Nii, panen retsepti aga ...
hinnangut ei anna,
kes teab see teab,
ja kui enne otsa saab kui jõulud käes siis süüdistada saab vaid iseend.
NB! Seisma peaks vähemalt nädala enne kui sööma võib hakata! (aga kes seda suudab on väga tubli! )
1 kuubik pärmi(50 gr)
125 gr suhkrut
225 ml piima
175gr võid
500 gr jahu
4 spl vaniljesuhkrut
veidi soola
1 pudelike sidruniessentsi
1/2 pudelikest butter vanilla essentsi
6 tilka bittermandel essentsi(mõrumandel , kõik kolm on RUF tooted-saadaval suuremates poodides)
veidi piparkoogimaitseainet(aga võiks vabalt ära jätta)
300 gr rosinaid(võiks olla pooleks st pool heledaid ja teine pool tumedaid rosinaid)
0,75 dl rummi
125 gr sukaadi(eelistatud sidrunist aga sobib ka apelsini oma)
100 gr hakitud mandleid
Pärast määrimiseks:
100 gr võid
50 gr tuhksuhkrut
Valmistamine:
Eelmisel õhtul panna rosinad rummi sisse seisma.
Pakk pärmi segada u 2 spl suhkruga(sellest mis antud). Piim potis soojaks ajada ja 100 ml kallata kaussi(maht vähemalt 1l-1,5l, 0,5l jääb väikseks).Kaussi kallatud piimale lisada suhkruga vedelaks muutunud pärm, segada piimaga läbi ja jätta 15 minutiks seisma- hakkab kerkima ja vahutama.
Jahu suurde kaussi panna ja keskele süvend teha. Jahu servadele jaotada/puistata sool, suhkrud, essentsid. Kerkinud pärm kallata süvendisse ja segada madalaimal astmel taignakonksudega läbi . Lisada ülejäänud soe piim koos sulaatud võiga ja (mikseri taignakonksudega) segada pärmitaigen ning max võimsusel töödelda tainast u 5 minutit, kuni mooodustub sile, läikiv pall. Taigen jätta sooja kohta kerkima kuni on kerkinud kahekordseks.
Ahi panna sooja 225 kraadi juurde(võiks isegi veidi varem).
Sukaad peeneks hakkida(köögikombainis või saumikseri topsikuga on hea teha), rosinad ja hakitud mandel (häda korral mandlilaastud) valmis panna. Taigen jahusele alusele kallata kausist ja sukaad, mandlitükid ja rosinad taignasse sõtkuda.Vormida 2 piklikku saiapätsi(tegelik tehnika on pikem ja keerulisem ning ei anna alati ikkagi parimat tulemust).
Ahjuplaadile panna 3 kordne küpsetuspaber(vähendamaks alt tulevat kuumust) ning pätsid sinna peale. Lasta kerkida kuni on nähtavalt suurenenud. Plaat kerkinud stolledega panna ahju ja kuumus keerata kohe 160kraadi peale(pöördõhk, tavalises ahjus 180kraadi).Küpsetada 40 minutit.
Ahjust välja võttes pintseldada stolled sulatatud võiga üle ning puistata üle tuhksuhkruga. Kui saiad peaaegu jahtunud on korrata sama tegevust. Täielikult jahtunud stolled panna fooliumisse ning jätta jahedasse kohta seisma vähemalt nädalaks(parem kui kaheks nädalaks saab seisma panna). Foolium ei tohi olla tihedalt ümber, sest sai tahab "hingata".
- lihtsam on teha kui kõik vajalikud ained on enne alustamist välja mõõdetud-kaalutud
- lisandite koguseid pole soovitav vähendada ega ära jätta! ... maitse muutub ja siis pole see enam õige asi.
- soovitav on stolle tegemise ajal mitte vihastada, riielda, pahasid mõtteid mõelda . Selle tegemise ajal on soovitav olla heas tujus! .... mingil põhjusel pidavat pahas tujus tegijal stolle kokku vajuma ehk mitte õnnestuma:(
- alati võib lisaks mandlimassi koos sukaadiga purustades(nt saumikseri hakkijas) ja lisada taignasse.
- tw taigna kergitamist ei tasu selle taigna puhul teha st kerkib ka tavalisel viisil hästi!
- mehed-lapsed võiks köögist eemal hoida sel ajal kui küpsetis ahjust välja tuleb ja jahtub ... pärast ei pruugi midagi alles olla!
- Dresdener Stollen on parim Stolle mida Saksamaal tehakse ja on ka nn originaal.
7 kommentaari:
Kiilike, mis hetkel sa või sisse segad? Ei teagi, kas on väga oluline, segasin ise sulavõi vedelikku??
Täitsa õigesti tegid!
Sulatataud või lisatakse teise osa piimaga tainale.Esimese osaga piimast kergitatakse pärmi.
On ikka oluline, sest tean retsepte kus pehme või sõtkutakse peale esimest kerkimist tainasse - siin see nii ei käi.
Kiilike, kas sul on selle keerulisema voltimise juhiseid? On see umbes nii, et ristkülikuks ja siis pikad servad keskele ja siis üks pikk serv keskele ja ... ?
Umbes-täpselt nii .. :) .Aga pean ütlema, et olen seda saksas saanud proovida-läbi teha, aga ei oska seda siiani nii teha et alati välja tuleks. Lihtsam on vormida päts ja siis sellele tainarulli(käega) vagu suruda ning väiksem osa pätsile tõsta. Pealetõstetav osa ei tohi olla liiga ühel poolel ega ka päris keskel. Mingil põhjusel tundub, et seda minu tegemisviisi kasutatakse üsna tihti.
Pean seda voltimise osa tõlkima, aga ei saanud aru lõpust.. Äkki peaks lihtsustatud variandi siis panema :)
Ma ei tea Su retsepti aga üldiselt peaks minu retsept vastama ühe stolle kogusele(aga isiklikult pean seda ühe tegemiseks liiga suureks). Originaalis on stolle 2kilone:)
Tainas tuleks u 25*30cm lahti rullida(ei pea päris kandiline olema). Taignarulliga kergelt vajutades tainas kerge vagu sisse vajutada ja vasak pool kergelt paremale poolele peale panna. Keskelt kätega vormida "vorstike". See viimane peaks ikka saia küge jääma.
Iseenda soovitus on jätta see viimane tegevuse osa ära ja pätsi otsad kergelt alla keerata kui vasak osa paremale osale peale tõstetud on.
Loodan, et sain natuke siiski aidata nüüd.
Jah, suur tänu Sulle! Katsetan variante siis (sõnadega).
Postita kommentaar