04 juuli, 2008

Singi-mangoldi lahtine pirukas

Juba pikemat aega on olnud isu lahtise piruka järgi. Aga igakord on midagi täidisest puudu st olen unustanud poest osta. Nii saigi siis aias ringi vaadatud ja külmkapi sisu uuritud - tulemuseks peenralt võetud mangoldi ehk lehtpeedi lehed ja varred ning külmkapist sink, piim, muna, Fitaki, paprika lisaks must pipar, sidrunipipar ning sool.


Põhja tegemiseks läks vaja:

100 gr võid/margariini
2 1/2 dl jahu(sõelusin läbi)
1 muna
veidi soola


Täidise jaoks vaja(kogused umbkaudsed, sest enamasti teen asju silma järgi..)
üks korralik suur peotäis lehtpeeti
u 100 gr sinki(nt kalkunisinki)
1 paprika
4 muna(kui vorm väike ja piima läheb 1kl siis oleks 3 muna mõistlikum)
piima niipalju, et vedeliku kogus oleks 600ml (sõltub ikkagi vormist)
u 100 gr Fitakit(endine Fetaki)
u2 spl õli


Kõigepealt alustasin sellest, et pesin/loputasin lehtpeedi lehed ja varred mullast puhtaks. Siis ajasin potis vee keema ja pistsin varred(lehed keetsin eraldi) keevasse vette ning lasin neil seal olla u 3 mnutit. Sama tegin lehtedega. Nõrutasin nii lehed kui varred ning pigistasin üleliigse vee välja. Lõpuks hakkisin väiksemaks nii lehed kui varred(lehed ribadeks ja varred u 1 cm tükkideks).

Pannil ajasin õli kuumaks ja panin tükeldatud paprika pannile,lasin paar minutit praadidaning lisasin tükeldatud singi ja veel paar minutit hiljem lisasin tükeldatud lehtpeedi(nii lehed kui varred). Kuumutasin neid mõned minutit pannil ja maitsestasin sidrunipipra ja värskelt jahvatatud musta pipraga. Jätsin jahtuma täidise ning segasin valmis põhja koostisained. Määrisin vormi võiga ning surusin taigna vormi põhja ja seintele. Kasutasin kõrget 26cm läbimõõduga vormi aga olen kasutanud ka 30 cm läbimõõduga vormi(aga siis on vedeliku kogust vaja vähendada). Segasin saumikseriga ära munad ja Fitaki ning lõpuks lisasin piima niipalju kui arvasin vajalik olevat :). Vormis oleva taigna katsin täidisega ning lõpuks valasin peale muna-piimasegu. 170 kraadisesse pöördõhuga ahju panin 40 minutiks. Kui pealt hakkab kuldseks muutuma siis võiks kontrollida kas vedelik on hüübinud ning kui ei ole siis oleks hea temperatuuri veidi alandada.


Kommentaare ei ole:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...