30 jaanuar, 2010

Madeleine koogid mooniga

Pannes sahtlisse ühte koogivormi avastasin, et pole ammu oma madeleine vorme kasutanud. Lisaks on ikka veel liiga palju mooniseemneid ... seega oli otsus tehtud.
Kiire tegemine nii taina kui küpsetamise osas ja õhtuse tee või hommikuse kohvi kõrvale suurepärased.


mooni madeline

Vaja läks:
2 muna (valged ja kollased eraldi)
100 gr suhkrut
200 gr jahu
1 tl küpsetuspulbrit
80 gr sulatatud soolast võid(või mage või+ natuke soola)
piima niiaplju et väga paks hapukoor oleks

moonilisand tainasse:
1,5 dl mooniseemneid
2 spl suhkrut
piima niipalju et paks hapukoor tekiks

Moonilisandi tegemiseks jahvatatda seemned 2-3 osas vana hea kohviveskiga peeneks, lisada suhkur ja piim ning segada ühtlaseks.
Taina tegemisel valged vahustada, kollased suhkruga vahustada. Munavahud omavahel segada, lisada moonilisand ning sulatatud jahtunud või ning küpsetuspulbriga segatud jahu. Taina pakksust timmida piima lisamisega.
Küpsetada 220 kraadises ahjus 4 minutit ja 200 kraadises ahjus 4 minutit.
Sellest tainakogusest peaks saama u 32 madeleini. Vorme ei tasu servani täis panna.

28 jaanuar, 2010

Šokolaadi ja beluuga läätsedega purukook

Nagu lubasin siis siin ta ongi, kook läätsede ja šokolaadiga. Lisaks veel palju head.
See kook on tõsiselt "tuunitud" aga idee on pärit Brigitte ükskord aastas ilmuvast retseptilisast(ja pole siiani näinud, et siinmail keegi läätsedega kooki oleks teinud?!)
Kook on väga hea.
Soovitus kook väikesteks tükkideks lõigata(4x2cm) on midagi mida peab järgima. Kui seda ei tee on valida kahe tunde vahel - iiveldav tunne või üüratu täiskõhutunne.

šokolaadi ja beluuga läätsedega purukook


Vaja läheb
200 gr musti läätsesid(nt beluuga)
1-2 spl vaniljeekstrakti(tavaline vaniljesuhkur ei anna piisavalt maitset, tuleb peale keetmist veel lisada 1 spl)
500 ml vett keetmiseks

225 gr suhkrut
1 tl meresoola
150 gr šokolaadi(kakao sisaldus vähemalt 55%) kui ei ole siis lisaks suur kuhjaga tl kakaod
3 spl vahukoort(vahustamata)
350 gr jahu
100 gr kookoshelbeid
75 gr hakitud pähkleid
250 gr pehmet võid

Läätsed loputada ja keeta vaniljega pehmeks, umbes 30 minutit. Kurnata ja püreestada , lisada hakitud šokolaad, 1/2 tl soola  ja  vahukoor ning 50 gr suhkut(vajadusel vaniljesuhkur). Seda tuleb teha kuumade läätsedega.
Ahi eelsoojendada 180 kraadini, pöördõhk 160 või gaas 3. Ahjuplaat katta küpsetuspaberiga.
Jahu, kookoshelbed, hakitud pähklid, suhkur ja sool kausis segada ning koos pehme võiga peeneteraliseks puruks mudida.
2/3 purust plaadile laiali lükata ja tugevaks põhjaks suruda, lääts-šokolaadimass peale ja katta 1/3 puruga(u 310 gr). Küpsetada u 30-35 minutit, kuni näeb kuldne  välja. Jahutuda lasta ja jahtunud koogist lõigata 2x4 cm tükid.


27 jaanuar, 2010

Lihtne tatrasalat

Enam ei pea vist mainima, et olen salatilainel.
Endale toon põhjenduseks, et lihtne teha,kiirelt valmiv.
Järgmine postitus ei ole enam salat ... midagi magusat ja läätsedest .. :)

tatrasalat

Seekord sai salatisse pandud:
tw  sõelaga nõus hautatud tatar(võttis u 20 minutit kui panin veekeetjast keeva vee peale)
tomatit
kurki
salatit
sidrunimahla
värskelt jahvatatud musta pipart veidi
maitsejärgi soola

26 jaanuar, 2010

Kikerhernesalat suitsulihaga

Minu viimaste nädalate lõuna on koosnenud viimasel ajal salatist.
Seekordne salat sai tehtud sellest mis kapis leidus .. ja oh rõõmu, seal oli kikkerherneid.

kikkerhernesalat suitsulihaga

Salatisse panin:
nõrutatud kikerherneid
kurki
tomatit
suitsuliha
rohelist sibulat
veidi värskelt jahvatatud musta pipart
veidi soola
maitsejärgi õli

Minule meeldis kuigi jah, mulle meeldivad kikerherned rohkem külmalt kui soojades toitudes.
Igal juhul läheb kordamisele.

