30 september, 2007

Sokolaadikook/tort

See on üks mõnusamaid kooke mida kõik on siiani hea meelega söönud. Aga ettevaatust ! kaloreid on rohkem kui üks inimene taluda suudab:))



100 gr Bitteri sokolaadi(150 gr tumedat sokolaadi)
125 gr võid
2,5 dl suhkrut
4 muna
1,5 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit

Täidis:
1,5 dl aprikoosi marmelaadi

Kreem:
I variant
150 gr tumedat sokolaadi
50 gr võid
(50-100 gr valget sokolaadi)

II variant
200-250 ml vahukoort vahustatult
vaniljepuding

Soojenda ahi 175 kraadini. Sulata sokolaad kas vesivannil või mikros vedelaks ning lase veidi jahtuda. Vahusta taignakausis või suhkruga. Või võiks olla ikka päris mitu tundi varem toasoojas st päris pehme või on parim. Kui või on suhkruga vahus lisa ükshaaval vahustades munad. Vahusta taigen ühtlaseks. Lisa vedel sokolaad ja sega korralikult läbi. Sega jahu ja küpsetuspulber ühtlaseks ning lisa ülejäänud taignale. Vala taigen vormi. Küpseta 35 minuti 175 kraadises ahjus(soovitav pöördõhk). Kui kasutada 24/26 läbimõõduga vormi on küpsemisaeg 35 minutit kui väiksem vorm siis kuni 1h(proovi enne tiku või noa otsaga,et kook seest vedel ei oleks). Lase küpsenud koogil veidi jahtuda ja lõika siis kook keskelt pooleks ning pane vahele aprikoosimoos(ja teine pool koogist tagasi peale). Ja koogi panen alusele siis tagurpidi ehk pealmine pool alla ja alumine pool üles - siis jääb pealt sile ja tasane kook:)

Kreem: Sulata sokolaad ja või ning sega korralikult, määri koogile ja ka külgedele. Hoia serveerimiseni jahedas. Kui kasutad ka valget sokolaadi siis sulata veevannil(aga mitte otseselt keeva vee sees). .Valge sokolaad jääb ka peale sulatamist paks, seega on suht ebameeldiv sellest rõngaid koogile teha. Mõnest kohast jääb paks ja mõnest kohast peenem. Pallikesed on tehtud u poolest valgest sokolaadist(sellest mis retseptis antud) ja purustatud mandlilaastudest (1-2 spl)
Kui teha vahukoorest ja vaniljepudingust siis ise olen ka pudingu ise teinud(keetnud). Kasutan RUF vaniljepudingut ja teen rohkem st osa saavad lapsed magustoiduna ära süüa. Ise vajan u 250 ml valmis vaniljepudingut ja väike pakk vahustatud vahukoort. Segan need omavahel kokku ja katan koogi küljed ja pealse.

Mõnusat maiustamist!

27 september, 2007

Manna-hapupiimakook

Kuigi nimeks on kook sööb meie pere seda kui õhtusööki:)

5 dl jahu
2 muna
2 dl suhkrut
100 gr võid või margariini
4 dl hapupiima või keefiri
1 tl söögisoodat
1 tl vaniljesuhkrut
2 dl mannat
150 gr rosinaid või 200 gr kuivemaid marju(muidu ei taha kook läbi küpseda)

Klopi munad suhkruga lahti, lisa vähehaaval sulatatud või, hapupiim, vaniljesuhkur, manna, pestud rosinad ja lõpuks soodaga segatud jahu. Vala võiga määritud ahjuvormi ja küpseta 200 kraadises ahjus u 45 minutit.
Olen teinud nii rosinate kui mustikatega - eelistan esimesi ja neid panen ikka nii, et tainas täpiline on:).
Kui lapsi ülekavaldada siis võib panna ka muffinivormid kolmveerandi jagu täis ja küpsetada 200kraadi juures 25 minutit(pöördõhuga 180 kraadi juures 25 minutit)

Suussulav õunakook


Imehea ja tõesti suus sulav kook ja terve plaaditäie saab sellest



Taigen:
500gr võid
250gr suhkrut
4 muna
250 gr kartulijahu
3spl jahu
2 tl küpsetuspulbrit
1,5 kg puhastatud õunu
suhkrut ja kaneeli
-Vahusta või ja suhkur. Lisa ükshaaval ja pidevalt vahustades munad.
-Sega hulka omavahel segatud kartulijahu, jahu ja küpsetuspulber ning kalla taigen küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
- Koori ja viiluta õunad. Puista üle suhkru-kaneeli seguga.
- Küpseta pirukat ahjus 200C juures 25 minutit.

