04 mai, 2009

Kohupiimavaht punase kisselliga(rote grütze)



Vanilje kaste tegemine läheb mul enamasti "aia taha" - kas läheb liiga paksuks(puding siis juba) või jääb liiga vedel . Seepärast olen hakanud punastest marjadest (aga mitte maasikatest) tehtud kisselli serveerima kohupiimavahuga.


Originaalis serveeritakse punastest marjadest tehtud kisselli siiski vaniljekastmega või häda korral ka kergelt vahustatud vahukoorega või hoopis piimaga.

Kissell peab olema pigem paksem kui vedel ja marjad ei tohi enam terved olla .

Midagi pärmitainast ehk viineripirukad ja pisikesed pizzarullid




Seekord retsepti ei tule ...(tw pärmitaina retsept - kuskil blogis juba kirjas)


Mõned viinerid said omale pärmitainast ümbrise ja teine osa tainast sai katteks veidi ketšupit, riivitud tugevama maitsega juustu ja pizzamaitseainet .




20 aprill, 2009

Rosina-õunakissell


Midagi lihtsat ja kerget.

Midagi mis meenutab lapsepõlve ...



Üks korralikult suur peotäis kodus kuivatatud õunu, üks suur peotäis rosinaid,suhkrut maitse järgi, vett u 1-1,5 liitrit, kartulijahu 1-2,5 spl(kuhjaga ikka - sõltub kui paksu kisselli soov saada on.)


Kuivatatud õunad külma veega keema, keeta nii 5 minutit. Siis lisada rosinad ja keeda madalal kuumusel kuni õunad tunduvad pehmed olevat. Millalgi vahepeal lisasin ka suhkru. Kartulijahu segada vähese veega ja lisada kui õunad parajalt pehmed.Keeta minut-paar.

Serveerisin kohupiima-vahukoorekreemiga.

19 aprill, 2009

šokolaadikoogikesed


Ammu ei ole enam šokolaadiga midagi küpsetanud :) .... jõulude-aastavahetuse ajal oli viimane sokolaadiga küpsetamine ja siis ei tundunud need enam naudingut pakkuvat.


Aga nüüd jäi ühelt pildidlt silma šokolaad ja pähklid ...mmmm




Liivatainast vajasin korvikeste tegemiseks ja täidise sisse läks 150 gr šokolaadi,4 muna, 50 gr tumedat suhkrut ja peaaegu terve pakk hakitud peekanipähkleid.


Rullisin taina üsna õhukeseks ja panin vormidesse, vormides tainale asetasin ümmarguse küpsetuspaberitüki ja herneid servani. Vormid ahju 180 kraadiga ja u15 minutiks, siis herned välja ja vormid 5 minutiks ahju. Täitsin šokoladikreemiga ja panin 12 minutiks 170 kraadisesse ahju.

Sokolaadikreem - veevannil sulatatud šokolaad niristada vahustatud muna-suhkrumassi ja segada ühtlaseks ning viimasena lisada enamik hakitud pähklitest(järgi jääv osa kaunistuseks).

17 aprill, 2009

Pasha

Sel aastal sai pühade ajal järgi proovitud kuumutatud pasha.

Retsept pärit Nami-nami foorumist kokkame koos teemast Ragnelt ...aga teatud mugandustega siiski.

Maitse oli hea aga ise eelistan siiski kuumutamata varianti :)




1 kg teralist kohupiima
200 ml vahukoort
4 muna, munakollased ja -valged eraldatud
175 g võid
u 1,5 kl suhkrut
vanillisuhkrut
200 g rosinaid
100 gr kuivatatud aprikoose


Sega potis kokku kohupiim, vahukoor, suhkruga vahustatud munakollased, vanillisuhkur, sulatatud või, rosinad ja hakitud kuivatatud aprikoosid. Kuumuta segu tasasel tulel pidevalt segades kuni keemiseni. Võta tulelt ja lisa ettevaatlikult vahustatud munavalged. Vala segu pasha vormi või marliga vooderdatud sõelale (kasutan viimast varianti). Lase kausi kohal nõrguda ööpäev.



