18 veebruar, 2012

Kodune pastategu

Vahelduva eduga olen kodus teinud pastat pea aasta aga siia kirja panema pole jõudnud ning ega piltegi pole teinud.  
Kodune pastategu on nädalavahetuse rõõm kui kõigil on aega ja tahtmist kaasa lüüa. Kodus tehtud pasta on hoopis teise maitsega kui poest ostetud makaronid või värske pasta. Lisaks teadmine kuidas tehtud on ja mis täpselt sees on.
Alati annab maitseks panna seenejahu, pestot,kakaod, paprika- või spinatimahla. Lastele meeldib kodus tehtu  rohkem kui poe oma, lisaks tegemise rõõm. Tavaliselt jääb minu osaks taina kokkusegamine ja tükkideks jaotamine ning esimene rullimine. Hilisem rullimine ja otsustamine kui paksud või kui jämedad või kui pikad teha jääb juba laste otsustada.

DSC_6865

Tegemise reegel on lihtne, sööja kohta 1 suurem muna ja 1 muna kohta 100 gr jahu, lisaks sorts (oliivi)õli. Kui teha kohe söömiseks st kogu tainas kasutatakse ära ühe söögikorraga ja kuivatada ei kavatseta pastat siis võib kasutada kõige tavalisemat nisujahu. Kui aga tahetakse kuivatada siis peaks kasutama durum nisujahu(saadaval igas suuremas poes). Kõik tuleb segada mikseri  tainakonksudega niikaua läbi kuni on näha, et mööda nõu serva on jäänud veidi jahu. Siis kallan jahu ja taina välja ning sõtkun kuni kogu jahu on muutunud  mõnusalt siledaks tainapalliks. Mõnikord kulub selleks 5 minutit, teinekord 15 minutit.Kõik oleneb munade suurusest, õli kogusest ja jahust. Kui kohe üldse ei ole jõudu, jaksu või tahtmist teen käed veega märjaks ja sõtkun edasi, kordan tegevust aga võimalikult vähe, sest muidu võib tainas liiga niiskeks muutuda. Kui tainast on moodustunud ühtlane pall panen kilesse ja vähemalt 30 minutiks külmkappi. Külmkapis hoidmine aitab tainal paremini rullitavaks muutuda. Parem kui  tainas jääbkülma tunniks ajaks. Siis võtan välja ja jagan osadeks.


DSC_6863
Tainatõki mida rullima hakkan surun alguses katega natuke õhemaks. Esimene rullimine on kõige laiema vahega mis pastamasinal olemas on ehk nr 7ga. Peale esimest rullimist voldin tainatüki kolmeks kokku(nagu lehttainasse võid pannes) ja rullin veel korra. Kui nüüd aega on siis kordan seda algust veel korra st voltimist ja rullimist kui mitte siis rullin teist korda niisama veel. Järgmine rullimene on juba nr 6ga . Niimoodi  rullin igakord kui numbrit vahetan kaks korda tainaplaadi läbi. Pasta õige välimus ja tekstuur sõltubki jahust, sõtkumisest ja rullimisest, kusjuures viimane tundub olevat kõige olilisem. Meie lemmikuks on saanud nr 3 kust õhemaks me enam tainast ei rulli. Pikkus on tavaliselt 30-40 cm, pikimad on olnud peaaegu meetrised. Viimased lastele väga ei meeldinud, sest neile meeldib iga üksik spagett suhu imeda :)   Tavaliselt teen kahele täiskasvanule ja kolmele põnnile neljast munast taina.

DSC_6875

Valmis rullitud ja õige kujuga pasta panen soolaga maitsestatud keevasse vette. Ja vett potis on palju, peaaegu poole rohkem kui poe pastat keetes. Vajadust õli lisada pasta keeduveele pole, sest siiani ei ole midagi kokku kleepunud.
Koduse pastateo ainuke nõrk koht on kaste. Kaste tuleb teha valmis enne pasta tegu või tuleb piiduda ülilihtsa ja kiire lisandiga mis on tegelikult parem kui rikkalik tomatiga kaste.

Kommentaare ei ole:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...