Ise olen eelnevalt ikka õunad koorinud ja tükeldanud ning õunte kogus on ikka natuke väiksem st u 1-1,5kg musti õunu.
Kui on valida kõrge ja madala äärega plaadi vahel siis eelistaks kõrge servaga(mul on kõrge servaga plaat väiksem ja kook jääb kõrgem tänu sellele:)) )
Retsept võetud Kodukirja Pirukaraamatust ja koogi nimi Suussulav õunapirukas

Babooti lambaliha ja aprikoosidega

600gr lambaliha(kintsuliha) ... aga sobib ka muu
2 sibulat
3 spl rosinaid
10-20 kuivatatud aprikoosi
400gr tomateid(tomatikonserv sobib ka)
3 küüslaugu küünt
1 spl tomatipastat
1 spl pruuni suhkrut
1 spl äädikat(punase veini oma)
1 tass kooritud mandleid(soovitavalt vähem)
2 tl curry pulbrit
1 tl chillipulbrit
soola
õli
värskeid ürte

Valmistamine:
Lambaliha tükeldada 2x2cm tükkideks. Õli pannil kuumutada ja lihatükid praadida, lisada suurteks tükkideks tükeldatud sibul - veidi praadida ja lisada tomatipasta. Mandlid ja aprikoosid koos purustatud tomatitega lihale lisada. Äädika, curry, chilli , suhktu ja soolaga maitsestada. Vett lisada niipalju, et liha kaetud oleks.Kõik kuumutada keemiseni ja panna ahjupotti ning 150 kraadises ahjus 1 1/2 tundi hautada.Küüslauk purustada ja vähese soolaga segada ning kooos rosinatega toidule lisada.Kui vajalik siis lisada kas puljongit või vett ja veel 1 tund hautada.
Ahjust välja võttes vajaduse korral veel maitsestada ja värskete ürtidega üle puistada pada. Serveerida riisi või maisipudruga, kusjuures riisiga on parem:)
Toit on ahvatelv ja maitseb väga hästi ning sobib sõpradega söömiseks ehk pidulikumaks toiduks!
Head isu!

Ploomimuffinid

100gr kaerahelbeid
275 gr keefiri(hapupiima)
150 gr jahu
50 gr hakitud pähkleid
1 ½ tl kaneeli
2 ½ tl küpsetuspulbrit
½ tl soodat
1 muna
130 gr mett
80 ml õli
2 spl suhkrut
3 spl hakitud pahkleid
150 gr ploomimoosi

Ahi eelsoojendada 180 C (pöördõhuga 160C ). Muffini vorm määrida rasvainega ja asetada sügavkülma.
Kaerahelbed segada keefiriga ja jätta seisma. Jahu, pähklid, 1 tl kaneeli, küpsetuspulber ja sooda korralikult segada
Muna lahti kloppida, mesi, õli ja kaerahelbed lisada ja segada. Jahusegu lisada ja segada niikaua kuni kuivained niiskeks saavad.
Suhkur, ½ tl kaneeli ja pähklid segada. Pool taignast vormidesse panna, igasse vormi 1 tl ploomimoosi peale panna ning ülejäänud taigen muffini vormidesse moosi peale jaotada.
Suhkru-kaneeli seguga üle raputada. Ahjus keskel 20-25 minutit küpsetada. 5 minutit lasta seista ahjus, välja võtta ja soojalt serveerida.

Aga: rahulikult võib võtta ka rohkem kaneeli. Täitsa hea on kui võtta sama kogus aga siis supilusikaga. Nisujahu võib asendada ka grahamjahuga või tumedama jahuga. Kui ei taha vormi sügavkülma panna siis võib kasutada paberist muffini vorme. Juhul kui ei ole keefiri siis võib võtta ka maitsestamata jogurti või piima ja hapukoore segu. Õli asemel võib ka võid võtta. Mee asemel võib kasutada ka vahtrasiirupit või pruuni suhkrut. Samuti võib jätta panemata pähklid ehk siis asendada need mustikatega mida eelnevalt oled tuhksuhkrus veeretanud. Neid võib panna u 250gr. Siis on küll natuke liiga palju tainast aga siis tuleb vormi lihtsalt kuhjaga tainast panna ning siis ei ole vaja panna ploomimoosi.
Hästi oluline on, et kõigepealt kuivained omavahel hästi läbi segad ja siis märjad ained omavahel segad. Ja kui ahi on soe ja vormid valmis alles siis kiiresti ja lühidalt taigna läbi segad alles.


HÄÄ !

