Sel aastal on meil ploome natuke liiga palju.
Isu on juba täis söödud.
Kuigi jah, puu alla sattudes ikka söön aga enam ei naudi.
Moose on tehtud erinevaid, kompoti tegemine seisab veel ees, mahla ja mehu hakkan ka peagi tegema.
- ploomimoos amarettoga( 1 dl amarettot)
- ploomimoos jahvatatud nelgi ja kaneeliga( esimest noaotsaga, teist 1 spl, 1tl sidrunihapet ja keetmise lõpus saumikseriga püreestada) - vägagi jõulune moos :)
- ploomimoos rummiga( 0,75 dl rummi, soovitavalt hele rumm aga sobivad ka teised . Arvestada aga sellega et moosile jääb rummile iseloomulik maitse) - sobib tortidele kihtide vahele ideaalselt.
- ploomimoos vanilllikaunaga(1 kaun millest pooled seemned lähevad moosi sisse)
Ploome on iga kord olnud 2,5 kg puhastatult st mustalt 3,6-4 kg. Suhkrut vahemikus 600 gr kilo puhaste ploomide kohta. Kasutan moosipaksendajat + tavaline suhkur. Keetmisaeg on olnud vahemikus 15-20 minutit, pikema aja puhul olid ka muud tegevused vaja ära teha :)
Ploomimoosid vanilliga ja rummiga on pärit Nami-nami retseptikogust.
Tehtud nüüdseks veel(28.09.09)
- ploomimehu (5 kg puhastamata ploome, 0,75-1 l vett, 1 kg suhkrut ja parasjagu mässamist :) )
- ploomikompott - 1(1 1/2 l ) kg ploome, 2 1/2 kl vett, 300(1 1/2 kl) gr suhkrut. Keeta siirup, noa või hambaorgiga torgata ploomidesse mõned augud ja kuumutada siirupis u 2 minutit. Kuumutatud ploomid panna purki (purkki ei tohi raputada et ploomid alla vajuks). Kui kõik ploomid on läbi kuumutatud siis siirup veelkord keema ajada ja panna ploomidele. Purgid kaanetada. Pigem võib ploome vähem kuumutada kui rohkem, muutuvad liiga pehmeks.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar