17 jaanuar, 2012

Kanasült ja küülik ehk tagantjärgi jõuludest

„Tagantjärgi jõuludest“ on üsna täpne kirjeldus sellele  postitusele.
Kui meil on jõululaual olnud viimased aastad lambapraad  punase kapsaga, lisaks traditsiooniline hapukapsas ja alati ka sült sea ja loomalihast siis sel aastal sai veidi teisiti proovitud.
Lammas jäi ära koos oma truu saatjaga ja asemele tuli küülik punasesõstramahla marinaadis koos ploomide ja aprikoosidega. Marinaadis oli punasesõstramahl u 1,5 dl , soola, pipart, estragoni ja tüümiani ning veidi õli, sest küülik ise oli ilma ühegi  rasva tükita. Jõulu eelõhtul panin kõik koos küpsetuskotti ja siis ahjuvormiga külma. Järgmisel päeval rändas küpsetuskott ahju u 1,5 tunniks 200 kraadisesse ahju.
DSC_6458

Lisandiks oli kartuleid, aurutatud porgandeid ja pastinaaki. Viimased kaks olid veidia ega enne lauale jõudmist veel võiga pannil, maitsestatud ainult soolaga. Oli küll mõte lisada seesamiseemneid või hoopis karamelliseks teha aga mõlemad mõtted jäid teostamata hirmus, et võiks liiga kirjuks maitsete osas minna.

Meie tavaline sült asendus lihtsalt seepärast, et esmalt olin ise parasjagu tõbine ja ei suutnud ega tahtnud turule liikuda ning ausaltöeldes polnud ka mingit jõulutunnet ... ja see tunne sel aastal minuni ei jõudnudki nii nagu tavaliselt on olnud L
DSC_6452

Aga kanasült on midagi lahjat ja kerget. Mulle meeldis eriti see, et olin lisanud vormi põhja hernest, maisi ja porgandit. Kõik köögiviljad olid kanapuljongis eelnevalt läbi kuumutatud. Alustasin sellest, et pesin kana ja panin keema. Kui tavaliselt viitsin korjata vahtu usinalt siis seekord ajasin kaks korda vee keema ja lasin vahul koguneda. Kolmandal korral jäi vesi peaaegu puhtaks ja see vähene vaht mis tekkis selle suutsin ära võtta.  Lisasin koorega sibula, pisikese juurselleri mugula ja terve kooritud porgandi, lisaks terapipart, vürtsi paar tera ja loorberilehe. Lasin kõigel 1,5 tundi vaikselt keeda nii, et vee pind veidi virvendas.Umbes pool tundi enne keetmise lõppu lisasin soola maitse järgi(arvesta, et jahtudes on magedam kui kuumana). Lasin kanal jahtuda ja puhastasin kontidest ja nahast ning tükeldasin kanaliha. Kurnasin vedeliku ja eraldasin tassitäie vedelikku köögiviljadele, et need läbi kuumutada. Mõõtsin vedeliku ja võtsin vajaliku koguse želatiini. Leotasin ja sulatasin želatiini ja segasin sooja puljongiga(mitte kuumaga). Osa sulatatud želatiinist panin köögiviljadega puljongisse( mis oli ka veidi jahtuda jõudnud) ja segasin ning jaotasin vormi põhjadele. Panin vormid külma, et põhi tarretuks. Kui vormide põhi oli tarretunud ja ülejäänud pulong koos kanalihaga piisavalt jahtunud täitsin vormid ning panin külma.   

Need muudatused meie jõululaual ei olnud ainukesed. Lisaks soolase toidu muudatustele oli muudatus ka magusas. Meie traditsiooniline stolle ja keeks mustade ploomide ja kreeka pähklitega jäid samuti ära, selle asemel oli laual hapukoorekook glögi kattega.

Kommentaare ei ole:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...