08 juuni, 2011

Kevad, aed, mees ja köögitoimkond

Veel üks veidi teistsugune  toit mis on tehtud mõni nädal tagasi aga üsna mõnus oli ....  ee ... supp.
Otseselt tegemisest rääkida ei saagi, sest tegemise ajal olin ise õues. Kordamööda käisid lapsed küsimas kus midagi kasvab - nõges, naat, piparmünt, hapuoblikas ...
Tean, et supp sai supiks alles taldrikul st enne oli liha kerglt praetud, nõges ja muu roheline kergelt kuumutatud, makaron keedetud ..

Supis endas oli eelmainitud taimi, makaroni, suitsuliha, mugulsibulat, suhkruhernekaunu ja keedetud muna.
Päris hää oli ja sööks teinekordki ...

DSC_5208

27 mai, 2011

Apelsini-šokolaadikreemiga lehttainaruudud


lehttainaruudud

Maitsvad ja kiiresti valmiv magus amps mille kõige aeganõudvam osa on lehttaina sulatamine.
Tegin saiakesi kus oli apelsini-šokolaaditäidis ja aprikoosimoos. Ise eelistan viimast, sest ei ole ikka veel suutnud hakata nautima küpsetatud šokolaadi. 

Lehttainale anda meelepärane kuju ja keskele panna veidi apelsini-šokolaadikreemi või aprikoosimoosi ja küpsetada ahjus kuldseks.

26 mai, 2011

Šokolaadi-lagritsavaht

Üks maiustus mida ma ei söö ja mille lõhngi (viisakalt öeldes) tundub ebameeliv olevat on lagrits.
Aga mul on neli kaaskodanikku kes sööks igal võimalikul ja võimatul hetkel ja ükskõik mis kujul lagritsat.
Nii et kui kuulsin retseptist mis sisaldab lagritsakastet olin kindel ühes - ma teen seda niipea kui retsepti näen.
Tegemine on lihtne ja maitse , hmm .... on hea ... koos mustsõstardega ja seda inimesele kes EI pane lagritsat suhu :D . Muidugi kulus mul poole rohkem sõstraid kui lagritsasõbral aga siiski - magustoit on aus ja hää.
Retsept on Namist aga topeltkoguse lagritsakastega - ja vähem tõesti ei paneks.


DSC_5144

150 gr tumedat šokolaadi
 1 dl  vahukoort
1 dl  vahukoort vahustamiseks
 3 spllagritsakastet + veel 3-4 spl lagritsakastet*
serveerimiseks:
 1,5 dl veidi sulanud mustsõstraid 
lagritsakopvekke või - laaste**
Valmistamine:

Murra šokolaad tükkideks, pane kaussi. Kuumuta rõõsk koor tuliseks, kalla šokolaaditükkidele ja sega, kuni segu on läikiv ja ühtlane. Lase külmkapis kuni tund aega jahtuda.
Vahusta koor ja  sega esimene osa lagritsakastet šokolaadiseguga . Sega hästi läbi ja lisa ülejäänud lagritsakaste aga nüüd liiguta vahtu ainult niipalju et lagritsakastest tekiks tumedad triibud šokolaadivahule, jaota magustoidupokaalidesse.
Kaunista lagritsalaastude ja mustade sõstardega.



*             *             *
lagritsalaastud (kergelt soolased) ja vedel lagrits
* lagritsakastet saab osta teiselt poolt lahte hästivarustatud poodidest - seni oleme saanud Prismast.
** lagritsalaaste peaks saama Maksimarketist aga päris kindel ei ole

25 mai, 2011

Sookollijook

DSC_5196


"See ei ole tehtud sookollidest"  teatas meie neljane neiu võidukalt kui oli võtnud esimese lonksu klaasist :)
Joogi roheline värv seostus tüdruku suurematele vendadele Shrekiga ja nii nad siis teatasid uhkelt et jook on tehtud sookollist.



DSC_5198


Joogi sisse läks valik aias kasvavatest taimedest .. õnneks jäi välja nii mõnigi taim(seekord).
Tegelikult ei ole ma kindel kas ma ikka sain kõik koostisained pildile  - kindlalt jäi välja suhkur ja vesi.
Kõik värske ja suhkur läksid saumikseri nuia alt läbi ja segati hiljem veega. Liigapalju vett ei ole väga hea, sest siis jääb liiga lahja ja ka jääkuubikud pole tegelikult erit head selles joogis, sest muudavad maitset. Toatemperatuuril on jook parim.

