Lehed

28 jaanuar, 2010

Šokolaadi ja beluuga läätsedega purukook

Nagu lubasin siis siin ta ongi, kook läätsede ja šokolaadiga. Lisaks veel palju head.
See kook on tõsiselt "tuunitud" aga idee on pärit Brigitte ükskord aastas ilmuvast retseptilisast(ja pole siiani näinud, et siinmail keegi läätsedega kooki oleks teinud?!)
Kook on väga hea.
Soovitus kook väikesteks tükkideks lõigata(4x2cm) on midagi mida peab järgima. Kui seda ei tee on valida kahe tunde vahel - iiveldav tunne või üüratu täiskõhutunne.

šokolaadi ja beluuga läätsedega purukook


Vaja läheb
200 gr musti läätsesid(nt beluuga)
1-2 spl vaniljeekstrakti(tavaline vaniljesuhkur ei anna piisavalt maitset, tuleb peale keetmist veel lisada 1 spl)
500 ml vett keetmiseks

225 gr suhkrut
1 tl meresoola
150 gr šokolaadi(kakao sisaldus vähemalt 55%) kui ei ole siis lisaks suur kuhjaga tl kakaod
3 spl vahukoort(vahustamata)
350 gr jahu
100 gr kookoshelbeid
75 gr hakitud pähkleid
250 gr pehmet võid

Läätsed loputada ja keeta vaniljega pehmeks, umbes 30 minutit. Kurnata ja püreestada , lisada hakitud šokolaad, 1/2 tl soola  ja  vahukoor ning 50 gr suhkut(vajadusel vaniljesuhkur). Seda tuleb teha kuumade läätsedega.
Ahi eelsoojendada 180 kraadini, pöördõhk 160 või gaas 3. Ahjuplaat katta küpsetuspaberiga.
Jahu, kookoshelbed, hakitud pähklid, suhkur ja sool kausis segada ning koos pehme võiga peeneteraliseks puruks mudida.
2/3 purust plaadile laiali lükata ja tugevaks põhjaks suruda, lääts-šokolaadimass peale ja katta 1/3 puruga(u 310 gr). Küpsetada u 30-35 minutit, kuni näeb kuldne  välja. Jahutuda lasta ja jahtunud koogist lõigata 2x4 cm tükid.


4 kommentaari:

Pille ütles ...

Väga šeff idee :) Mul on ühest austria retseptiajakirjast meelde jäänud magus läätseroog, aga see polnud vist kook.

kiilike ütles ...

Kook on minu jaoks super! Aga mida enne kirja ei pannud - oleksin läätsed koos vanijega lihtsalt niisama ära söönud - hästi head olid( ma ei ole kiiksuga, ausõna).

vernanda ütles ...

väga vinge idee ja kook ka.

kiilike ütles ...

Aitähh heade sõnade eest! Kook oli rohkem kui hea. Suur plaat sai meil 1,5 päevaga otsa - tavaliselt ei tasu suure pladiga meil midagi teha, sest ei sööda ära.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...