25 juuli, 2012

Banaani-maasikajäätis

Kui jäätis siis jäätis ja selle postituse kasuks aitas otsustada suvi ja lapsed kes võiks vist lõpmatuseni jäätist süüa. Tõeliselt banaanine jäätis kus maasikale on jäetud vähe võimalusi.
Seekord veidi lahjem variant võrreldes eelmise retseptiga :




400 ml kondenspiima
200 ml vahukoort 
200 ml kohvikoort
u 1 dl maasikapüreed
2 hästi küpset banaani püreena

Kõik koostisosad peaksid olema külmkapikülmad. Segan kõik omavahel kokku ja lasen jäätisemasinal teha oma tööd. Kui ei ole soov süüa pehmet jäätist võiks valmis jäätise u 2 tunniks külmutusse panna. 
Seda jäätist võib ka ilma masinata teha, kuid soovitaks siis mõned korrad läbi mikserdada külmumise ajal. 

23 juuli, 2012

Astelpajujäätis

See retsept sobib nii jäätisemasinale kui neile kes masinat ei kasuta.  Kogused on käepärased ehk midagi ei jätnud topsi- karbi põhja. Hoiatada võiks vaid selle eest, et palju korraga süüa ei suuda ja kalorite arvestajatel ei tasu edasi lugemisega minna .. :)





Kõik koostisosad olid külmkapi temperatuuril
400 ml vahukoort
400 ml magusat kondenspiima
u 200 ml astelpajupüreed

 Segasin kõik omavahel ja panin jäätisemasinasse. Tõstsin masinast karpi ja sügavkülmikusse ning serveerisin u 3 tunni möödudes.

21 juuli, 2012

Limonaad estragonist

Võin julgelt öelda, et meie pere üks lemmik maitsetaimi on prantsuse estragon .
 Pikka aega enne kui selle taime omale aeda istutada saime kasutasin sakslaste kuivatatud varianti -see oli hea, kuni tekkis võimalus võtta oma peenrast oks.  Meie aias kasvav variant ei olevat küll nii mahlane ja krõmpsuv kui Gruusias kasvav kuid siiski parem kui vene estragon mille maitse ei erine tavalise rohu maitsest .. 
Meie praegune ja arvatavasti lapsepõlvest kaasa tulnud lemmik limonaad on tarhun - mõnusalt roheline ja põneva maitsega.  See limonaad tekitas mõtte -  kas õnnestuks ka kodus midagi sarnast järgi teha ..


DSC_8067


6 dl vett
2 dl suhkrut
4-5 u 20 cm prantsuse estragonioksa *

Vesi suhkruga keema ajada ja lasta keeda kuni u 1/3 vedelikust on ära keenud, see võtab aega 20-25 minutit. Siis lisada pooled estragonioksad ja vaikselt keeta veel 5 minutit. Lasta jahtuda. Mõne tunni mõõdudes võtta oksad siirupist ja panna asemele ülejäänud oksad nind panna siirup jahedasse ning hoida 1-2 päeva. 

Joogiks võib kasutada juba peale keedetud okste eemaldamist kuid maitse on siis nõrgem. Parem oli maitse ja värv paari päeva möödudes. 
Soovi korral võib lisada ka veidi sidrunimahla kuid .. siis jääb estragoni maitse varju. 
Kindlasti serveerida jääga.
Gaasiga vee lisamine eriti midagi limonaadile juurde ei andnud .. aga see on juba maitse küsimus.


Keetsin valmis suurema koguse estragonisiirupit mida säilitan puhtas steriliseeritud pudelites külmkapis .. ega nad seal kaua seista saa :)  Lastele meeldib see jook rohkem kui poest ostetu.



* prantsuse estragonil on tugev iseloomulik maitse mida vene estragonil ei ole ja viimasest ei saa kahjuks seda jooki teha. Ja ostes estragoni taime tasub meeles pidada, et ka väikesel taimel on estragoni maitse olemas - vanusega ei lisandu maitset :)

10 juuli, 2012

Kui ideed otsa saavad ehk küülik kuuseokkasiirupi ja estragoniga

Lihtne ja mugav ning vägagi hea, ainukeseks tingimuseks on kuuseokkasiirupi olemasolu. Võib öelda, et kõik peale soola ja suhkru mis siirupisse keetsin on oma aiast võetud.

