24 august, 2007

Viini Õunastruudel

Täna siis tegin jälle struudlit. Ja jälle pean tõdema , et sakslaste retseptid tulevad mul välja. Olen mitmeid kordi katsetanud kohalikke(st Eestis avaldatud) struudli retsepte aga ükski pole õnnestunud. Asendasin pähklid mandlilaastudega ja lisasin veidi äädikat ja panin kogu koguse vett(aga vee kogus sõltub jahust - kasutan "Kalew punast" jahu).




250 gr jahu
1 spl õli
125 ml käesooja vett
veidi äädikat (u 1 tl)
veidi õli taigna pintseldamiseks
125 gr võid pintseldamiseks
200 gr riivsaia
125 gr võid praadimiseks
100gr suhkrut
20 gr kaneeli
1 sidruni koor(riivitult)
1 kg õunu, hapusid ja viilutada õhukeseks
50 gr pähkleid(sobivad ka mandlilaastud)
50 gr rosinaid mida immutada rummis
30 gr tuhksuhkrut peale raputamiseks

Jahu, õli, vesi ja äädikas tainaks segada ja sõtkuda kuni sile- läikiv tainapall tekib. Käe külge ei tohi midagi jääda. Palliks vormida ja õliga üle pintseldada ning sooja tagurpidi keeratud poti alla umbes 30 minutiks seisma jätta. Pott ikka enne vähese veega keema ajada siis saab poti ilusti kuumaks. Käterätt lauale asetada ja kergelt jahuga üle puistata. Tainas algul käte vahel ettevaatlikult välja venitada ja siis rätiku peal hästi õhukeseks rullida. Õige taigen on nii õhukeseks rullitud,et näeb ajalehte läbi taigna lugeda. Kui peaks kuskilt rebenema st auk tekkima võtta taina servast veidi ja paika sellega.

Täidis:Riivsai võiga röstida, lisada kaneel ja riivitud sidrunikoor. 1 kg õunu koorida ja puhastada seemnetest ning lõigata õhukesteks viiludeks(suured tükid lõhuvad taina). Tainale panna kõige pealt röstitud riivsai siis õunad, siis hakitud pähklid ja rosinad.Viimasena raputada peale suhkur, muidu muutub täidis liiga mahlaseks ja struudel võib minna katki(küpsemise ajal).

Taina serv tuleb jätta 3 küljest umbes 3 cm jagu täidise vabaks ning ühel pikemal küljel tuleks tühi serv jätta umbes 5cm jagu. Kui täidis on tainale pandud, tõsta 3 serva täidise peale. Juhul kui on jäänud paksemad servad siis võiks paksema osa enne ära lõigata(ei küpse hästi läbi ja jätab küpsetise tuimaks ja kõvaks) ning siis rätiku abil kokku rullida. Kui kokku on rullitud, siis asetada rätiku abil määritud ahjuplaadile(parem on panna küpsetuspaberile). Jälgida tuleb, et kinni rullitud tainaserv jääks alla st vastu ahjuplaati. Struudel määrida võiga ja panna ahju. Olen küpsetanud u 180 C juures u 40 minutit(pöördõhuga). Vahepealsel ajal mitu korda võiga pintseldada, et ilusasti kuldpruuniks küpseks. Ahjust välja võttes veelkord võiga määrida ja plaadile 20 minutiks seisma jätta. Soe struudel tuhksuhkruga üle puistata ja vastavalt soovile kas sooja või külmana serveerida.
Lisandiks sobib vaniljekaste või jäätis( meie eelistus kuulub viimasele)

1 kommentaar:

qsti ütles ...

Võtan plaani (aga enne pean oma metsa läinud katsetusest veel natuke toibuma).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...