25 jaanuar, 2010

Lambaliharull ahjukartulitega

Rulli keeratud liha on olnud mõtetes juba mõnda aega aga kohe kuidagi ei jõua selleni või üritan lihtsalt kergemini toime tulla. Seekord sai kõik õigel ajal kappi valmis varutud ja ka aega tundus piisavalt olevat  ... nii et ühtki asjalikku põhjust mitte tegemiseks enam ei leidnud.
Soolastoidu tegemisel on kogustega selline kahtlane asi - kõik sõltub lihatükist ja käest(kõhutundest).

lambaliharull ahjukartulitega

Rulli tegemiseks olid olemas:
veidi üle 500 gr lamba kõhuääre tükk
u 500 gr veisehakkliha
veidi punast ja kollast paprikat(kasutasin suvel kasvatatud ja külmutuses olnud paprikaid), u 0,5dl
 hakitud rohelist sibulat 2 spl
mugulsibulat
soola
värskelt jahvatatud musta pipart
küüslauku
vastavalt maitseaineriiulile veel:
punet
basiilikut
estragoni(meie jaoks estragon=lambaliha aga mitte kõigile ei maitse see taim)

täidis lamba kõhuäärel

Hakkliha maitsestasin soola, pipra,sibulate ja paprikakuubikutega ning jätsin seisma u 1h. Kõhuäärelt ei eemaldanud kogu rasva aga vaatasin, et kelme tükke ei jääks(muidu võib pärast sitke olla). Vasardasin kergelt ja puistasin peale punet, basiilikut, estragoni ja küüslaugu viile. Katsin hakklihaga ja keerasin rulli. Rulli sidusin kinni nöörga(majapidamisnöör, võib kasutada ka klambreid, vist). Lasin rullil paar tundi kaetuna seista ahjuvormis enne kui küpsema panin.
Küpsetasin 180 kraadises ahjus koos ahjukartulitega peaaegu 3 h, fooliumi all. Õige veidi lisasin ka vett vormi, u 1 dl.  Aeg oli rohkem kui piisav, rull lihtsalt sulas suus.


ps. see toit läheb kordamisele, lauas oli kuulda vaikset rahulolevat mõminat :)

23 jaanuar, 2010

Kartuliomlett väikeste tomatite ja kanalihaga

See toit sai tehtud hävitades jääke ehk kartulid ja ahjukanast järgijäänud liha leidsid ühise tee pannile. Lisandiks pisikesed tomatid tervelt, punet,küüslauku ja muna-koore-juustusegu vähese värskelt jahvatatud musta pipra ning soolaga.

kartuliomlett tomatite ja kanalihaga

Kõik mis praadimist vajas sai praetud ja vedelik peale valatud ning veidi aega pannil pliidi peal hoitud ning siis ahju 15 minutiks kuni koore-muna segu hüübinud oli.
Lisandiks tomatit, lastele ketšupit(seda rohelise korgiga felixi oma) ja äsja ahjust tulnud omatehtud leib võiga.
Mõnus oli, lapsed ei tahtnud isegi magustoitu ... mis meil ei ole just igapäevane nähtus :)

Lillkapsasalat ubadega

Salat mis sai kokku pandud ainetest mis parasjagu kodus olemas. Lihtne teha, mõnusalt krõmps ja natuke pehmemat ka juures. Ainuke asi mis natuke häiris, et jälle hapukoorega aga noh, õliga ei tundunud parem olevat, proovisin.
Salatit olen söönud kerge lõunasöögina kui ka lisandina riisi ja kanaga tehtud pajaroa kõrvale. Mõlemal korral hea valik.

oa-lillkapsasalat

Salatisse olen pannud:
konservubasid
toorest lillkapsast pisikeste õisikutena
värsket kurki kuubikutena
tomatit
(paprikat)
rohelist sibulat
(kodujuustu)
hapukoort
natuke majoneesi(aga ilma on isegi parem)
veidi soola


ps. kui kuskil on juba selline salat kirja pandud siis siinne on paar nädalat tagasi üheks lõunaks tehtud.

14 jaanuar, 2010

Sidrunišarlott

Veel üks retsept mis sai tehtud vanal aastal, tegelikult eelmise aasta viimaseks õhtuks.
Selle magustoidu hindamiseks ei ole ma just kõige õigem inimene, sest ei suuda olla erapooletu. Mulle on aastaid meeldinud igasugused sidrunikreemid, sidrunivahud, sidrunitarretised jne . Oluline on see, et kasutatud oleks peenelt riivitud sidrunikoort, värsket sidrunimahla ja vahukoort.

sidrunišarlott

Retsepti leidsin nami-namist. Natuke sai seda muudetud, sest želatiinikogus tundus veidi liiga suur ja lõppkokkuvõttes oleks ka vorm väikseks jäänud kui oleks täiskogustega teinud(2-3 spl jäi täidist niigi üle ja vorm sai servani täis).
Biskviidi tegin ise suurel plaadil, täidiseks kasutasin vaarikmoosi. Aga alati võib ju ka poest osta, siis on vaja 40 cm rullbiskviiti.

