Lehed

18 märts, 2011

Šokolaadikook õllega

Šokolaadikook nagu iga teine aga pisikese kiiksuga  ... kui hapukapsa või punase peediga tehakse kooki miks siis mitte tumeda õllega ?
Mõeldud , tehtud! siin ta siis on  - mõnusalt lahe amps.


DSC_4626

250 ml tumedat õlut
250 gr võid
50 gr (mõrudat) kakaod( nt Meie mark või Fazer)
250 gr suhkrut
140 ml hapukoort
2 keskmist muna
u 1 spl vaniljesuhkrut
1, 5 tl soodat
400 gr jahu***

vormi määrimiseks võid veidi

soovi korral 500 gr hapukoort vahele

Ahi  180 kraadi peale soojenema panna.
Või koos õllega panna potis sulatada.
 Lisada suhkur ja kakao ning tõsta pliidilt ära.
Kausis segada jahu ja sooda.
Hapukoor ja lahtiklopitud munad lisada õlle-või segule. Viimasena lisada jahu ja segada läbi korralikult aga mitte pikalt ja valada 26- 28 cm läbimõõduga vormi ning vorm kohe kuuma ahju küpsema* . Küpsetada 45-60 minutit. 
Kook täielikult maha jahtuda lasta.
Soovi korral lõigata kook pooleks ja vahele panna hapukoort**.


* Sooda hakkab kohe kergitama kooki. Kui tainas kapi peale seisma jääb võib juhtuda, et pärast kook enam ei kerki.
**Poolitasin koogi ja pann vormi tagasi alumise poole ning asetasin  lahtikäiva koogivormi serva tagasi ning valasin suure paki hapukoort ühtlase kihina koogile ning katsin koogi teise poolega. Hea oleks siiski veidi suhkrut hapukoorele panna, sest muidu võib hapukoor mõnele tunduda soolane :)
*** jahu kogust võib vähendada kuni 300 gr koogis aga siis ei peaks täidiseks midagi vahele panema, sest koog on väga niiske.

















4 kommentaari:

Zoozi ütles ...

Nägin kuskil ajakirjas(vist oli Oma Maitse) ka õllega tehtud kooki, tundus põnev. Ise pole tegemiseni veel jõudnud.

kiilike ütles ...

:D
Ma ei ole vähemalt aasta kui mitte kaks Oma Maitset kätte võtnud. Viimane ajakiri mida jõudsin vaadata mõned leheküljed algusest oli märtsi GF ja sedagi vist kümmekond lehekülge.
Aga retseptist - idee on ameeriklastelt ja sakslastelt. Retsepte muutsin üsna palju. Kindlasti on see vähem magus kui algses kahes retseptis millest enda versiooni kokku panin. Õlu mõjutab koogi maitset üsna tugevalt, nii et võiks olla hää kraam mida kasutada ..

Zoozi ütles ...

Minu arust oli selles ajakirjas, kus mina nägin seda retsepti, heleda õllega tehtud.
Aga see polegi oluline, kust retsept pärit on, idee on huvitav ja usun, et proovin ka millalgi teha. Aitäh :)

kiilike ütles ...

Mul on tegelikult tihti nii, et mingi idee kummitab mõtetes ja siis kui ära teen avastan et veel keegi on nii mõelnud aga seekord on hea tunne - mul kummitas tume õlu.
Idee on hää ja tasub katsetamist!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...