24 jaanuar, 2009

Soe amps lavaši ja brõnsaga/kitsejuustuga



Midagi ääretult lihtsat, kiiret ja alati söödavat ning mis eriti hea - täidab ka kõhtu, sest on soe.
Vaja läks õhukest lavaši, veidi punast paprikat, värsket kurki(meeldib kurgiga teha- õhukesed viilud juurviljakoorijaga),brõnsat ja kitsejuustu, majoneesi veidi.
Ahju 200 kraadi juurde niikauaks kuni juust sulamise-pehmenemise märke näitab.
Ülemine pilt kitsejuustuga, alumine brõnsaga.



Cannelé


Midagi magusat, midagi pirtsakat aga ikka ja jälle võtad kätte ning teed uuesti.

Pilt on kõige esimesest katsetusest ... hilisemad on natuke ilusamad st sirgemad ja kõrgemad välja näinud aga fotoaparaat on käeulatusest väljas olnud ning seepärast ongi pilt selline nagu on.




Retsept on siit aga katsetuse mõttes tegin poole kogusega.


Viimane kord kasutasin seda retsepti ja tegemisjuhist.

03 jaanuar, 2009

Kohupiima- martsipanitort



Meie väikese neiu teiseks sünnipäevaks tegin ühe ääretult lihtsa aga vägagi maitsva tordi.

See on vaba tõlgendus printsessitordist ... ja idee on võetud siit




Tegin biskviidi 8 munast
vahele läks peaaegu 0,5l maasikatoormoosi
0,5kg kohupiima ja 200 ml vahukoort biskviidi kihtide(3 kihiks lõigatud tordipõhi) vahele
katteks martsipani alla veel 400 gr kohupiima(2 pakki) ja u 150 ml vahukoort
martsipani oli 330 gr

Küpsetasin 26cm lahtikäivas koogivormis aga võib ka 28cm vormis.
Jahutasin biskviidi ja lõikasin 3 kihiks.
määrisin maasikatoormoosi niipalju et kaetud oli ja katsin osa kohupiimaga, teine osa läks järgmise kihi peale , katsin viimase biskviidiga. Segasin katteks mõelud kohupiima vahukoorega ja vahustasin tugevaks kreemiks ning katsin küljed ja pealt ning panin jahedasse kuni katsin martsipaniga st 1-2 tundi enne serveerimist.
Kui tort mahla või piima-vanilli seguga immutada siis peaks piisama ka ainult vahukoorega katmisest. Ja nii püsiks tort kauem ilus st saaks veel paar tundi varem viimistleda/ kaunistada.


Järgmine sarnane tort jõuab blogisse jaanuari alguses 2010.

29 detsember, 2008

Soe jõhvikasalat

Sel aastal olen avastanud enda jaoks tähtaniisi.
Oi kuidas ma tegelikult aniisi vihkan, rääkimata sellest, et suhu ei ole mingil viisil nõus panema toitu -jooki mis aniisiga valmistatud.
Aniisil on vastik lõhn ja veel hullem maitse ....
Arvatavasti jään paljustki heast ilma tänu oma aniisi vihkamsiele aga ...
... tähtaniis on üks äraütlemata mõnusa maitsega :))

Avastasin Olive detsembrinumbrist jõhvikatega retsepti mis sobis väga hästi verivorstide ja lambaprae kõrvale.
Retsepti sai muudetud, sest kuidagi ei tihand seda õiget suhkrut osta ...



Vaja läks :

500 gr jõhvikaid
2 apelsini mahl, lisasin ka viljaliha mis pressimisel mahla sekka sattus
2,5 dl punast veini(kuiv vein ei ole parim! ... seekord, kasutasin Dourthe no 1)
kaneelikoort
tähtaniisi, panin kaks tükki
fariinsuhkrut u 1,5 dl
suhkrut u 0,5 dl
(originaalis oli kuldset suhkrut lisatud nende kahe asemel mida mina lisasin - kogust ei olnud antud)


Kõik omavahel kokku segada pannil ja lasta vaikselt keeda kuni vedelik on poole võrra vähenenud.
Ettevaatust! jõhvikad lõhkevad plaksuga ja pritsivad üsna kaugele oma punast mahla.

26 detsember, 2008

Kohupiima-kirsitort vol 2


Tegelikult on see kirsi-toorjuustutordi "sugulane" , sest toorjuust on asendatud osaliselt kohupiimaga ja lisaks on veel kohupiima pandud.

Tulemuseks on veidi lahjem ja mahedam suutäis naudingut.



