14 jaanuar, 2010

Sidrunišarlott

Veel üks retsept mis sai tehtud vanal aastal, tegelikult eelmise aasta viimaseks õhtuks.
Selle magustoidu hindamiseks ei ole ma just kõige õigem inimene, sest ei suuda olla erapooletu. Mulle on aastaid meeldinud igasugused sidrunikreemid, sidrunivahud, sidrunitarretised jne . Oluline on see, et kasutatud oleks peenelt riivitud sidrunikoort, värsket sidrunimahla ja vahukoort.

sidrunišarlott

Retsepti leidsin nami-namist. Natuke sai seda muudetud, sest želatiinikogus tundus veidi liiga suur ja lõppkokkuvõttes oleks ka vorm väikseks jäänud kui oleks täiskogustega teinud(2-3 spl jäi täidist niigi üle ja vorm sai servani täis).
Biskviidi tegin ise suurel plaadil, täidiseks kasutasin vaarikmoosi. Aga alati võib ju ka poest osta, siis on vaja 40 cm rullbiskviiti.

Biskviidi jaoks vaja:
4 muna(kollased- valged eraldi)
1 spl külma vett
80 gr tuhksuhkrut
1 spl suhkrut
3 tl vaniljesuhkrut
50 gr jahu
50 gr kartulijahu

Valged vahustada veega, poole vahustamise pealt lisada tuhksuhkur. Kollased vahustada 1 spl suhkruga ja segada õrnalt vahustatud valgega. Kartulijahu, jahu ja vaniljesuhkur segada omavahel ja lisada kollase-valge vahule.
Küpsetada 180 kraadises pöördõhuga ahjus 10-12 minutit.
Ahjust välja võttes keeran biskviidi suhkruga kergelt ülepuistatud rätikule ja jaheda niiske majapidamispaberiga tõmban üle küpsetuspaberi.Nii tuleb paber biskviidi küljest kiiresti ja kergelt ära. Keeran paberi teistpidi bikviidi peale ja keeran biskviidi kiirelt rulli , rullides võimalikult tihedalt kokku. Lasen veidi seista ja keeran rullist uuesti lahti ja katan moosiga ning uuesti rulli. Ja jätan küpsetuspaberisse mähituna kuni täieliku jahtumiseni.
Vorm katta toidukilega seestpoolt, vooderdada õhukeste biskviidiviiludega(paksus oli 0,5-0,7 cm). Vormiks oli minul Kaiser 30cm leivavorm

Šarloti täidis:
1 suur sidrun - sellest mahl (u 1 dl) ja peenelt riivitud koor
4 spl vett
želatiini 1,5 l vedeliku tarretamiseks
3 toasooja muna
5 dl rõõska koort (panin vähem u 400ml)

Želatiin veega paisuma panna ja ki paisunud on sulatada vesiavannil.
Munad suhkruga tugevaks vahuks vahustada. Vahukoor vahustada tugevaks vahuks. Vahukoor ja munavaht omavahel segada. Sulatatud želatiin segada sidrunimahla ja riivitud koorega ikka segades sidrunimahla pidevalt. Kui mahla tuleb u 0,5 dl siis lisada mahlale veidi vett. Sidrunimahla- želatiinisegu lisada vahukoore- munavahule, segada pidevalt ja ühtlaselt kuni kõik on korralikult segunenud. Saadud mass valada ettevaatlikult biskviidiga vooderdatud vormi.
Soovi korral katta ka pealt bikviidiga, aga selleks peab enne veidi jahedas seisma et hakakks tarduma .
Hea oleks üle öö seisma jatta külmkappi aga samas on piisavalt tugev 3-4 tunni möödudes.
Enne serveerimist vormist välja kallutada ja kaunistada soovikohaselt.
Võib serveerida nii, et ei kata vahukoorega aga  minu jaoks tundus kaetult mõnusam.



6 kommentaari:

Kairit ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Kairit ütles ...

Nii imekaunis näeb välja...mmmm, ahvatlev!

Sinitihane ütles ...

Oi, armas Kiilike! Nüüd ja l6id mu jälle jalust! T6esti imekaunis!
Kui ma ainult viitsiks nii palju möllata...

Anneli ütles ...

Aitähh kiituse eest!
Tegelikult ei olegi nii keeruline. Raskeim on munade vahustamine ja biskviidi lõikamine. Ja lihtsam on biskviit osta( kui poe oma maitseb).

Sinitihane ütles ...

Poe oma maitseb küll, sunnik, aga too on siin nii E-sid täis, et mina seda enam ei osta.

Anneli ütles ...

Kui õigesti aru saan siis oled saksas..? Seal on piisavalt häid biskviittaina retsepte ju(kui eesti omadei meeldi) ja tegemine ei ole ei keeruline ega ajaliselt pikk toiming(u 20-25 minutit).
Sellega seoses meenub, et kunagi tulid sääl maal lehttainapirukad eriti hääd välja :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...