22 juuni, 2008
19 juuni, 2008
Keefiritarretis
16 juuni, 2008
Kookosjäätis

Baklažaani paadikesed hakkliha-tomatitäidisega

Ära kasutasin siis:
2 baklažaani
u 100 gr hakkliha
tilli
aedruuti pisike oksake
nn"Maggikraut" - sobib ka siledaleheline petersel(no ei oska õiget nime öelda, sest ise nimetame seda Maggi´ks)
1 purk purustatud tomateid(kasutasin küll omatehtuid kui täitsa sobivad on ka poe omad st need plekkpurgis)
Hakkliha praadisin läbi, lisasin värskel jahvatatud musta pipart veidi, maitserohelise ja hakitud baklažaanisisu(õngitsesin noa ja lusika abil osa sisust enne välja. Baklažaan tuleb esmalt pooleks lõigata, soola peale raputada ja u 10-15 minutit seista lasta siis ära kuivatada ja veidi praadida ning siis juba sisust osa välja õngitseda(suvikõrvitdsaga on seda lihtsam teha) ) ning viimasena purustatud tomatikonservi. Segasin pannil kõik omavahel läbi ja panin "paadikestesse" ning ahju 180 juurde niikauaks kuni paadid võtsid jumet ja baklazaan oli muutundud valgest selliseks klaasistunud kollakas-halliks ning hakkliha peal tahtis tumedaks tõmbama hakata(u 20-30 minutit).
14 juuni, 2008
Jogurtijäätis
Õpetust nagu polegi panna - jogurt, vahukoor ja vaniljesuhkur/essents omavahel segada ja jäätisemasinasse. Kogused sõltuvad ju sellest kui suur on masin või kui palju jäätist on soov teha. Mina panin 200ml vahukoort ja 500-700ml jogurtit.
Jäätisepallidest: seekord oli jäätis otse jäätisemasinast ja seepärast üsna pehme ning ei tahtnud kulbist välja tulla(ka vesi ei aidanud).
Aga üldiselt on hea kui jäätisekulbi nõgusus on sügavam, sest siis tuleb pall ilusam ja ümaram. Ja lisaks võiks olla sellel kulbil ka toekas käepide,sest peened ja kerge käepidemega kulbid kipuvad lagunema.
Mina kasutan TW vanat jäätisekulpi ja olen tõeliselt rahul - enne seda oli 1+3 kaubandusest ostetud jäätisekulpi ning ükski ei pidanud vastu rohkemat kui 2 jäätisesöömist.
07 juuni, 2008
Salvei risoto

Vaja läheb:
1 sibul
1 küüslaugu küüs
1 punt salveid(tegelikkuses võiks arvestada ka sellega kui palju kellelegi see maitse meeldib. Kasutasin u 16 lehte milledest osad olid u 10cm pikad )
6 spl õli(oliiviõli)
250 gr riisi(ikka risotto oma siis)
150 ml valget veini(kui kasutad kuiva veini siis arvesta, et ka toidule jääb kergelt hapukas maitse)
700 ml köögiviljapuljongit(kasutasin ilusasti käepärast olnud kodus valmistatud kanapuljongit)
250 gr kirsstomateid(kasutasin tavalisi ja lõikasin sektoriteks)
80 gr parmesani juustu riivitult
soola, pipart
Sibul peeneks hakkida, sama teha ka küüslauguga. Neli lehte salveist kõrvale panna ja ülejäänud lõigata u 1/2 cm laiusteks ribadeks. 4 spl õli kuumutada poti põhjas, 4 salveilehte u 1 minut kuumas õli praadida ja siis välja võtta(ettevaatust - et need katki ei lähe!) Sibul, küüslauk ja salvei ribad klaasjaks kuumutada. Riis lisada ja läbi segada kuni kõik terad õliga koos on. Lisada niipalju kuuma puljongit , et riis kergelt kaetud oleks. Keskmisel kuumusel u 25 minutit haududa lasta sealjuures aeg-ajalt segades ja puljongit lisades.
Tomatite jaoks pannil järgijäänud õli(2 spl) kuumutada lisada u 2 tl suhkrut ja läbi segada. Kirsstomatid/tomati sektorid(tavalise tomati kasutamisel) pannile panna ja lasta kuumeneda/pehmeneda. Tomateid aeg-ajalt keerata, et saaksid igast küljest karamelliga kokku. Maitsestada soola ja pipraga.
Pool parmesanist risotosse segada ning maitsestada soola-pipraga. Ülejäänud juust eraldi serveerida. Kaunistada tomatite ja praetud salvei lehtedega. sobib süüa nii iseseisva roana kui ka nt maksa kõrvale.
26 mai, 2008
Kohupiima-martsipani rabarberikook
16 mai, 2008
Rabarberi- martsipanikook

