27 veebruar, 2014

Selle talve lemmik kook: kohupiimakook



Kohupiimakooke on palju, kohe väga palju. Kohupiimakook peab olema hea. Lihtne öelda, eks? Minu jaoks on hea kook mahlane aga mitte vesine, mitte nii magus aga täpselt nii magus, et suudaks veel teise tüki võtta. Hea kook ei tohi pealt kõvaks kuivada kuid võib ootamatult kiiresti ahjuplaadilt „kokku kuivada“ . Head kohupiimakooki peaksin ka järgmisel päeval tahtma ... kuigi seda enam ei ole.

Igaüks on rahul enda kohupiimakoogiga ja kiidab, et nii mahlane ja hea ... on ju nii? Tavaliselt olen enamasti peale proovimist pöördunud tagasi oma 2/3 kohupiima-purukoogi juurde.
Nüüd olen ise, päris ise avastanud enda jaoks mõnusalt mahlase ja kreemise koogi ja isu uusi kohupiimakooke katsetada on  kadunud.  Olen ülirahul ja kui on vaja kindlalt head kooki ning suurt, siis siin see on. Pilt ei ole hea ja kuulub asendamisele niipea kui  kook saab valmis ennelõunal ja lapsi ei ole kodus :)




Põhi ehk puru:
600 ml jahu
200 gr võid 
200 ml suhkrut
1/2 tl küpsetuspulbrit

Kate: 
3-4 pakki magusat kohupiima (mitte kohupiimakreemi)
400 ml vahukoort(seda rammusat ikka)
20-25 ml mannat
2-3 spl kartulijahu
u 200 ml suhkrut (võib vähem kui ei meeldi magusad koogid)
3-4 muna (väiksemad kuni keskmise suurusega)

1 suur purk virsikuid suhkruvees

Põhja jaoks hakkida jahu, või, suhkur ja küpsetuspulber puru tainaks ja suruda suure ahju plaadi põhjale ning servadele. Hea kui ahjuplaat oleks veidi kõrgemate servadega. 

Katte jaoks segada kohupiim, vahukoor, manna, kartulijahu, suhkur ja munad omavahel ühtlaseks massiks ja panna purule. Virsikud viilutada  ning suruda kergelt kohupiimamassi. Kui on soov saada krõbedamat põhja siis viilutada virsikud enne kohupiimamassi panemist põhjale. Mida kauem kohupiimamass põhja peal seisab enneküpsemist seda pehmem on põhi peale küpsemist. Küpsetada 180 kraadises ahjus kuni kook enam ei "võdise " ja pealt mõnusalt kuldne on .. või veidi kuldpruun servadest on.



2 kommentaari:

Sinitihane ütles ...

Millise rasvasusega kohupiima kasutad?
(Elan Saksamaal ja siin on müüa nii 10-, 20- kui 40-protsendilist.)

Anneli ütles ...

Poe kohupiim on lahja st alla 10 protsendi. Selle 10 protsendilisega saab juba mõnusalt kreemise koogi ja vahukoore kasutamine polegi enam nii kohustuslik et saada kreemiselt pehmet kooki.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...