Seekord kasutasin:

1,5 pakki Selga šokolaadiküpsiseid
75 gr võid


2 pakki Tere vanillikohupiima
1 karp Philadelphia toorjuustu(ikka seda rasvasemat varianti)
2 topsi vahukoort vahustama kujul
0,5 sidruni mahl
želatiini 1l vedeliku tarretamiseks(veidi võiks vähem panna - tahaks veidi pehmemat kohupiimaosa)


0,75l purgis olnud kompotikirsid + 300ml topsitäis külmutatud kirsse(muidu tundud liiga vähe olevat, külmutatud kirsid pildil tumedamad)
750 ml kirsimahla(kasutasin kompotivedelikku + arooniamahlast tehtavat valekirsisiirupit lahjendamata kujul)
0,5 sidruni mahl
želatiini 1 l vedeliku tarretamiseks


Küpsised purustasin saumikseri hakkimistopsis ja lisasin sinna ka poolpehme või. Surusin puru vormi põhja. Enne olin vormi seinad õliga kergelt kokku määrinud(nii tuleb tarretatud osa ilusasti vormist välja , kasutan tw külmadele tortidele mõeldud vormi).

Paisutasin, sulatasin želatiini. Segasin kohupiimad, vahukoore ja toorjuustu ning sidrunimahla ja vaniljesuhkru. Segasin osa kohupiimamassist želatiini hulka viimast pidevalt ja ühtlaselt segades ning siis želatiinisegu ülejäänud kohupiima sisse, jällegi viimast pidevalt segades ühtlaste liigutustega. Valasin kohupiimamassi küpsisepõhjale tarretuma.

Kui kohupiim oli piisavalt tugev(kergelt siiski veel võdises) panin peale kirsid ja valmistehtud želatiini-kirsivedelikust(ikka jahtunud vedelik) poole või veidi rohkem. Pistsin vormi külma ning järgijäänud vedeliku jätsin "oma aega" ootama. Kui kirsiosa hakkas tarretuma st kirsid püsisid paigal siis valasin väga ettevaatlikult ülejäänud vedeliku kirssidele. Seda viimast tegevust tegin seepärast, et kirsid tõusid algul vedeliku pinnale aga see ei meeldi mulle kohe üldse mitte. Tort läks uuesti külmkappi tarretuma ja serveerimist ootama. Lasin tordil üle öö külmas olla.

19 detsember, 2008

Stolle vol 2


See retsept on mul aastast 1993, pärit peaks olema ühest Saksamaa idapoolsest pagariärist.

Esimest korda tegin seda vist `97 aastal.

Kogused mis algretseptis antud on väga suured - siia panen neli korda väiksemad kogused. Sellest retseptist saab kaks suurt stollet.

Kui võrrelda blogis olevat kaht retsepti siis ise eelistan seda teist, vähemalt värskelt söömiseks.

Siinse retsepti järgi tuleb kuidagi vürtsine kuigi ühtegi vürtsi pole lisanud.


Vajalikud ained on järgmised:

625 gr jahu(+ niipalju(u 1-1,5 dl) hiljem vormimiseks, et päts siiski oma kuju säilitaks)
75 gr pärmi
165 ml soe-leiget piima
130 gr suhkrut + pärmiga segamiseks 1 spl
2 tl vaniljesuhkrut
0,5 sidruni riivitud koor
7 gr soola
25-50 gr searasva(sulatatud)
250 gr sulatatud margariini(panin kogu koguse margariini, sest ei suutnud Rimist leida searasva)
80 gr sukaadi
7 tilka mõrumandliessentsi
160 gr martsipani hakituna
365 gr rosinaid(heledaid ja tumedaid - vahekord vastavalt tujule ja kapi sisule)konjakit/rummi rosinate immutamiseks



  • Pärmi segasin 1 spl suhkruga ja lasin käima st kerkima hakata.

  • jahu sõelusin kaussi, lisasin sidrunikoore, vanillisuhkru, suhkru, soola

  • panin nõrguma rummis olnud rosinad(hoidsin seekord u 5h)

  • purustasin saumikseri hakkijaga sukaadi ja martsipani . See tegevus vajalik martsipani puruks saamiseks.

  • sulatasin margariini ja enne seda soojendasin piima.

  • Kui pärm käima läinud oli tegin jahusse süvendi ja panin leige piima ja pärmi süvendisse ning segasin mikseri taignakonksudega madalaimal kiirusel kuni pärm segunes piima ja osa jahuga.

  • Lisasin rasvaine, essentsi, martsipanipudi ja segasin mikseriga kuni hakkas ühtlaseks tainaks muutuma.

  • Viimasena lisasin rosinad ja miskerdasin tainast maksimaalsel võimsusel u 5 minutit - kuni nägin, et tainas hakkab muutuma sitkeks(läikivat palli ei moodustunud, sest rasvaine kogus on suur)

  • Lasin kerkida u 3 tundi või veidi vähem.

  • Vormisin pätsid ja küpsetasin eelkuumutatud 180 kraadises ahjus 50 minutit(aga võib minna ka 1 h)

  • Ahjust välja võttes pintseldasin üle sulavõiga ja raputasin peale kodus jahvatatud suhkrut. Kui jahtunud sai siis uuesti võiga pintseldada ja siis tuhksuhkruga üle puistata.

