19 detsember, 2008

Stolle vol 2


See retsept on mul aastast 1993, pärit peaks olema ühest Saksamaa idapoolsest pagariärist.

Esimest korda tegin seda vist `97 aastal.

Kogused mis algretseptis antud on väga suured - siia panen neli korda väiksemad kogused. Sellest retseptist saab kaks suurt stollet.

Kui võrrelda blogis olevat kaht retsepti siis ise eelistan seda teist, vähemalt värskelt söömiseks.

Siinse retsepti järgi tuleb kuidagi vürtsine kuigi ühtegi vürtsi pole lisanud.


Vajalikud ained on järgmised:

625 gr jahu(+ niipalju(u 1-1,5 dl) hiljem vormimiseks, et päts siiski oma kuju säilitaks)
75 gr pärmi
165 ml soe-leiget piima
130 gr suhkrut + pärmiga segamiseks 1 spl
2 tl vaniljesuhkrut
0,5 sidruni riivitud koor
7 gr soola
25-50 gr searasva(sulatatud)
250 gr sulatatud margariini(panin kogu koguse margariini, sest ei suutnud Rimist leida searasva)
80 gr sukaadi
7 tilka mõrumandliessentsi
160 gr martsipani hakituna
365 gr rosinaid(heledaid ja tumedaid - vahekord vastavalt tujule ja kapi sisule)konjakit/rummi rosinate immutamiseks



  • Pärmi segasin 1 spl suhkruga ja lasin käima st kerkima hakata.

  • jahu sõelusin kaussi, lisasin sidrunikoore, vanillisuhkru, suhkru, soola

  • panin nõrguma rummis olnud rosinad(hoidsin seekord u 5h)

  • purustasin saumikseri hakkijaga sukaadi ja martsipani . See tegevus vajalik martsipani puruks saamiseks.

  • sulatasin margariini ja enne seda soojendasin piima.

  • Kui pärm käima läinud oli tegin jahusse süvendi ja panin leige piima ja pärmi süvendisse ning segasin mikseri taignakonksudega madalaimal kiirusel kuni pärm segunes piima ja osa jahuga.

  • Lisasin rasvaine, essentsi, martsipanipudi ja segasin mikseriga kuni hakkas ühtlaseks tainaks muutuma.

  • Viimasena lisasin rosinad ja miskerdasin tainast maksimaalsel võimsusel u 5 minutit - kuni nägin, et tainas hakkab muutuma sitkeks(läikivat palli ei moodustunud, sest rasvaine kogus on suur)

  • Lasin kerkida u 3 tundi või veidi vähem.

  • Vormisin pätsid ja küpsetasin eelkuumutatud 180 kraadises ahjus 50 minutit(aga võib minna ka 1 h)

  • Ahjust välja võttes pintseldasin üle sulavõiga ja raputasin peale kodus jahvatatud suhkrut. Kui jahtunud sai siis uuesti võiga pintseldada ja siis tuhksuhkruga üle puistata.

  • Jahtunud stolled pakkida fooliumisse ja VÄHEMALT 1 nädalaks jahedasse aga mitte külmkappi.



Kommentaare ei ole:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...