05 juuli, 2011

Külmsupp röstitud leivaga

Lihtne, kiire ja parim kuumal suvepäeval.
Pole mõtet veenda kedagi, et külmsupp on hea . Kes proovib ja kellele meeldib see teeb teinekordki ja kellele ei meeldi  .. no, see siis ei tee.
Me kuulume nende uuesti tegijate hulka.


DSC_5588

peotäis kurgirohu noori lehti, peeneks hakituna
peotäis sibulapelaseid, hakituna
peotäis tilli( mitte jämedat vart), hakituna
peotäis salatit või mitut sorti salatit kokku, väikseks hakituna
200 gr meelepärast sinki või vorsti, kuubikuteks lõigatuna
1-2 väikest kurki, kuubikuteks lõigatuna
iga sööja kohta 1 viil röstitud leiba kuubikuteks lõigatuna
1,5 -2  l keefiri
soola

Hakkisime salati ja kurgirohu saumikseri purustajaga(mitte nuiaga) ja tilli ja sibula kääridega. Segasime kokku rohelise, kurgi ja keefiri ning singi. Maitsestada soolaga. 
Leiva võib lisada osaliselt suurde kaussi või siis  kõik taldrikusse, nii nagu isu ja tahtmist on.



04 juuli, 2011

Maasika-kodujuustutort valge šokolaadi kattega

Kõik sai alguse paar nädalat tagasi söödud kodujuustukoogist . Ma ei ole eriti heal arvamusel kodujuustust kui lisatakse suhkrut ... aga  seekord jäi kummitama miski sellest koogist. Nüüd pärast tegemist saan öelda, et tolles koogis oli liiga) vähe suhkrut  ..
Reedel teatas PH et, emme teeb homme kohupiimakooki maasikatega, njahh . Kuigi olin koju ostnud kodujuustu siis ei kavatsenud ma seda algselt koogiks vormistada - oleksin eelistanud hoopis soolast salatit .
Aga lapse usk sellesse, et saab kooki oli nii kindel, et muud ei jäänud üle  ..

Algne plaan teha küpsistest põhi ei õnnestunud - keegi on viimase kuu jooksul 3 pakki küpsist ära söönud, isegi digestive küpsised olid otsas. Nii olin sunnitud tegema biskviitpõhja mis kokkuvõtvalt oli parim otsus mida teha sain ja millest sain alles süües aru.

DSC_5593


2 muna
2 spl suhkrut
1 spl jahu
1 spl kartulijahu
noa otsaga küpsetuspulbrit

Muna kollased suhkruga  ja valged eraldi vahustada. Vahud segada ja viimasena õrnalt juurde segada küpsetuspulbrija kartulijahuga segatud jahu. Küpsetada 200 kraadises ahjus kuldseks(küpseks). Lasta jahtuda ja lõigata pika terava noaga kaheks enam-vähem võrdseks põhjaks.

2 väikest karpi kodujuustu
200 ml vahukoort
6-8 spl suhkrut
(2-4 spl leedrisiirupit)
želatiini 800 ml vedeliku tarretamiseks, u 6 spl vett paistutamiseks
u 500 gr maasikaid - mõned ühesuurused kaunistamiseks jätta

Želatiin paisuma panna, kodujuust püreestada saumikseri või köögikombainiga, lisada vahukoor ning suhkur. Segada kuni suhkur sulab. Kui soovi on siis lisada ka leedrisiirup. Paisutatud ja sulatatud želatiin segada kodujuustu-vahukooresegusse viimast pidevalt segades.

Lahtikäiva koogivormi sisemine pool kergelt õlitada(maitsetu õli!), biskviitpõhi vormi põhja asetada ja  tükeldatud maasikad põhjale panna, kodujuustumass valada ettevaatlikult maasikatele. Kodujuustumass peaks olema üsna paks, nii et teine pool  biskviidist täidisele asetades sisse ei vajuks. Vorm külma asetada kuni on tarretunud täielikult.

100 gr valget šokolaadi(Fazeri küpsetamiseks mõeldud šokolaad)
200 ml vahukoort 

Valge sokolaad sulatada ja segada toasooja vahukoore hulka. Segada niikaua kuni koor ja šokolaad omavahel täielikult segunenud on. Sellise vahekorraga tuleb pehme kreemjas šokolaadikate mis toatemperatuuril püsib koogil aga muutub väga pehmeks. Kui on soov saada tugevamat katet võiks lisada 50 gr valget šokolaadi algsele kogusele.

Alles jäänud ilusamad maasikad viilutada ja kaunistada kook.