Pühadega kokku kuulusid ka värvitud munad ...

28 märts, 2009

Oa- singisalat



See on teine salat mis meil viimasel ajal üsna tihti laual on.
Koostisained on samad mis läätsesalatis aga läätsede asemel on punased oad.
Kindlasti peab salatis olema värske kurk - ilma selleta kaob osa värskust ja salat muutub "raskeks".


Vaja läheb:

punaseid ube omas mahlas või soolvees
paprikat
kurki
sinki/sinkvorsti
veidi mugulsibulat
majoneesi
soovi korral hapukoort

Paprika, kurk ja sink hakkida ühesuurusteks tükkideks, sibul hakkida võimalikult peeneks. Oad nõrutada/ soovi korral pesta sõelal(omas mahlas ubadega võiks nii teha)ja siis nõrutada. Kõik kokku segada ja vajadusel maitsestada vastavalt maitsele(ise olen veidi soola lisanud)

Singi-läätsesalat



Meie pere üheks viimase aja lemmiksalatiks on saanud just see salat. Tegemine imelihtne, maitseb värskelt ja tundub süües "kerge".


Soolvees läätsesid(metallpurgis), 1/2-1/4 paprikat, veidi värsket kurki, veidi mugulsibulat, sinki(eelistan ise kanasinki).


Läätsed nõrutada, sibul peeneks hakkida. Paprika, kurk ja sink ühesuurusteks tükkideks tükeldada. Lisada majoneesi ja veidi hapukoort ning kõik läbi segada. Vajadusel lisada veidi soola.

26 märts, 2009

Läätsesupp



Selle supi iseloomustamiseks on vist kõige täpsemad sõnad lihtne, kiire ja maitsev.
Seda suppi teen vist liigagi tihti aga retsepti kirja panemiseni pole veel jõudnud .

Algne retsept on võetud punaste läätsede pakilt. Kuid kogused- vahekorrad on muutva suurusega ehk kõik käib tunde ja külmkapi järgi ...


umbes-täpselt teen nii:

1/3 pakki punaseid läätsi
u 1/2-3/4l vett
puljongipulbrit(vastavalt oma soovile - minul veiseliha oma)
purustatud tomateid 200 ml (tetra) pakk
1/2- 1 punane paprika(sõltub suurusest)
peotäis külmutatud/värsket tükeldatud suvikõrvitsat(minul kollane ja sügavkülmast :) )
2-4 küünt küüslauku
soovi korral sibulat

Sibula ja küüslaugu hakin,sama ka paprikaga. Panen poti põhja õli, kuumutan sibula klaasjaks, lisan küüslaugu ja paprika ning kuumutan neid mõne minuti. Lisan suvikõrvitsa ja ootan kuni õli temperatuur uuesti tõuseb st uuesti praadima hakkab ja siis lisan läätsed. Segan põhjalikult, nii et läätsed värvi muudavad(tumedamaks muutuvad). Valan peale vee ja lasen keema tõusta, lisan puljongipulbri veidi hiljem purustatud tomatid koos vedelikuga. Lasen madalal kuumusel keeda kuni läätsed lagunema hakkavad.










19 märts, 2009

Sõrnikud

Lõpuks jõuan ka siia midagi kirja panna ... no tegelikult olen nüüd jälle paar päeva saanud midagi teha ja ise ka süüa :) .

Selgituseks ehk niipalju, et enam ei ole kodune ja selja taha on jäänud mandli operatsioon. Edasise suhtes saan vist öelda, et uusi retsepte tuleb harvem, sest lihtsalt ei jõua enam kööki eriti tihti - ehk suvel paar nädalat.




Aga siis sõrnikutest .... head ja lihtsad teha. Meil üsna tihti laual aga pildini pole jõudnud varem.