27 aprill, 2011

Peekoniäärisega kreekapärased lihapallid

Kuigi nüüd on sattunud kaks retsepti järjest kus kasutusel toorsuitsupeekon siis tegelikkuses on nende retseptide tegemise vahe üsna pikk olnud. Üritan lihtsalt kirja panna neid toite mis endale viimasel ajal meeldinud on ja mida tahaks teinekordki teha.

Algselt pidid need olema kotletid peekonäärisega aga kotleti mõõtu ei andnud need küll kohe kuidagi välja. Pigem oli tegu suurte lihapallidega :)  - ja mul olid pikad ribad st pikimad mida suutsin leida kahe päeva ja nelja suurema poe(keti) külastamise jooksul.


peekoniäärisega lihapall I

Vaja läks:
 1 kg (veise)hakkliha
2-4 küüslauguküünt
soola
pipart
1 muna
u 1 spl gyrose maitseainesegu

Segada kõik ühtlaseks. Parem on seda teha käega, sest siis seguneb ühtlasemalt kui masinaga .
Lasta 1-2 tundi hakkmassil seista.

viilutatud toorsuitspeekonit
Vormida pallid ja panna iga palli ümber peekoniviil. Igaks juhuks kinnitasin peekoni hambatikuga. Küpsetasin 200 kraadises ahjus kuni nägid välja isuäratavad ehk u 15-20 minutit.




26 aprill, 2011

Pikitud lambakints

Lammas on hää ja kui veel küüslauku lisada siis on veel parem.
Kui tavaliselt pikin lammast küüslauguga siis seekord sai veidi rohkem vaeva nähtud ...  ja ahju läks koos kartulitega.

singi-küüslaugutäidisega lambakints

Olemas oli:
üks keskmisest suurem lambakints koos kondiga( oli u 2,5-3kg)
suur supilusikatäis kuivatatud estragoni
veidi vähem tüümiani
soola
pipart

Hõõrusin liha maitseainetega ja jätsin üle öö seisma.

u 15 viil toorsuitsupeekonit
4 küüslaugulüünt ja mitte pisikesed
veidi sidrunimahla

Püreestasin saumikseriga. Lõikasin  lihasse 1-2 cm avad ja toppisin peekoni-küüslaugusegu aukudesse. Mis järgi jäi määrisin ühtlaselt lihale.

Kooritud ja viilutatud kartulid panin ahjuvormi põhja ja lisasin u 300 ml puljongit. Vedelikku peaks olema niipalju, et katab peaaegu kartulid. Asetasin lambakintsu kartulitele ja panin 200 kraadisesse grilliga ahju. 15 minutit hiljem alandasin temperatuuri 160 kraadile ja jätsin küpsema u 2,5  tunniks.



07 aprill, 2011

Rummikoogid

Üks vana hea maiustus mille taasavastamisest jälle kord rõõmu tundsin ja seekord koos lastega.
Nende tegemine on 4-7 aastastele põnnidele mõnus tegevus kus suhu jõuab rohkem kui koogialusele .. :)


DSC_4711

Vaja läheb :
1 tordipõhi *
3-4 spl kakaod(seda tumedat, mitte joogi oma)
rummiessentsi
hapukoort

küpsisepuru või kookoshelbeid


Pudista tordipõhi kaussi ja lisa kakao. Sega läbi ja lisa hapukoort ja essentsi. Mass peab olema vormitav.
Mõnusamad on pallid mida saab tervelt suhu pista.  Veereta pall kas küpsisepurus või kookoshelvestes.
Lase veidi taheneda.

DSC_4713

* tegelikult on rummipallid päris head ka küpsisepurust tehtult - minu isiklik eelistus.