Sirvisin netis leiduvaid foorumeid- retseptiraamatuid kuid päris seda mida hing ihkas ei leidnud ... Midagi magusat tahtsin - ikka tõsiselt magusat ja kookost ei tohtinud seal olla ning ka kaneel oli selline kahtlane asi mis seekord välja võis jääda ... Lõpuks avastasin kodust martsipanimassi - see oli piisavalt magus, minu jaoks.
Üsna hea kook tuli välja. Aga kj jaoks kindlasti mitte sobiv. Argipäevaõhtuks seda järgmine kord enam ei teeks, sest maitse on piisavalt hea, et nädalavahetusel kui aega rohkem või kui sõbrad/tuttavad külla tulevad on aega rohkem nautida.
Põhi:
125 gr võid
1 dl suhkrut
1 muna
3 1/2 jahu
noaotsaga soola ja vaniljesuhkrut
Täidis:
oma äranägemisel rabarbreid(oli 3 parajalt suurt ja jämedat vart)
1 pakk vahukoort
1 pakk Kalevi martsipanimassi arahhiisist(olen kooner ja enamasti küpsetistes kasutan seda)
1 pakend ruf koorepudingut
1 muna(millegipärast arvan, et selle oleks võinud ka ära jätta)
kui on kodus siis võiks paar tilka mõrumandli essentsi lisada - annab tugevama mandli maitse.
Põhjaks olevad ained omavahel kokku segada ja võitatud pirukavormi segada suruda. Küpsetada 10 minutit 175 kraadises ahjus. Võtta välja,puistata peale rabarbritükid ja katta täidisega .Lasin rabarbritükkidel eelnevalt suhkruga seista u 20 minutit.
Täidise tegemine:
Martsipanimassi lasen saumikseri teraga(mitte selle sauaga) peeneks(tekib selline peeneteraline pudi), lisan vahukoore ja ruf koorepudingupulbri. Segan hoolikalt läbi ja valan rabarberi tükkidele. Lihtsam oleks pulber vahukoorega enne ühtlaseks segada. Muna võib panna aga võib ka ilma teha, sest pulber paksendab kuni 0,5l vedelikku.
Küpsetasin niikaua 180 kraadises pöördõhuga ahjus kuni kook hakkas pealt kuldseks muutuma.
NB! enne tasub ikka veenduda et täidis vedel ei ole. Minul oli isegi nii tugev, et ei "võdisenud" .
06 mai, 2008
Sokolaadijäätis

Ja veel üks jäätis . Kui masin sai koju toodud siis peab ju proovima mis sellega teha saab ja mida mitte.
Kui esimene jäätis oli mu teisele poolele liiga magus-rammus-rasvane siis järgmine oli juba hea ja kolmas ehk seekordne sai kerge võrdluse osaliseks Mövenpicki jäätisega:) ning kommentaari et "kui ei meeldi siis ära söö" (... jääb teistele rohkem).
Retsept kogu oma ehtsuses on siin aga muudetud on seda üsna palju.
Retsepti segasin kokku siis:
1 purgi magusat kondenspiima
45 gr suhkruta kakaopulbrit(nt meie mark aga mõni kvaliteetsem kakao oleks eelistatud)
400 ml piima
200 ml vahukoort(ikka vahustamata)
15 ml vanilli essentsi
Kondenspiim soojendada madalal kuumusel ja segada ühtlaseks kakaoga ning lasta vaikselt keeda 5 minutit(pidevalt segades ikka). Tõsta tulelt ja lase veidi jahtuda. Lisa piim ja vahukoor ning vanilli essents(olen ka vaniljesuhkruga teinud - sobib ka!). Kui juba leige on võib edasi külmkapis jahutada kuni on maha jahtunud. Edasi toimi juba vastavalt masina kasutusjuhisele.
02 mai, 2008
Piparmündi-sokolaadijäätis