Mustika-kohupiimakook


Taigen:
100gr võid
2 1/2 dl jahu
1 muna

Täidis:
500gr kohupiima
2 muna
2 spl suhkrut
3 tl vaniljesuhkrut
5 dl mustikaid(ka külmutatud sobivad .... aga olen ikka vähem pannud, sest muidu jääb üsna mahlane(mahl külmutaud mustikatest)
peale suhkrut

Taigen segada ja kohe vormi ja äärtele vajutada. Täidis segada ja taignale kallata. Mustikad kohupiima peale raputada ning mustikatele suhkrut peale puistata. Küpsetada 200kraadises ahjus 30 minutit. Hea on ..... talvel teisi kohupiimakooke ei tahagi:)

Aga tegelikult tegin veidi teistmoodi ka ...
taignasse lisasin 2 tl vaniljesuhkrut lisaks muule- ülejäänud jäi kõik samaks.
Täidisesse panin 1 muna rohkem, u 3 spl hapukoort juurde ning mustikaid panen alati vähem kui retseptis kirjas. Ja kui kasutada külmutatud mustikaid siis need lisada ikka külmutatult!!
Endale meeldi täiendatud versioon rohkem!


Pärmitaigen

No on hea ja lihtne teha pärmitainast. Alati tuleb välja ja 25 minutiga on valmis st täidis peale ja ahju. Üks pisike aga on küll ka ..... kasutan nimelt tw kaussi mis kaane ilusti pealt viskab:)

500gr jahu
250 ml vett
1 muna
3 spl suhkrut(või veidi rohkem kui tehakse magusaid saiakesi)
1 tl soola(mitte kuhjaga)
30 gr pärmi
4-6 spl õli

Jahu kaussi, ülejäänud ained omavahel segada-lahti kloppida. Muna võiks olla toasoe siis ei jahuta vedelikku maha. Vedeliku segu valada jahule ja segada taigen/kloppida kausis(nii nagu tw tainast tehakse). Panna soojavette kerkima. Kui on kahekordseks kerkinud, vajutada tagasi ja uuesti lasta kerkida. Teha taignast seda mida just soov teha on nt kaneelisaiad, moonirullid, juusturullid ja lasta uuesti kerkida ...... määrida lahtiklopitud munaga ja ahju. Peale munaga määrimist võiks kaneelisaiadele kaneeli, moonisaiadele mooniseemneid jne peale raputada. Kui saiakesed ahjust välja tulevad võiks kas vee või piimaga üle pintseldada - siis on pärast eriti pehmed ja mõnusad(on ka muidu hääd aga .... ega küll küllale liiga tee:)) )
Samast taignast võib teha ka kringlit, stritslit, igasugu pärmitaigna pirukaid.



25 september, 2007

Põhihakkmass(5-le)

350 gr veiseliha
150 gr sealiha
100 gr sibulat
50 gr margariini
1/2 dl riivsaia(kuubikuid)
2 dl piima
6+ gr külmi keedetud kartuleid
1 muna
2 tl soola
valget pipart, maitseaineid.

Liha ajada läbi hakklihamasina, soovitatavalt kaks korda.Sibul hakkida peeneks. Kui kasutada kuivatatud kuubikuid siis need immutada piimas. Segada kõik koostisained omavahel ja lasta maitsestuda vähemalt tund aega enne toidu valmistamist.
Sobib teha erinevaid hakklihatoite.... aga frikadellide jaoks on teistsugune retsept:)

Hakklihapallid/rullid(5-le)

400 gr hakkliha
100 gr sealiha
100 gr sibulat
1/2 dl riivsaia
2 dl piima(1 dl)
50 gr külmi keedukartuleid
1 muna
soola, maitseaineid
50 gr margariini

Täidis(valida vastavalt soovile):
õunu
kuivatatud ploome
köögivilja

Kaste:
30 gr margariini
30 gr jahu
4 dl lihaleent
1 dl rõõska koort

Valmistada hakkmass, jagada 10 osaks. Suruda iga osa kergelt laiali ja panna täidis peale ning suruda kokku nii, et täidis jääb hakkmassi sisse. Veeretada pannilabida abil rullid(teen ikka ja jälle seda kätega) ning praadida kuldpruuniks. Praadimisest tekkinud rasv kasuta lihaleeme tegemiseks ning kasuta kastme tegemisel.

Sauce Boulognaise(5-le)

500 gr veisehakkliha
4 dl hakitud porgandit ja pastinaaki kokku st mõlemat 2 dl
100gr peenestatud sibulat
1 dl(ja veidi rohkem) tomatipüreed ning purustatud tomateid
3 dl pujongit
2 dl valget veini(olen asendanud ka punasega) ...aga võib ka puljongiga asendada
u 2 tl soola(kindlasti mitte kuhjaga)
2 küüslaugu küünt
maitserohelist
100 gr peeneks hakitud marineeritud kurki.

Liha pruunstada ja hästi peeneteralisena hoida(st mitte suuri hakklihatükke lasta jääda).Pruunist e kuumuta kaedviljad.Lisa sibul ja kuumuta veel.Lisa tomatipüree. Sega liha,köögivili ja vedelikud potis. Maitsesta. Hauta valmis ehk umbes 30-40 minutit.Lõpuks lisa kurk ja küüslauk.
Serveerida spagettide(250 gr keedetult inimese kohta) ja riivjuustuga(40 gr inimese kohta). Head isu!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...