18 detsember, 2009

Toorjuustukook

Seekord on retsept võetud Nigella´lt.
Etteruttavalt olgu öeldud, et hea oli ... isegi väga hea aga siiski on tahtmine kooki veidi tuunida.
See tähendab, et maitse oli mõnus, tekstuur imeline aga koogi ainuke viga, et veidi liiga pehme, eriti kui veidi toatemperatuuril seisab.
Üheks suuremaks plussiks pean seda, et koogis ei ole želatiini ...! ... siit ka see pehme olek koogil.
Seda kooki on imelihtne teha - ei küpsetamist ega želatiiniga mässamist, lihtsalt kokku segada ja külma.

nigella cherry cheesecake

Originaalretseptis siis koostisained järgmised:
125g digestive küpsiseid
75g pehmet võid 
300g toorjuustu
60g tuhksuhkrut
1tl vaniljesuhkrut
1/2 tl sidrunimahla
250ml vahukoort
serveerimiseks kirsimoosi u 250 gr

Küpsised purustada,lisada või ja töödelda ühtseks puruks ning suruda lahtikäiva koogivormi põhja ja servadele. Mõistlik oleks vormi serv eelnevalt õliga määrida(toorjuust tuleb paremini vormi servast lahti).
Toorjuust tuhksuhkru, vaniljesuhru ja sidrunimahlaga kreemiseks segada-hõõruda ja lisada (kergelt) vahustatud vahukoor. Toorjuustumass valada põhjale ja  panna külmkappi vähemalt 12 tunniks, parem kui veidi kauemaks.

paar viimast ampsu toorjuustukoogist

Tähelepanekud:
- panin 400 gr toorjuustu ja 250 ml tugevaks vahuks vahustatud vahukoort - vahukoort võiks olla vähem ja toorjuustu veelgi rohkem st vastavalt siis 500/150-200.
Või võiks olla madalama rasvasisialdusega(oli 82%) - põhi oleks siis kõvem - hetkel oli küll koospüsiv aga veidi pehmem kui oleks ise soovinud.
Kasutasin serveerimisel kuningannamoosi mis tehtud väikeste mugandustega nami-nami retsepti järgi .

4 kommentaari:

Sinitihane ütles ...

V6tan juba pikemat aega hoogu selle järeleproovimiseks.
Sel nädalavahetusel tahaks ära teha. Mis suuruses vorm sul oli? Ma m6tlen, mis diameetriga?

Anneli ütles ...

Kasutasin väikest vormi st 20cm läbimõõduga vormi.
Koogi rammusus on selline, et ega palju süüa ei suudagi.

irvikkass ütles ...

Kommentaar küll kaua-kaua pärast postitamist, aga sattusin lihtsalt toorjuustukooke uurima. Mul on endal üks ammu-ammu endale mugandatud retsept (ei teagi mille põhjal), mis on tegelikult sellele siin üsna sarnane, kui välja jätta see, et vahukoort ma ei kasuta. Segan omavahel kokku hoopis toorjuustu ja kodujuustu ning enamasti lisan suurest kannatamatusest siiski ka želatiini, sest tahaks juba samal õhtul maiustada.

Küpsisepõhja saab mõnusaks tihkeks ka piima puruga segades. Seda tuleb muidugi ettevaatlikult lusikatäite kaupa lisada ja hoolikalt segada-mätsida, aga tulemus on väga hea. Kuna küpsised ise on enamasti juba üsna rasvased, siis ei ole mulle lihtsalt kunagi imponeerinud mõte rasvaine lisamisest. Häda pärast saab ka veega hakkama sealjuures.

Anneli ütles ...

Esmalt - Nigellalt ei tasu midagi väherammusat loota :D ja teiseks olen ma leppinud, et enamus toorjuustuga häid kooke ON rammusad(mõnikord tunduvad maitse poolest küll "kerged" kuid pole seda teps mitte).

Aga küpsisepuru piimaga niisutamine on hää idee. Olen seda ka ise kuskilt lugenud/kuulnud aga eelistan siiani võid. Tavaliselt vähendan võimalikult väikseks aga siiski teen võiga.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...