07 veebruar, 2012

Šokolaadi - babka

On häid magustoite ja küpsetisi, on ilusaid pilte headest küpsetistest kuid on küpsetisi mida ei ole tark järgi teha :)
Veel parem kui neid tehes jätab tegija retsepti enda teada ja suudab olla iseloomuga .. ehk ei söö seda küpsetist.
Minu mõtted babkast ja selle tegemisest ulatuvad aastate taha ja said alguse televiisorist Seinfeld´i vaadates - seal osteti kaasa seda küpsetist. Uurisin mis ja kuidas tehakse, isegi retsepti leidsin aga tegemiseni ei jõudnud. Siis, mõni aeg hiljem  nägin šokolaadi- babka retsepti selles blogis . Retsepti printisin välja juba järgmisel päeval aga ..tegemiseni ei jõudnud ikka veel. Retsept on siin muutmata kujul, nii nagu on blogis Toidutegu :)

DSC_6762

Tainas:
2,25 dl sooja piima
120 g suhkrut
12 g kuivpärmi
650-700 g nisujahu
2 muna
2 munakollast
1 tl vanillisuhkrut
2 sl konjakit
soola
200 g toasooja võid
Täidis:
250 g kvaliteetset tumedat šokolaadi
100 g võid
25 g suhkrusiirupit
25 g kaneeli
Puru:
100 g jahu
60 g suhkrut
60 g võid
Määrimiseks:
1 munavalge
1 sl piima

Taina jaoks sega kausis kuivpärm, sool, suhkur ja vanillsuhkur, lisa 40 kraadini soojendatud piim, lahti klopitud munad ja munakollased ning konjak. Lisa jahu, sega ühtlaseks ja lisa sõtkudes juurde toasoe või. Sõtku tainast, kuni see on ühtlane, sile ja läikiv ning hakkab käte ja kausi küljest lahti lööma (tainas peaks jääma tavalisest pärmitainast pehmem, kui on liiga vedel, lisa veidi jahu). Kata kauss ja lase tainal soojas kohas umbes 1,5 tundi kerkida.
Täidise jaoks sulata šokolaad veevannil, lisa või ja suhkrusiirup ning kaneel. Sega, kuni või on sulanud ja täidis ühtlane.
Puistesegu jaoks sega või, suhkur ja jahu ühtlaseks puruks.
Jaga kerkinud tainas kaheks palliks ning rulli kumbki pall jahuga üle puistatud laual 30×40 cm suuruseks. Määri šokolaadikreem tainale, üks pikem serv jäta vabaks ja määri munavalge-piimaseguga. Keera tainas pikemast servast alates tihedalt rulli (munavalgega määritud serv kleebib rulli kokku. Keera tainarull pooleks ja põimi kokku. Aseta saadud pats küpsetuspaberiga vooderdatud keeksivormi. Toimi samamoodi teise tainapoolega. Lase babkadel soojas kohas umbes tund aega kerkida, määri pealt munavalge-piimaseguga ja puista peale purusegu.
Küpseta 175-kraadises ahjus 15 minutit, alanda siis kuumus 150 kraadini ning küpseta veel umbes 45 minutit.


Küpsetis on hää ja eriti mõnus on see puru ning üldse, kui ei teaks koostist siis jätaks kõik endale ja sööks üksi ja hästi vaikselt nii, et keegi ei oskaks seda tahta.

Kommentaare ei ole:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...