03 aprill, 2011

Kartuliröst ahjust (4 tk)

Lihtne, üsna kiire ja kerge teha.


kartuliröst ahjus


Vaja 6-8 keskmist kartulit
1 muna
soola
värskelt jahvatatud musta pipart

juustu
1-2 sibulat

Kartul riivida, pigistada välja suurem osa tärklisest- veest. Lisada muna ja sool ja veidi pipart segada läbi ja panna õlisele/võisele ahjuplaadile või küpsetuspaberile ning küpsetada 200 kraadises ahjus u 20 minutit.
Sibul viilutada ja praadida pannil läbi.
Kui rösti hakkab muutuma kuldseks panna peale praetud sibularõngad/viilud ja juust ning küpsetada veel veidi kuni juust sulab ehk u 10 minutit.

Serveerida meelepärase salatiga või hoopis koos lihaga.

28 märts, 2011

Auhind


Üsna ootamatu oli saada auhind Maarjalt aga mul on selle üle ääretult hea meel.  Tähh Sulle!
Rõõmu teeb kui keegi leiab hea retsepti mida järgi teha ja see siis ka pikemaks ajaks kasutusse jätta.




Tunnustuse saamisega kaasneb kohustus kõigepealt vastata 5-le küsimusele oma blogi kohta ja teiseks, palju raskemülesanne, jagada tunnustus viiele blogile edasi.

Siin on kõigepealt vastused küsimustele:
1. Millal alustasid oma blogiga?
Esimene asjalik retsept on augustist 2007
2. Millest kirjutad oma blogis ja mida kõike see käsitleb?
Enamasti panen kirja retsepti ja sinna juurde ka selle kas meeldis või mitte. Aeg-ajalt ilmub ka pilte aiast. Siiani olen seda osa püüdnud näidata nii vähe kui võimalik.
3. Mis teeb sinu blogist erilise võrreldes teistega?
Ega see blogi testest omasugustes erinegi palju. Võib-olla on olnud rohkem retsepte saksa päritoluga või mõjutustega. Väga vähe leiab retsepte kus kasutatud sealiha.
4. Millest sai alguse sinu blogimine?
Siis kui blogimist alustasin oli aktiivseid kokandusteemal blogijaid üsna vähe veel, eriti neid kellelt ise hea retsepti oleks võtnud tegemiseks. Tänasel päeval on neid kellelt retsepti järgitegemiseks võtan juba üsna palju.
5. Mida tahad muuta oma blogis?
Tahaks jääda siiski põhiosas kokkamise juurde kuid kindlasti tuleb juurde jutte ja pilte aiast, võib-olla ka küülikutest (kanadest).


Auhinna annaks edasi neile keda olen lugenud kaua, mõnuga või kelle kokkamiskirg aukartustäratav:
  • Pisike ja Pisut segi - oli blogi mida hakkasin kõige esimesena lugema ja .... loen siian. Aga-ajalt põikan sisse ka tema teise blogisse. Mõnus lugemine ja hariv ka aga võiks tihemini kirjutada st tahaksin tihemini seal blogis lugemas käia
  • Kokkama  - blogi pidajaks Ragne. Aktiivne blogija, põnevad retseptid ja palju retsepte mis tal endal välja mõeldud
  • Zoozi - tema blogi on küll üsna uus aga teades teda namist siis uskumatult tubli ja aktiivne kokkaja !! ja kindlasti saab olema üks lemmikutest. Kindlasti leiab sealt põnevaid retsepte
  • Lindude toitmine - põnevaid retsepte leiab sealt mida järgi proovida, lisaks on aeg-ajalt käinud mõtted ühte rada temaga
  • Toidutegu- blogi mille ilusad pildid ja lihtsad retseptid ning hea jutt nõuavad lugemise juurde head tassi teed. Tean, et on juba tunnustuse saanud kuid kuulub ka minu lemmikute hulka.


22 märts, 2011

Riisi-tuunikalasalat

Kiire, lihtne ja kerge.
 Eriti lihtsaks muutub tegemine siis kui eelmisest söögikorrast on jäänud riisi üle.

DSC_4675

Salatisse panin:

riisi nt üks kotike (nt Müllers Mühle,tavaliselt 4 tk karbis)
2 karpi tuunikala õlis(suuret tükid)
keskmisest kurgist pool (värske kurk)
pool paprikat
soola
hakitud tilli

Kurk ja paprika tükeldada, tuunikala veidi väiksemateks tükkideks kahvliga teha ja lisada keedetud riisile koos õliga. Maitsestada soola ja tilliga.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...