Sööme me neid kas lihtsalt ilma lisanditeta või hapukoorega aga võib ka moosiga.

Koguseid on raske anda ... kohupiima panen 0,5- 0,75 kg(enamasti Tere oma), 1 muna, soola, suhkrut, jahu niipalju et paks ja "suht tugev" tundub(aga u 1 dl või veidi rohkem). Segan kõik kokku ja panen pooleks kuni tunniks külmkappi. Supilusikaga võtan ja panen pannile ning vajutan laiemaks, praen kuni on kuldpruun ja siis keeran. Selgituseks: mulle ei meeldi veeretada pallikesi ja mäkerdada - lusikaga pannile on lihtne ja kerge ning mugav.

PS. kui esimeste sõrnikutega pannil ilmneb et kuidagi liiga pehme/vedel on siis lisan jahu rahulikult juurde.

24 veebruar, 2009

Mustsõstra-kamatort



Ma ei ole juba peaaegu kuu aega midagi teinud ... minu jaoks uskumatult pikk aeg :)


Lõpuks oli hetk aega ja põhjus midagi teha.

Mõtetes kummitas mustsõstar, maitsestamata jogurt ja veel midagi .. midagi mida ei osanud kindlalt määratleda . Probleem seisnes selles, et kuidas kaunistada - olgu öeldud, et õiget kaunistust ei jõudnud tegema hakata ja viimasel hetkel maandusid tordi peale mustsõstrad.


Üheks tegemise argumendiks sai ka Nami-Nami teema: Kokkame koos # 13: Tort Isamaale/Isamaaline tort . Ette rutates/ tagant järgi on teiste ühises kokkamises osalenute tordid ikka väga uhked ...




Põhi:

biskviit 2 munast (siitsamast blogist 4 munaga biskviit poole kogusega)

1. täidis mustsõstrakate
u 400 ml mustsõstraidkuuma vett niipalju et kataks kergelt marjad, ja veel veidi hiljem lisamiseks
2 spl suhkrut
želatiini 500 ml vedeliku tarretamiseks, 50 ml vett paisutamiseks
(peotäis musti sõstraid tordipõhjale panemiseks)


Püreestasin marjad vee ja suhkruga, aiasin läbi sõela, et tükke ei jääks sisse ning lisasin veel vett, et 450 ml mustsõstrapüreed saaks.


2.täidis jogurti-kamakate


1,5 topsi maitsestamata Gefiluse jogurtit(u 700 ml)
2 topsi vahukoort (400 ml, võib vahustada aga mina seda ei teinud)
4 spl kama(ikka paraja kuhjaga)
4 spl suhkrut( jällegi paraja kuhjaga)
želatiini 1,2 l vedeliku tarretamiseks ja vett 50-75 ml


Segasin jogurti kama ja suhkruga ning lasin seista kuni tegin mustsõstrakatte valmis, alles siis lisasin kamale vahukoore. Pintseldasin tordipõhja mustsõstravedelikuga ja lisasin ülejäänud mustsõstravedelikule sulatatud želatiini ise mustsõstravedelikku pidevalt segades. Katsin tordipõhja mustsõstravedelikuga - järgmine kord paneks põhjale ka terveid musti sõstraid, need teeks koogi hapukamaks (tundsin mustsõstra hapususest puudust).

panin põhja külmkappi ja hakaksin kamakattele mõeldud želatiini sulatama. Kontrollisin, et külmkapis olev põhi on tarretunud ja siis segasin sulanud želatiini kamamassiga( ettevaatust, kui kamamass on jahe siis osa kamamassist segada eelnevalt želatiiniga ja siis alles lisada pidevalt segades želatiin kamamassile).

Kamamass valada ettevaatlikult mustsõstrakattele ja panna uuesti külma.

Valmis peaks tort olema kahe-kolme tunniga aga siiski on kindlam hoida torti üle öö külmkapis.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...