Lehed

10 veebruar, 2018

Silja imeline Martsipani ploomikook

Parem harva kui üldse mitte. 
Olen  olemas aga siia ei jõua. Küll jääb pildi tegemine valguse taha või ei jõua fotokat tuua või kaob retsept või on juba tehtud ja ei näe põhjust miks peaks sarnast retsepti uuesti postitama.  Palju kasutan neid samu retsepte siit blogist. Ehedaid emotsioone ja tõeliselt meeldivaid retsepte on  kuidagi vähe ... häid retsepte on palju aga neid mida oma "kullavaramusse"  kirjutaks, neid niipalju polegi.
Kunagi ammu,  laupäeval ilmuva EP laupäevalisas oli imehea ploomikoogi retsept.
Midagi tõeliselt head magusasõpradele (tõelistele magusasõltlastele). Ploomid ei seganudki koogi söömist  - oli hindajate arvamus, võib-olla oleks võinud paar ploomi rohkem olla, pakuti ka . Needsamad hindajad on enamasti arvamusel, et ploomikook on parem kui seal neid hapusid vilju poleks, või et õunakook on parem ilma õunteta jne.
Minu tehtud variandis oli kasutusel nisujahu aga võib ka 80 gr toortatrajahu + 70 gr maisijahu kasutada(soovitus lehest)


Vaja läks siis:
150 gr nisujahu (nii paar  kuhjaga supilusikatäit lisasin juurde, sest ei raatsinud muna valget seisma jätta)
40 gr suhkrut
1 spl vanillisuhkrut
näpuotsaga soola
100 gr külma võid
1 munakollane( panin 1 terve keskmise muna)

Taina segasin kokku köögikombainis. Alustasin jahust, siis suhkrud ja sool, seejärel külm või tükkidena ja muna. Saadud taina surusin piklikku koogivormi(12x30cm) põhja ja äärtele ja panin sügavkülma 10 minutiks. Uuesti välja võttes torkisin kahvliga põhja auklikuks ja küpsetasin 200 kraadi juures kuni tainas oli pealt kuiv ja hakkas kuldseks muutuma mõnest kohast.
Kui köögikombaini kasutada ei saa või ei taha siis sega sõelutud jahu ülejäänud kuivainetega ja näpi külma tükeldatud võika ühtlaseks puruks, viimasena lisa (muna)kollane.
Koogivormi suuruseks võib olla ka 23-24 cm lahtikäiv koogivorm.

Täidis ehk  kate
200 gr martsipani
u 10-12 ploomi(sõltub suurusest, koduaia omad on väiksemad enamasti st võib rohkem olla, külmutatud poolikuid kivideta ploome sulatama ei pea)
50 gr võid
40 gr pruuni suhkrut (kasutasin demerera suhkrut)
60 gr mandlilaaste (45-50 gr on ka piisav juba st minul oli ) võib asendada täistera kaerahelvestega

Katte jaoks sulatada väikeses potis või, lisada suhkur ja segada kuni moodustub ühtlane mass, viimasena lisada mandlilaastud.
Ahjust võetud koogipõhi katta esmalt õhukeste martsipani viiludega. Martsipani on lihtsam lõigata   kui hoida martsipani u 10 minutit sügavkülmas. Järgmisna asetada poolikud ploomid(kivid eemaldatud) lõikepoolega martsipani peale. Katta mandlilaastu - suhkru seguga ja küpsetada 200 kraadi juures veel 20 minutit.
Lase koogil 15- 20 minutit jahtuda ja alles siis tõsta vormist välja. Serveeri vanillijäätise või - kastmega.


Kommentaare ei ole:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...