Katsetasin täna küpsiseid raamatust mille mu teine pool mulle mõni aeg tagasi tõi : Martha Stwart´s cookies.
Head olid ja ilusad nägid välja ... aga meie jaoks veidi liiga palju kakaod.
200 gr tumedat šokolaadi
150 gr jahu
60 gr kakaod
2 tl küpsetuspulbrit
1/4 tl soola
236 gr pehmet võid
150 gr tumedat suhkrut
3 keskmist muna
1 tl vanillisuhkrut
200 ml piima
Lisaks u 150 gr suhkrut
u 150 gr tuhksuhkrut
sulata šokolaad ja lase jahtuda
sega kokku kakao, jahu, küpsetuspulber ja sool
vahusta või ja pruun suhkur,vaniljesuhkur, lisa ükshaaval munad ja vahusta edasi ühtlaseks massiks. Lisa sulatatud šokolaad ja sega hästi läbi.
Lisa jahuja piim vaheldumisi ning sega kuni jahu on või-šokolaadimassiga hästi segunenud
Jaga tainas 4 võrdseks osaks ja pane kilesse, vormides kangid neist. Pane vähemalt kaheks tunniks külmkappi.
Kuumuta ahi 180 kraadini.
Jaga iga kang 16 osaks ja veereta pallid.
Pallid omakorda veereta alguses tavalise kristallsuhkru sees ja siis tuhksuhkrus. Mida paksem kiht tuhksuhkrut külge jääb seda parem :) . Tuhksuhkruga pallid kaua seista ei tohi toatemperatuuril sest suhkur muutub siis niiskeks.
Palle plaadile pannes olgu vahe u 5 cm . Mida pehmem tainas seda laiemaks tundusid vajuvat.
Küpseta kuni kate on pragunenud st u 15 minutit.
Viimane kord tehes muutsin retsepti:
jahu lisasin u 1dl veel tainale
kakaod vähendasin 50 grammini
ei muutnud küll aga võiks kasutada väiksema rasvasisaldusega võid - tainas taheneks külmas paremini. Võib olla ei peaks siis ka niipalju jahu lisaks panema.
kui suhkrut ja tuhksuhkrut on piisavalt ja tainas natuke kuivem siis ei imendu/sula tuhksuhkur kuhugile...
küpsetasin 180 kraadises pöördõhuga ahjus 3ndas vahes ehk keskel(5 võimalust on ahjus)
hoidsin tainast külmikus 24h , aga võib ka kuni 3 päeva.
4 kommentaari:
ilusad on küll ja kui head ka olid, siis saaks neid kasvõi kingituseks teha.
Head olid. Aga me ei satu vaimustusse küpsetistest kus on kasutatud kakaod st enamasti vahetan kakao šokolaadi vastu kus on vähemalt 70% kakaod. Seekord ja tegelikult enamasti üritan esimest korda midagi tehes teha originaalretsepti järgi - järgmine kord paneksin vähem kakaod(st selle koguse mis siin antud või vähendaks veelgi ja paneks tumedat šokolaadi rohkem).
Jahu kogus on originaali järgi aga mõned grammid võiks seda vist rohkem panna.
Tegin ka, kuigi pallikeste asemel panin ahju lapikud plönnid. Tänu sellele küpsised ei pragunenud, kuid maitse oli väga šokolaadine. Kinkisin neid ka sõbrannale ja temagi kiitis :)
:) Mul on hea meel kui maitsesid!
Ise tegin neid just välimuse pärast, sest see tume pruuni ja valge pragunenult annab uhke ja põneva välimuse ... tegelikult meenutasid need küpsised mulle Saaremaal Karja pagaris küpsetatavat vutimehe leiba :D
Postita kommentaar