Biskviidi jaoks vaja:
4 muna(kollased- valged eraldi)
1 spl külma vett
80 gr tuhksuhkrut
1 spl suhkrut
3 tl vaniljesuhkrut
50 gr jahu
50 gr kartulijahu

Valged vahustada veega, poole vahustamise pealt lisada tuhksuhkur. Kollased vahustada 1 spl suhkruga ja segada õrnalt vahustatud valgega. Kartulijahu, jahu ja vaniljesuhkur segada omavahel ja lisada kollase-valge vahule.
Küpsetada 180 kraadises pöördõhuga ahjus 10-12 minutit.
Ahjust välja võttes keeran biskviidi suhkruga kergelt ülepuistatud rätikule ja jaheda niiske majapidamispaberiga tõmban üle küpsetuspaberi.Nii tuleb paber biskviidi küljest kiiresti ja kergelt ära. Keeran paberi teistpidi bikviidi peale ja keeran biskviidi kiirelt rulli , rullides võimalikult tihedalt kokku. Lasen veidi seista ja keeran rullist uuesti lahti ja katan moosiga ning uuesti rulli. Ja jätan küpsetuspaberisse mähituna kuni täieliku jahtumiseni.
Vorm katta toidukilega seestpoolt, vooderdada õhukeste biskviidiviiludega(paksus oli 0,5-0,7 cm). Vormiks oli minul Kaiser 30cm leivavorm

Šarloti täidis:
1 suur sidrun - sellest mahl (u 1 dl) ja peenelt riivitud koor
4 spl vett
želatiini 1,5 l vedeliku tarretamiseks
3 toasooja muna
5 dl rõõska koort (panin vähem u 400ml)

Želatiin veega paisuma panna ja ki paisunud on sulatada vesiavannil.
Munad suhkruga tugevaks vahuks vahustada. Vahukoor vahustada tugevaks vahuks. Vahukoor ja munavaht omavahel segada. Sulatatud želatiin segada sidrunimahla ja riivitud koorega ikka segades sidrunimahla pidevalt. Kui mahla tuleb u 0,5 dl siis lisada mahlale veidi vett. Sidrunimahla- želatiinisegu lisada vahukoore- munavahule, segada pidevalt ja ühtlaselt kuni kõik on korralikult segunenud. Saadud mass valada ettevaatlikult biskviidiga vooderdatud vormi.
Soovi korral katta ka pealt bikviidiga, aga selleks peab enne veidi jahedas seisma et hakakks tarduma .
Hea oleks üle öö seisma jatta külmkappi aga samas on piisavalt tugev 3-4 tunni möödudes.
Enne serveerimist vormist välja kallutada ja kaunistada soovikohaselt.
Võib serveerida nii, et ei kata vahukoorega aga  minu jaoks tundus kaetult mõnusam.



11 jaanuar, 2010

Puuviljasalat vahukoore ja küpsistega

Oh kui hea kui ei pea magustoitu ise välja mõtlema vaid keegi teeb ise, ilma küsimata ... otsast -lõpuni ise :)

mees köögis st puuiljasalat vahukoorega

Salatis siis oli:
melonit
banaani
(mandariini)
savoiardi küpsiseid
maasika toormoosi
vahukoort
suhkrut


10 jaanuar, 2010

Riisi -kohupiimavorm kirsikisselliga

Seekordne lihtne magustoit sai kiirelt järgi proovitud ja seda tänu nami-nami kooskokkamisele  nr23 riisidesserdid ja magusad küpsetised. Retsept on pärit Selveri nädala magustoidu soovitustest, kuid minu poolt muudetud.

riisi-kohupiimavorm kirsikisselliga

Vaja läks:
 1 dl pudruriisi
5 dl vett
1 dl piima
1 dl rosinaid
1 dl suhkrut
200 gr kohupiima
3 muna
2 tl vanillisuhkrut
1 dl hapukoort

Keeta veest, piimast, osast suhkrust ja riisist pudru. Mõnusalt paks, nii et vesine ei oleks. Lasta jahtuda mõnda aega. Lisada rosinad, hapukoor, kohupiim ja enamiku suhkruga vahustatud munad. Segada hoolikalt aga mitte liiga palju ja panna võitatud vormi ning küpsetada 200 kraadises ahjus u 30 minutit või kuni pealt on kuldne.
Serveerida oma meelepärase kisselliga. Hapukas kirsikissell sobis suurepäraselt.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...