21 veebruar, 2012

Crème brûlée ehk brüleekreem

Seda magustoitu olen plaaninud teha aastaid kuid pidanud keeruliseks :D
See ei ole nii.
Ei ole lihtsamat magustoitu kui munakreem. Arvatavasti on vähe magustoite mis on rammusamad kui see .. pean siin silmas siiski originaali ehk vahukoorega tehtud variante.

DSC_6843

Tegemiseks on kaks võimalust vesivannil ahjus või pliidil . Viimast tegemisviisi eelistan ma kiiruse pärast teha  kuigi see võtab ka aega, sest eelistan  seda vesivannil teha.

Kuna tegemist alustasin hommikul  10 ajal ja süüa tahtsin hiljemalt kell üks siis tegin kausiga vesivannil pliidi peal.  Ahjus kulub aega valmistamisele rohkem ja lisaks kulub vormide täielikuks jahtumiseks ka veel hulk aega.
Koore kogus oli üsna suur, teadsin ette kuidas kõik tahavad rohkem kui üks vorm mahutab. Ma ei olnud valmis kasutama kogu kogust koorena vaid asendasin osa koorest piimaga .. järgmine kord siiski paneks vähemalt kohvikoore. Maitse piimaga pooleks tehes ei kannatanud niiväga kui oleks soovinud paksemat-kreemisemat saada ja kreemisus tuleb rasvasest koorest .

DSC_6834

Kasutasin tegemiseks:

400 ml vahukoort
400 ml piima
1/2  vaniljekauna lahtikõigatult
4 kuhjaga spl suhkrut
10 keskmist või suuremat munakollast (kodukanadelt)

Kuumutasin koore-piima  segu koos vaniljekaunaga keemiseni kuid keema ei lasknud. Hõõrusin munakollased suhkruga kergelt vahtu kuumakindlas kausis(metallkausis).
Valasin peene nirena kuuma piima-koore segu munadele seda pidevalt segades.
Asetasin kausi potile kus vesi juba kees ja aega ajalt segasin kogu segu.
Kui muna-piima-koore segu paksenema hakkas segasin segu pidevalt. Segamiseks on algul hea vispel kuid mingil hetkel on lusikaga parem teha, sest näeb kuidas segu pakeseneb.
Põhimõtteliselt käib kogu kreemi tegu nagu kuumutatud jäätisesegu tegemine kuid siin on munakollaseid mitu korda rohkem ja risk muna tükiliseks tõmabamiseks tunduvalt suurem.
 Kui segu on muutunud selliseks vedela hapukoore sarnaseks  ja hakkavad tekkima esimesed imeväikesed terad tõstan kausi kiirelt külma vette(kraanikaussi olen eelnevalt lasknud külma vett) ja segan mõnda aega aktiivselt.
Jaotan kreemi kuumakindlatesse vormidesse ja panen külmakappi.
Täielikult jahtunud vormidesse raputan kreemi peale suhkrut nii et tekib kergelt valge kiht  ja lasen karamellistada :)

Kommentaare ei ole:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...