DSC_8042


Maitsestamiseks läheb vaja 
u 0,75 dl kuuseokkasiirupit
4-5  u 20 cm pikkust prantsuse estragoni oksa
veidi soola
u 0,75 dl vett


Kasutasin seekord küüliku jalgasid täies ulatuses ja nende kaal oli kokku veidi üle 1,2 kilo. Panin liha ahjuvormi ja niristasin peale siirupi ning tükkide vahele panin estragonioksad, lisasin viimasena ka veidi soola. Katsin pealt fooliumiga millele torkisin hulgaliselt auke. Küpsetasin 200 kraadises ahjus alumises osas u 2,5 tundi . Vahepeal küpsesid ahjus ka pärmitainast peekonipirukad. Serveerisin riisiga mis tundus olevat täpselt õige.

DSC_8046

07 mai, 2012

Vol 2 aknalaud ..

Viimasest postitusest on möödas juba rohkem kui kaks kuud ... uskumatu aga tõsi!

Olen vahepeal jälginud taimede kasvamist, jäänud ilma osadest tomatitaimedest ja  vahetanud välja Kekkilä mulla millesse istutasin pisikesed tomatitaimed ning vaadanud kuidas taimed saavad uue elujõu ..  Kekkilä mullal hakkasid arenema pisikesed pruunid nõgusad seened. Hetkel nende kodulehelt seda mulda ei leidnud kuid Horteses oli see eelmisel nädalal 30L kotina täitsa müügil(internetis pole täielik kogu kaup esindatud) :( , kotil olnud üks neljast pildist oli kurgipilt.

Viisin oma pisikesed tomatitaimed kasvuhoonesse 30 aprillil kuid pottidesse pole neid veel istutanud.
Päev hiljem panin maha erinevad kõrvitsad ja melonid - vaataks mis välja tuleb..

kollane melon Yello Canarian
kollane melon Ananas
melon Petit gris de Rennes - hea, oranž viljaliha ja magus
arbuus Sugar Baby - hea oli

kurk avamaale Dirigent - üks lemmikutest koos Melody´ga
kasvuhoone poolpikk kurk Giganta - seeme oli aastast 2008 aga idanes suurepäraselt :)

suvikõrvits Goldena - pakist on jagunud seemneid mitmeks aastaks, kannab hästi
triibuline suvikõrvits Tapir - ostsin paar aastat tagasi koos Goldenaga kuid Tapiri idanevus on sel aastal 0 :( . Meeldib rohkem kui rohelise koorega sordid.
suvikõrvits Rondo de Nice - ümar kuju ja uus sort meie peenral

kõrvits Summer Ball - uus meie aias, ümar kuju ja põõsasvorm
kõrvits Centenaar - olen väga rahul selle sordiga, marineerimiseks täpselt see õige kollane :)
muskaatkõrvits pudelikujuga Nohel Garden´i seeme- paar suve tagasi ei tahtnud meil kasvada ..
muskaatkõrvits Waltham Butternut  - uus, prooviks ja testimiseks , sest eelmine sort/seemned ei tahtnud meie aias kasvada .. lihtsalt jonni pärast proovin :)
kõrvits Potimarron - uus-vana seeme, vaatame mis välja tuleb ..

Oh, tean et olen liiga palju seemneid maha pannud(igat taime on 3tk), tean, et pean tegema ühel hetkel valiku ning osad taimed  kas loovutama või minema viskama .. aga täna veel sellele ei mõtle.



mandlipõõsas


Aiast ka veidi :
tegin eelmisel aastal oma mandlipõõsale siiski liiga tugeva tagasilõikuse :( ja pean leppima väga väheste õitega sel aastal . Pilt on tehtud pea 3 aastat tagasi , eelmiseks aastaks olid kõik oksad nii kõrged nagu kõige pikem oks fotol .
Siit ka üks pakkumine: oleks ära anda/vahetada mandlipõõsa noori taimi .

Sel kevadel lõikasin tagasi ka ebajasmiini mis nüüd jätab meid oma ilusatest topeltõitest ja lõhnast suvel ilma - pole midagi teha kui õigel ajal kui põõsas veel pisike oli ei taibanud tagasi lõigata et saaks tihedamaks kasvada  ..







04 märts, 2012

Aknalaud, nimesildid ja kookostabletid ehk uus potipõllundushooaeg algab

Sel aastal proovin panna kirja kõik mida maha panen või mis taimed ise ette kasvatan.
Alguse tegid paprikad, chilli,tomatid ja porrud. Viimased on küll veidi hiljaks jäänud kuid mitte niipalju, et neid enam panna ei võiks.