DSC_5619

* mööda serva ei ole mõtet maasikaid panna, sest suure tõenäosusega vajub kodujuustumassist mingi osa vormija maasika vahele ja see pole nii ilus. Ilusam on sile pind.
* kook on laheda maitsega, kate on mõnus aga tõeline magusasõber tahaks rohkem katet

28 juuni, 2011

Aprikoosipallid

Üks aasta tagune retsept mis kummitab ikka veel mõtetes ja tahtmine teha uuesti on väga suur.Eriti keeruliseks teeb tegemise see, et neid õigeid aprikoose saab turult ja ainult suve algul . Mulle ei meeldi need poe omad - maitse pole see, nii tuleb sammud seada turule. 
 Selles retseptis ei ole ju midagi erilist aga mulle meeldis, vist nostalgia ...

marillenknödel



500 gr küpseid aprikoose

500 gr teralist kohupiima

 7 spl  jahu
 
3  munakollast 
 
suhkrut (tavalist suhkrut ja tükksuhkrut)
 
kaneeli
 
soola 

 
u 30-50 gr võid 
1 kl riivsaia või kuivatatd saia ja purustatud( ei kõlba värske saia puru) 


Kohupiim, jahu ja kollased ühtlaseks tainaks segada, vajadusel lisada jahu( mass peab meenutama hakklihamassi oma paksuselt).Pooleks tunniks külmkappi panna. Aprikoosidel kivid eemladada aga nii et pooled jaääksid kokku. Kivi asemel panna suhkrutükk ja pooled suruda uuesti kokku.
tainas jagada võrdseteks osadeks(enam-vähem) ja katta aprikoosid nii et aprikoosi ei jää kuskilt paistma. Vajadusel teha käed märjaks. Aprikoosid peavad olema kuivad kohupiimatainaga katmisel, sest muidu jää tainas aprikoosi ümber kinni.

Pott suurema koguse veega keema ajada ja veidi soola lisada vette. Aprikoosipallid panna vette ja lasta keeda  keevas vees 3-4 minutit ning lasta tõmmata u 20 minutit kuumas vees(ei pea enam keev vesi olema).

Või sulatada ja lisada riivsai, pruunistada kergelt võis. Lasta veidi jahtuda ja lisada 0,5 tl kaneel  ja 2 spl suhkrut, segada läbi ja veeretada keedetud, nõrutatud aprikoosipallid saiapurus.


Enamasti serveeritakse sulavõiga aga meil oli katmeks püreestatud aprikoosimoos ja oli päris hää kuid sama hästi võib serveerida ka kaneelisuhkruga.


marillenknödel 2

  • tegemist siis pigem Austria köögist pärit magustoiduga
  • sama retsepti kasutades võib tainasse panna ka maasikaid, ploome, õuna, pirni.
  • õigem oleks olnud kasutada retseptinimes väljendit "käkk " aga no kuidagi ei suutnud ...

27 juuni, 2011

Soe kuskuss rohelise sibula ja maasikatega

Maasikad - need kodumaised, oma aiast korjatud on suussulavad ja imemagusad,neist saab teha nii magusaid kui soolaseid toite.
Nami-namis on käimas 37. kooskokkamine teemal Oma maa maasikas -
minu puhul siis päris otseses mõttes e maasikas oma aiast ja oma peenrast.

Üks ääretult lihtne ja kiire lisand grilllihale. Maitses võrratult grillitud kanaga.

soe kuskuss salat maasikatega liha kõrvale II

Kuskuss valmistada vastavalt juhendile. Kui valmis lisada rohelise sibula rõngad ja vahetult enne serveerimist lisada maasikatükid või anda eraldi lauale. 

20 juuni, 2011

Aed vs köök

Suvi on aeg kus veedan võimalikult vähe aega köögis ja veel harvem jõuab midagi pildile. Sama ei saa öelda aga aia ja selle asukate - püsikute kohta.  Ma tean, et paljud fotod korduvad aastast aastasse aga midagi ei saa teha ... mõni lill on lihtsalt nii ilus ja need pisikesed pojad on uskumatult armsad .. kuigi jah, tulevik ei ole nende suhtes just kõige meeldivam. Sellest me siiski algul ei mõtle ja naudime nend väiksust ja armsust. Piltidel olevad küülikpojad on ca 14 päevased prantsuse pässid, lisaks pisikesed pirnid, pojengid ja sõrmkübaralill (nii nimetat seda Kristiine Aiandis)ning üks viimastest valgetest iiristest.


aias laupäeval

Nädal tagasi lõikasin ära esimese pundi piparmünte ja melissi. Päris palju jäi veel alles ja vajaks lähiajal ära korjamist. Lisaks olen kuivatanud ja külmutanud tilli mis sel aastal otsustas umbrohuks muutuda mu peenardel. Test rohelise sibula kuivatamisega on tehtud - supi või mõne hautise/pudru sisse panekuks on täitsa sobilik kuivatada. ja kui sügavkülmas ruumi siis võib rahulikult ka lõigatud rohelist sibulat sinna panna kilekotiga. Ei ole mina portsioniteks jaganud. Kui piisavalt kiiresti võtta kotis vajalik kogus siis elab nii sügavkülm selle üle kui ka maitstaime kott st ei teki sinna liigset niiskust ega kleepu kokku till/sibul. Talviseks kasutuseks võiks ka leeskputkelt mõned lehed ära hakkida ja külma panna.
müdid ja meliss kuivatamiseks

19 juuni, 2011

Kodune maasikahooaeg on alanud !

