20 märts, 2021

Juuretis ja kodune leib

Sooja leiva lõhn, krõbe koorik ja või  - rohkem polegi vaja õnneks !



Juuretise tegemine on aja ja tunde küsimus, alati ei õnnestu ja teinekord õnnestub kiiremini kui arvata oskad. Hea ja kiiresti toimetav juuretis on paks, vedel juuretis on nõrgem ja aeglasem. Vedelast juuretisest ei ole mina suutnud paksu juuretist kasvatada .. ilmselt jääb oskuste taha aga võib-olla ei jää ka ! 

Kodust leiba olen teinud vahelduva eduga 4-5 aastat. Meie pere lemmik on tume, natuke niiske ja pigem magus leib. Linnasejahu peab kindlasti sees olema, hea kui ka jahvatatud koriander lisatud on.. ok, ega öelda ei osata mis puudu on aga kui olemas on siis oskavad hinnata küll.

Alustan tavaliselt õhtul 20.00  ja järgmise päeva lõuna(11.00) ajal küpsetan või siis alustan hommikul 7.00 ajal ja õhtul u 20.00 ajal küpsetan. Pikemalt leivatainast seista ei lase, sest läheb liiga hapuks.

Leiva jaoks on vaja esimese päeva õhtul:

u 200 ml juuretist

1 l käesooja vett 

rukkijahu niipalju, et moodustuks paks hapukoore  sarnane tainas

Teise päeva hommikul on vaja:

natuke jahu, et tainale lisada ja siis uus poeg võtta järgmise korra jaoks

peale seda lisada tainale :

1 spl soola, eelistatult meresoola

6 spl suhkrut

2 suure kuhjaga linnasejahu 

soovi korral 1- 1,5 tl jahvatatud koriandrit. Kui ise uhmris peenestada võib piirduda 1 tl ja isegi seda on vägagi piisavalt, sama on Kreekast toodud koriandriseemnetega.

soovi korral seemneid 

jahu 

Jahu lisada niipalju,  et tainas vedel ei oleks ja et märja sõrmega tainasse auku vajutades-torgates jääks vähemalt pool auku alles st ei vajuks kinni.

Eelistan alati kroovjahu mitte täistera . 

Jagan taina 2 leivavormi(30 cm pikk) vahel ära . Peaks olema umbes pool vormist täis. Silun märja, vesise käega siledaks ja jätan kerkima umbes 1,5 -2 tunniks. Peale esimest tundi vaatan kerkimise üle, sest mõnikord on juba servani kerkinud.  

Ahju soojendan 225 kraadini  (ülevalt-alt) , lisan vee (veenõu) ahju, küpsetan 15 minutit ja siis alandan kuumust 200 kraadile ja küpsetan 35-40 minutit) sõltub kui pehme tainas vormi panemisel tundus. Kui kahtlen endas mõõdan leiva temperatuuri , peaks olema 98 kraadi.

Ahjust välja tõstes määrin pealt võiga jajätan ilma vormita restile jahtuma. 

PS pildil olevad leivad kerkisid liiga lühikest aega toatemeratuuril ja seejärel ahjus küpsemise ajal avastasid kui tore on edasi kerkida .

Kommentaare ei ole:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...