03.03.12
Tomatitest panin kasvama järgmised sordid:

Venus - rõdutomat, oranž
Vilma- rõdutomat, punane
Perun - pirnikujuline kollane väike tomat, kasvab kõrgeks, kannab kaua ja palju. Seeme aastast 2004 :)
Red Cherry - kirsstomat, kõrge 
Idyll - punane kirsstomat, mõnus, meeldib veidi rohkem kui red cherry
Maike - punane , madal . Ei ole varem kasvatanud..
Boloto - roheline suur tomat. Olen paar aastat tagasi rohelist suurt kasvatanud ja meeldis kusjuures väike roheline ei ole nii hea . Selle sordi kohta avaldan arvamust alles sügisel.
Apelsin - vene seeme, müüja pakkus kui soovisin mida klassikalist ja head .. hinnangu saan anda sügisel  - oranž, peaaks sobima neile kes tomati hapet ei talu hästi,taim on  kõrge , vähe seemneid .
Monymaker - minu jaoks klassikaline tomat, punane ja keskmise suurusega tomatid
Faworyt - ämma toodud seeme ja tema üks lemmikuid - roosakas suur lihatomat.
Purpel Ukraine - piklik ovaalsed lillakasroosad tomatid, mõnusalt maheda maitsega.
Red Zebra - ilusad triibulised ümarad tomatid, sobiksid suurepäraselt transportimiseks kui vaid oleks kuhu viia :)
Red Cluster Pear - punane kirsstomat, kuid tomatid ei asetse  piki rootsu vaid suure hargneva  kobarana.

Paprika ja chilli mis potti külvasin:

Oda - must paprika , hinnangu annan alles sügisel
Eva - sobib ka varjulisse kohta avamaal - punane paprika, hinnang alles sügisel
Topgirl - mõnus pisike punane , väga mahlane ja hea tugeva maitsega
Etiuda - oranž maguspipar , tõeliselt paksuseinaline paprika, mõnusalt mahlane ja tugeva maitsega
Jamaican Bell  - midagi katsetamiseks ehk välimus on põnev. See oli ost mida polnud vaja kuid ..  ja veel -  seemneid pakis on ülivähe :(

Campus- porru, hea hooldus tagab jämeda ja pika valge varreosa.

Ostsin musta piparmündi .. mida iganes ka see tähendab, leheservad olid kergelt punakas lillakat tooni, müüja sõnul elab meie kliimas ka talved õues üle. Lisaks ostsin ka basiiliku Blue magic - proovime suuremaks kasvatada ja vaatame mis tuleb taimest ..

04.03.12
külvasin potti:

Würz- Taketes - söödav, asendab teatud määral saksa estragoni, õitseb väga hästi
Stevia - mu teise poole selleaastane katsetus :)
Sidrunhein - kaks aastat katsetatud ja natukene ka maitseks saadud, kuid tahaks rohkem ja suuremaks kasvada võiks taimed
Kreeka oregano - uued seemned, pole varem kasvatanud
Majoraan -  eelmine aasta jäi vahele ja tundsin puudust, suvel tihti kasutatav ürt. Lisaks kuivatan ise oma aia taimi talveks
Petersell, siledaleheline- alati oma kasvatatud taimed, kähara seeme tuleb veel osta
Basiilik, suureleheline - mõnes kohas nimetatud ka "salatbasiilik" , peaks olema mahedamaitseline




02 märts, 2012

Küüliku sadul Provence mõjutustega punaveini kastmes kuuele

Ma ei tea kas asi on minus või ei, aga tegelikult ei ole vist eriti palju retsepte küülikulihast eesti keeles. Ja kui päris aus olla siis ei ole ma suutnud ka inglise keeles kuigipalju resepte leida .. arvatavasti olen otsinud valest kohast. Olemas on küll metsjänese retsepte(Inglismaa, Itaalia retseptid) aga need on siiski natuke teise looma jaoks. Metsjänes on oma maitselt tugevam ja rohkem "iseloomuga" kui küülik. Kana retsepte võiks ju kasutada aga tahaks midagi mis on tõesti küülikule ..
DSC_6970

Midagi uut, natuke teisem maitse kui varasemad küülikutoidud. Hea oli, on kindlasti üks lemmikuid.
Põhilisteks maitseandjateks olid punane vein, oliivid ja Provence ürtide segu .
Potti läks:
6 küülikusadulat
3-4 spl õli
2 keskmist sibulat
1 -2 keskmist paprikat kuubikuteks lõigatuna
15- 20 küüslauguküünt (mitte suured,oma kasvatatud)
u 1 spl Provence kuivatatud ürtide segu (poes valmiskujul saadaval)
3-4 keskmist tomatit viiludena
punast veini u 0,5 l
u 250 ml puljongit
1 purk rohelisi (musti, või mõlemaid) oliive
soola, musta pipart õige natuke, sest vein ja ürdid tegi
suitsutatud paprikat noa otsaga
DSC_6962


