Ootamatu
avastus, et sushi tegemisest ei olegi pikemalt kirjutanud ja teadmine, et pere vanim on edukalt sushit tegema
ja sööma õpetatud ja sushi on üks laste lemmiktoitudest koos kõige sinna juurde
kuuluvaga ei jäta muud võimalust kui kirjutada kuidas need meie kodused makid
valmivad.
Alustame
retseptist ja siis samm-sammult edasi
500 gr sushi
riisi( kui julged siis saab hakkama ka pudruriisiga aga pesemine võiks toimuda
kiiremas tempos kui sushi riisiga)
700 ml vett
70-90 ml
riisiäädikat (sushi äädikat) ehk ca pool pudelit
soola (ca
pool teelusikat), suhkrut (ca pool kuni 1 supilusikatäis) maitse järgi
taimer millega
aega mõõta J
·
Pese
riis läbi mitme vee, vahepeal suurem osa vett ettevaatlikult ära nõrutades
sõela abil(riisi sõelale valada ei ole vaja). Pestes liiguta riisi poti põhjas
sõrmedega, tee riisi pihku haaravaid liigutusi, suru sõrmed pooleldi
rusikasse nii et riisi ka peos on, mudi kergelt riisi. Vesi peab peaaegu selge jääma st pigem selge kui
hägune. Samas, kui riis tõmbub pesemise
ajal valgeks ja hakkavad tükikesed eralduma siis ei kannata riisi enam (kaua)
pesta st tuleb lõpetada. Üldiselt tuleb vett vahetada 4-6 korda ja ajaliselt
umbes 15-20 minutit.
·
Jäta
pestud riis kaanega kaetult potti õige vee kogusega (700 ml) seisma pooleks
tunniks (30 minutit)
·
Pane
riis keema. Kui vesi keema läheb alanda kuumust nii, et vesi ainult aimatavalt
keeb(kindlasti mitte ei tohi aktiivselt muliseda). Hoia potil kaan peal st ära näpi kaant alates hetkest kui panid õige
koguse vett potti kuni võid lisada maitseained) . Lase keeda 10-15 minutit.
·
Peale
keetmisaega keera poti alt tuli maha/pane pliit kinni ja lase riisil potis
kaane all veel 10 minutit seista. Ära puutu kaant st lase kaan olla poti
peal!
·
Kui
tõmbamise aeg möödas on, lisa riisiäädikas, sool ja suhkur ning sega
ettevaaatlikult aga kiiresti riis läbi nii et kogu riis saaks osa
maitseainetest. Riisiäädikas muudab riisi kleepuvaks ja seda on ka segamisel
näha kus riis on pudisev - liikuvam seal on
kokkupuude äädikaga vähene olnud ehk vajab veel segamist.
·
Kata
pott puhta käterätikuga ja lase jahtuda. Kiiremaks jahtumiseks võid ka keedetud
riisi ja maitseained puhtas kausis kokku segada aga kui aega on ja natuke laisk(mugav) olla siis
on lihtsam tõsta pott restile/alusele ja toimetada samas potis ehk kuni riis jahtunud
on ja rulle tegema saaab hakata.
Rullimine
Vajalik:
matt, nori lehed, kausike veega, riis ja
meelepärane täidis : lõhe, tuunikala, krabipulgad, suitsukana, kurk, muna,
kiivi, avokaado, paprika, keedetud porgand ning riisiga tegelemisel märjad sõrmed.
Pane
nori leht mati endapoolse(alumine serv) servaga tasa, tõsta lusika ja märgade
sõrmede abil riisi nori lehele. Jaota pudistades ühtlaselt nori lehele peale
laiali jättes ülemisest servast 1,5 – 2 cm riisivabaks. Ära vajuta/suru riis
lehele laiaks, vaid las ta olla nii nagu pudistades jääb, kui läbi riisi kumab
kohati lehe tumedat värvi on kõik korras, servadest võiks siiski ääreni riisi
olla. Selleks, et riis sõrmede külge ei kleepuks niisuta sõrmi veekausikeses. Enda poolsele servale, riisi peale aseta valitud täidist. Rullima hakates
veendu, et kõik valitud täidised oleks koos ja püsiks koos kui esimest
keeramist(keerdu) teed st kui nori leht puudutab/jõuab riisini. Siis suru
tekkinud nori lehe, riisi ja täidisega rulli esialgu omavahel kokku(et miski
nori lehe alt välja ei trügiks) ja siis ühtlaselt keskohast servade suunas ja
kui tundub, et rull on kokku surutud siis tõmba keskkohast ühtlase survega mati
servade suunas. Nii surud ja seod riisi täidisega kokku ja hiljem on parem
lõigata ning ka süüa. Keera rulli pool kuni kolmveerand keerdu edasi ja korda
tegevust surumise ja ühtlase tõmbe osas. Kui jõuad lõppu st sinna kus riis enam
ei ole, siis tee sõrm veega märjaks ja
niisuta vabaks jäetud nori lehte, et rull kokku kleepuks. Rulli nüüd lõpuni,
tehes ka edasi-tagasi rullimist mati vahel paar korda.
Juhul kui kogemusi rohkem ja mänguisu suurem võib teha ka nii, et nori leht jääb sisse ehk riis on välimise kihina.
Sellise rulli tegemiseks on vaja matile asetada toidukile, lõigata nori leht pooleks(risti nende triipudega mis nori lehe ühel küljel on).
Riis pudistatakse ühtlase kihina(vahesid jätmata) kilele lehe suuruselt + veel 1,5-2 cm mis aitab rulli kokku kleepida rullimise lõpus.
Riisile asetatkse nori leht ja täidis sinna peale ning rullitakse kokku nagu tavalist makit. Tähelepanelik tuleb olla rulli keeramise lõpus st toidukile ei tohi jääda rullimise lõpus riisi kihtide vahele. Makit ei pea katma mustade seesami seemnetega aga võib kui soovi on.
Maki
lõikamiseks on vaja teravat nuga ja külma vett (jätan kraani lõikamise ajaks
vaikselt nirisema). Tee nuga märjaks ja lõika sobiva paksusega rullid. Tea, et
riis hakkab kleepuma noa terale – selle vastu aitab märg nuga ja umbes iga
kolme lõike järel tera puhtaks tõmbamine(poti serva vastu). Saab ka rohkem lõigata järjest aga
siis ei näe kõik kõige ilusam välja..
Söömiseks
vajalik wasabi-pasta (meile läbi aastate lemmik Saitaku wasabi pasta),
marineeritud ingver (roosa parem kui valge – aga see on maitseasi) ja sojakaste.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar