi või kala peeneks hakkimine, saia vormi lõikamine ja kaste segamine. Aga kui need tööd tehtud on siis jääb kokkupanemise vaev.


võileivatort singiga

Kogused sõltuvad tehtava tordi suurusest.

 16 viiluröstsaia
piima
200 gr sinki
2 hapukurki ja veidi vedelikku
 u 100 gr  juustu
200 gr sulatatud juustu
majoneesi

katteks
200 gr sulatatud juustu ja majoneesi natuke
u 200 gr juustu


kaunistuseks nt 
kirsstomateid
viilutatud sinki(eelistan vaakumpakendis,sest on õhem ja mugavam rulle teha)

Saia ääred ära lõigata
Sink lõigata - hakkida peeneks, sama kurgiga. Riivida 1/4 juustu  ja segada sulatatud juustu, hakitud singi ja kurgiga mõnusalt paksuks massiks.
Riivida ülejäänud juust
Pildil tehtud võileivatordil on neli viilu põhjaks ja neli kihti, nii et jaotasin täidise mõttes kolmeks ja panin nii saiakihtidele. Saiad niisutasin piimaga.
Kilesse pandud ilma katteta tort panna mõneks tunniks või üle öö külma . Enne serveerimist katta sulatatud juustu- majoneesikreemiga ja riivitud juustuga ning kaunistada vastavalt soovile.

Pelmenipitsa

Lihtne, kiire ja valmib suuresti ise. Tegelikult saavad isegi lapsed selle tegemisega hakkama.
Maitseb lastele alati, eriti kui juurde pakkuda ketšupit :)

pelmeenipitsa

Vaja läks:
õli vormi jaoks
u 800 gr pelmeene(olid enda tehtud)
u 600-750 ml purk letšot
pitsamaitseainet
juustu u 400 ml riivituna

Alustades õlist kõik kihiti  vormi ja 180 kraadisesse ahju u 35-45 minutiks.


25 oktoober, 2010

Õunakrõbedik

Lihtne, kerge ja alati hea kas siis piimaga süües või jäätisega serveerides.

õunakrõbedik GF retsept

Vaja on:
u 1 kg õunu
3-4 spl aprikoosimoosi

Puru jaoks:
160 gr kaerahelbeid
 100 gr jahu
1,5 tl kaneeli-suhkrusegu
100 gr võid
100 gr muscovado või fariinsuhkrut
1 tl heledat siirupit

Koor õunad ja sega moosiga. Soovi korral lisa apelsini- või sidrunimahla.
Puru jaoks sega kaerahelbed jahuga, siis suhkur ja väikesed või tükid. Sega sõrmedega mõnusaks puruks. Nirista juurde siirup ja sega noaga nii et tekiks-jääks mõned suuremad "puru tükid" .
Pane õunad võiga määritud vormi, kata puruga ja küpseta u190 kraadises(170 kraadi pöördõhuga) ahjus 30-35 minutit ehk kuni läbi puru hakkab tulema õunamahla.

17 oktoober, 2010

Kaerahelbeküpsised kahte moodi

Talv on vist kätte jõudnud, pidevalt on jahe ja tahaks midagi mis sooja annab ... küll on selleks ingver ja siis hoopis kaneel.
Seekord kasutasin kaneeli ja mulle meeldis see maitse.

kaerahelbeküpsised I

Vaja on : 175 gr võid
125 gr suhkrut (kas tavaline, demerera või midagi muud on juba enda valik ja maitse)
100 gr siirupit (kui suhkur on hele siis siirup võik olla tume ja vastupidi)
90 gr jahu
0,5 tl soodat või küpsetuspulbrit
290 gr kaerahelbeid (kasutasin kiirkaerahelbeid)
1 tl kaneelisuhkrut
100 gr rosinaid
85 gr hakitud kuivatatud kirsse
 või hoopis 125 gr hakitud pähkleid kahe eelmise asemel
3 spl keeva vett
1 keskmine muna lahtiklopitult

pähklitega kaerahelbeküpsised

Pane ahi sooja 180 kraadile või pöördõhuga 160 kraadi peale.
Mõõda ja kalu potti või, suhkur ja siirup ning pane sulama pliidile. Samal ajal sega kokku jahu, kaerahelbed ja sooda. Lisa hakitud pähklid või rosinad ja kirsid.
Lisa sulanud või- siirupisegu ja sega läbi, lisa lahtiklopitud muna.
Pane küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile dessertlusigaga kuhjad .Suurele plaadile 5x4 kuhja ja märgade sõrmedega vormi veidi ümaramaks.
Küpseta 15-20 minutit alt teises vahes.


03 oktoober, 2010

Reedene Kreeka õhtu

kreeka toidud reedel




Tore õhtu mõnusate inimeste keskel ja kordamist väärivad road.

Aitähh Pille!



kokkame koos
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...