  • Jahtunud stolled pakkida fooliumisse ja VÄHEMALT 1 nädalaks jahedasse aga mitte külmkappi.



13 detsember, 2008

Hernesupp


Toit mida aastaid vältisin - kooliajast ääretult koledad mälestused seoses selle supiga. Aga ... kõik on vist mööduv. Igal juhul nüüd on see üks mu lemmik suppidest.

Ääretult lihtne valmistada ja alati maitsev.



Kasutan tegemiseks Tupperware 5l ahjupotti.

Kogused järgmised:

2 tassitäit kooritud herneid
3/4 tassi odratangu(või siis kruupe)
suitsuribi - aga ikka sellist kus liha ka piisavalt peal on
1 sibul hakitult
2-3 keskmist porgandit(parajalt paksud viilud/poolikud rattad või sektorid - kuidas tuju just on)
3-4 kartulit(parajalt suured kuubikud lõikan)
1,6 liitrit keeva vett
veidi tilli


Herned ja odratangud lasen kas üle öö või hommikul 2h leos olla. Kui hommikul toimetan siis panen kuuma veega likku.

Leos olnud herned ja tangud lasen veidi nõrguda ja panen ahjupotti ribide peale. Sinna omakorda kartulitükid , hakitud sibula,tilli ja porgandi. Kui suitsuliha on soolane siis soola ei lisa aga kui mage siis panen u veerand kuni pool tl soola veel ja kallan peale keeva vee.

Ahi on eelkuumutatud 200 kraadi juures. Panen ahjupoti(ikka kaanega kaetud) ahju ja lasen ahjul u 30 -40 minutit sees olla ning lülitan siis välja. 3-4 tunni pärast on tuline supp valmis. Ahjus püsib supp kuum kuni 6 tundi.

Amaretto- šokolaadikreemiga stolle

Nimi ja koostisained nii isuäratavad, et ei suutnud loobuda tegemisest.
Maitselt hea aga minu jaoks liiga kuiv.


200 gr šokolaadikreemi(hea kui leiaks sellise mis on lõigatav)

500 gr jahu
2 tl küpsetuspulbrit
100 gr mandleid hakitult
1 tl lahustuvat kohvi
2 muna
125 gr suhkrut
2 tl vaniljesuhkrut
200 gr võid(175 gr ja 25 gr)
250 gr kohupiima
75 gr amerettini küpsiseid
2 spl amarettot
3 spl mandlilaaste
2 spl tuhksuhkrut


Šokolaadikreem panna külmkappi.

Jahu,hakitud mandlid, kohvi, munad, suhkur, vaniljesuhkur, kohupiim, veidi soola, küpsetuspulber ja 175 gr võid tükkidena ühtseks tainaks segada(köögikombainilgi oli parasjagu tööd sellega). Küpsised amaretoga pintseldada, kreem tükkideks lõigata(viilud).

Tainas ca 40x40 cm lahti rullida. Küpsised ja kreem tainale jaotada ja kergelt kokku suruda. Tainas kokku rullida ja stolleks vormida.
Küpsetada Küpsetuspaberiga kaetud plaadil 200 kraadises ahjus või pöördõhuga 175 kraadi 40-45 minutit.
25 gr võid sulatada ja määrida stolled , peale puistata mandlilaaste. Jahtunud stollele puistata peale tuhksuhkur.

Vormimine: valmis rulli ühest serva 3-5cm kauguselt pikkupidi käega vahe vahele ja see kitsam osa laiema osa peale kergelt suruda. Kitsas osa peab jääma kokku laiema osaga. Stollet võib sättida nii, et kitsas osa jääb peale st küljele jäädes vajub minul laiali või lahti põhiosast.

Amarettini

Minu eesmärk ei olnud teha neid küpsiseid lihtsalt söömiseks .... nad olid vajalikud ühe teise küpsetise sisse. Üritasin leida neid küpsiseid poest aga kas olin mina pime või neid ei olnudki, mina neid igal juhul ei leidnud.

Ääretult lihtsad teha ja veel lihtsam küpsetada.


Tegin siis nii:

200 gr jahvatatud mandleid
1,5 spl jahu
3 munavalget
6-9 tilka mõrumandliessentsi
100 gr suhkrut


Ahi sooja 150 kraadi juurde.
Jahvatatud mandlid 50 gr suhkruga ja jahuga segada.
Munavalged ülejäänud suhkruga kõvaks vahuks vahustada ja lisada ettevaatlikult segades mandlisegu.
Kahe teelusika abil tõsta pätsikesed küpsetuspaberiga kaetud plaadile. Peaks tulema u 50 tk. Väga palju ruumi ei vaja - ei vajunud mul eriti laiali.
Küpsetada 15 minutit ja siis ahi välja lülitada ja lasta olla 1 tund. Vahepeal ahjuust mitte avada!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...