DSC_5392

Lapsed said esimesed maasikad peenrast korjata :)  oh seda rõõmu!

11 juuni, 2011

Keefiri-köögiviljasupp

Sooja suvepäeval mõnus toit, lahe ja kerge süüa ning veel mõnusam teha.
Retsept siit :


DSC_5361

Koostis:

1 l keefiri
100 gr värsket  kurki
50 gr sibulapealseid
100 gr sinki või keeduvorsti või suitsuvorsti
40 gr värsket tilli  
soola
musta pipart

Tegemine:
Sibul ja till lõigata-hakkida, vorst või sink ja kurk  lõigata meelepärasteks tükkideks  kõik keefiriga segada ja maitsestada soola ning pipraga. Lasta veidi maitsestuda.


08 juuni, 2011

Kevad, aed, mees ja köögitoimkond

Veel üks veidi teistsugune  toit mis on tehtud mõni nädal tagasi aga üsna mõnus oli ....  ee ... supp.
Otseselt tegemisest rääkida ei saagi, sest tegemise ajal olin ise õues. Kordamööda käisid lapsed küsimas kus midagi kasvab - nõges, naat, piparmünt, hapuoblikas ...
Tean, et supp sai supiks alles taldrikul st enne oli liha kerglt praetud, nõges ja muu roheline kergelt kuumutatud, makaron keedetud ..

Supis endas oli eelmainitud taimi, makaroni, suitsuliha, mugulsibulat, suhkruhernekaunu ja keedetud muna.
Päris hää oli ja sööks teinekordki ...

DSC_5208

27 mai, 2011

Apelsini-šokolaadikreemiga lehttainaruudud


lehttainaruudud

Maitsvad ja kiiresti valmiv magus amps mille kõige aeganõudvam osa on lehttaina sulatamine.
Tegin saiakesi kus oli apelsini-šokolaaditäidis ja aprikoosimoos. Ise eelistan viimast, sest ei ole ikka veel suutnud hakata nautima küpsetatud šokolaadi. 

Lehttainale anda meelepärane kuju ja keskele panna veidi apelsini-šokolaadikreemi või aprikoosimoosi ja küpsetada ahjus kuldseks.

26 mai, 2011

Šokolaadi-lagritsavaht

Üks maiustus mida ma ei söö ja mille lõhngi (viisakalt öeldes) tundub ebameeliv olevat on lagrits.
Aga mul on neli kaaskodanikku kes sööks igal võimalikul ja võimatul hetkel ja ükskõik mis kujul lagritsat.
Nii et kui kuulsin retseptist mis sisaldab lagritsakastet olin kindel ühes - ma teen seda niipea kui retsepti näen.
Tegemine on lihtne ja maitse , hmm .... on hea ... koos mustsõstardega ja seda inimesele kes EI pane lagritsat suhu :D . Muidugi kulus mul poole rohkem sõstraid kui lagritsasõbral aga siiski - magustoit on aus ja hää.
Retsept on Namist aga topeltkoguse lagritsakastega - ja vähem tõesti ei paneks.


DSC_5144

150 gr tumedat šokolaadi
 1 dl  vahukoort
1 dl  vahukoort vahustamiseks
 3 spllagritsakastet + veel 3-4 spl lagritsakastet*
serveerimiseks:
 1,5 dl veidi sulanud mustsõstraid 
lagritsakopvekke või - laaste**
Valmistamine:

Murra šokolaad tükkideks, pane kaussi. Kuumuta rõõsk koor tuliseks, kalla šokolaaditükkidele ja sega, kuni segu on läikiv ja ühtlane. Lase külmkapis kuni tund aega jahtuda.
Vahusta koor ja  sega esimene osa lagritsakastet šokolaadiseguga . Sega hästi läbi ja lisa ülejäänud lagritsakaste aga nüüd liiguta vahtu ainult niipalju et lagritsakastest tekiks tumedad triibud šokolaadivahule, jaota magustoidupokaalidesse.
Kaunista lagritsalaastude ja mustade sõstardega.



*             *             *
lagritsalaastud (kergelt soolased) ja vedel lagrits
* lagritsakastet saab osta teiselt poolt lahte hästivarustatud poodidest - seni oleme saanud Prismast.
** lagritsalaaste peaks saama Maksimarketist aga päris kindel ei ole
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...