28 juuni, 2011

Aprikoosipallid

Üks aasta tagune retsept mis kummitab ikka veel mõtetes ja tahtmine teha uuesti on väga suur.Eriti keeruliseks teeb tegemise see, et neid õigeid aprikoose saab turult ja ainult suve algul . Mulle ei meeldi need poe omad - maitse pole see, nii tuleb sammud seada turule. 
 Selles retseptis ei ole ju midagi erilist aga mulle meeldis, vist nostalgia ...

marillenknödel



500 gr küpseid aprikoose

500 gr teralist kohupiima

 7 spl  jahu
 
3  munakollast 
 
suhkrut (tavalist suhkrut ja tükksuhkrut)
 
kaneeli
 
soola 

 
u 30-50 gr võid 
1 kl riivsaia või kuivatatd saia ja purustatud( ei kõlba värske saia puru) 


Kohupiim, jahu ja kollased ühtlaseks tainaks segada, vajadusel lisada jahu( mass peab meenutama hakklihamassi oma paksuselt).Pooleks tunniks külmkappi panna. Aprikoosidel kivid eemladada aga nii et pooled jaääksid kokku. Kivi asemel panna suhkrutükk ja pooled suruda uuesti kokku.
tainas jagada võrdseteks osadeks(enam-vähem) ja katta aprikoosid nii et aprikoosi ei jää kuskilt paistma. Vajadusel teha käed märjaks. Aprikoosid peavad olema kuivad kohupiimatainaga katmisel, sest muidu jää tainas aprikoosi ümber kinni.

Pott suurema koguse veega keema ajada ja veidi soola lisada vette. Aprikoosipallid panna vette ja lasta keeda  keevas vees 3-4 minutit ning lasta tõmmata u 20 minutit kuumas vees(ei pea enam keev vesi olema).

Või sulatada ja lisada riivsai, pruunistada kergelt võis. Lasta veidi jahtuda ja lisada 0,5 tl kaneel  ja 2 spl suhkrut, segada läbi ja veeretada keedetud, nõrutatud aprikoosipallid saiapurus.


Enamasti serveeritakse sulavõiga aga meil oli katmeks püreestatud aprikoosimoos ja oli päris hää kuid sama hästi võib serveerida ka kaneelisuhkruga.


marillenknödel 2

  • tegemist siis pigem Austria köögist pärit magustoiduga
  • sama retsepti kasutades võib tainasse panna ka maasikaid, ploome, õuna, pirni.
  • õigem oleks olnud kasutada retseptinimes väljendit "käkk " aga no kuidagi ei suutnud ...

4 kommentaari:

Zoozi ütles ...

Väga huvitav, pole varem midagi sellist kohanud :)

Anneli ütles ...

Tuttavam oleks kneedel või klimp öelda. Namis oli mõni aeg tagasi see teema aga vist soolaste toitudena mõeldud teemana.

Anonüümne ütles ...

aga kuidas sinna konservaprikoos sobiks, kas tasub hakata proovima?

Anneli ütles ...

Põhimõtteliselt proovida võib aga see pole kindlasti enam see retsept ja maitse mis siis välja tuleb. Ise ei katsetaks, sest mulle meeldib nii nagu ta hetkel on. Aprikoos on toorelt magus aga kuumutades muutub hapuks - konservaprikoos on juba magus ja siis kaob vajadus suhrutüki järgi ning ka keetmine/kuumutamine on ajaliselt lühemad(vist).
PS. olen ka poes üsna viisakaid aprikoose näinud ja julgeks ka neid kasutada.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...