Sadulatükid pruunistada potis kergelt õlis. Lisada sibul, küüslauguküüned ja paprikakuubikud. Ürdid puistata liha ja köögiviljade peale ja segada veidi. Lisada tomativiilud ja vein. Lasta veinil keema minna ja lisada puljong. Puljongit peaks niipalju olema, et peaaegu katab liha. Lisada veidi soola ja musta pipart. Katta pott kaanega ja lasta haududa 1,5-2 tundi - sõltub kui noor või vana küülik on. Vein ei lase nii kiiresti pehmeks haududa. Umbes 20-30 mintutit enne hautamise lõppu lisada nõrutatud oliivid.
Serveerida ahjukartuli või keedetud kartuliga.


26 veebruar, 2012

Byron´i kartulid

Mulle anti vihje, et võiks olla selline toit .. njahh.
 Tore ju kui soovitakse midagi aga siis võiks anda ka kindla retsepti. Kiire guugeldamine andis tulemuseks vähemalt neli erinevat tegemisvõimalust.
Valisin mugavaima - tuli välja, et see pole see mida silmas peeti kui "tellimus" lõunaks anti :)
Aga maitse oli hää ja tegemine ülilihtne ning mis peamine - maitseaineid on väga vähe.

DSC_6885

Seekord tegin nii:

aurutatud koorega kartuleid u 900 gr(kooritult 800 gr)
100 gr hapukoort
soola
värskelt jahvatatud musta pipart
parmesani või Gruyère juustu

Koorega kartulid aurutada(või ka keeta), korida ja kahvliga väiksemateks tükkideks teha. Maitsestada soola ja pipraga ning lisada hapukoor. Vormida pätsid ja praadida. Praetud pätsid panna ahjuvormi ja panna peale riivitud juustu veidi ning küpsetada grilli all kuni juust sulama hakkab.
Serveerida iseseisva toiduna koos salatiga või lisandina liha kõrvale.

25 veebruar, 2012

Kevad läheneb ehk algab uus hooaeg aias ja metsas

Eelmisel aastal magasime maha vahtramahla aja. Sel aastal enam mitte :) .
Uskumatult magus ja hea, oleks vaid rohkem seda mahla . Kasemahl on nagu vesi ilma maitseta kui vahtramahla maitse veel suus ja mõtteis on.

DSC_6928

23 veebruar, 2012

Meekook maasikatoormoosiga

Igatsus suve järgi on suur ja vajadus maiustada veel suurem .. aga midagi väga rammusat ei tahaks. Kuidagi tuleb need magusad ja rammusad maitsed peita .. ja mis oleks parem kui suvise maitsega maasikatoormoos :)

DSC_6826
Seekordne meekook on tehtud poole kogusega allolevast retseptis, sest teise poole tainast tegin tavalise meekoogina ehk poolitasin valmisküpsetatud plaadid ... 

5 suure kuhjaga spl mett
3 suurt muna
220 gr suhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
1/2 tl soodat
noa otsaga soola
u 180 võid
u 700 gr jahu


1,5 kg e 3 pakki 20% hapukoort (parem oleks 30%)
suhkrut maitse järgi (u 3 spl)

Sulatasin või ja mee mikrolaineahjus nii, et mesi muutus kuumaks. Vesivannil segasin soola,suhkru ja munad kuni vaht oli kreemjas siis lisasin või-meesegu. Segasin läbi ja lisasin sooda. Küpsetuspulber oli juba jahuga segatud kokku. Kui munavaht ja või-meesegu segunenud on tõstan  kausi vesivannilt ja segan jahu sisse.  Lasen segatud tainal veidi seista ja jaotan võrdseteks osadeks ning rullin vastavalt soovile piklikuks või ümaraks ja küpsetan 4-6 minutit 195 kraadises ahjus. Kokku küpsetan 7 plaati, ühe neist plaatidest purustan saumikseriga et saaks pealmiseks kihiks peale puistata.
Kui plaadid on küpsetatud ja jahtunud panen kihiti hapukoorega ja iga kihi vahele lisan maasikatoormoosi.
Kook on lahe ja kerge oma maitselt.
Meie saime koogi ära söödud samal päeval kuid arvan,  selle säilivus on lühike sest hapukoor ja toormoos ei saa kaua omavahel läbi ehk moos läheb käärima ..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...