20 juuni, 2011

Aed vs köök

Suvi on aeg kus veedan võimalikult vähe aega köögis ja veel harvem jõuab midagi pildile. Sama ei saa öelda aga aia ja selle asukate - püsikute kohta.  Ma tean, et paljud fotod korduvad aastast aastasse aga midagi ei saa teha ... mõni lill on lihtsalt nii ilus ja need pisikesed pojad on uskumatult armsad .. kuigi jah, tulevik ei ole nende suhtes just kõige meeldivam. Sellest me siiski algul ei mõtle ja naudime nend väiksust ja armsust. Piltidel olevad küülikpojad on ca 14 päevased prantsuse pässid, lisaks pisikesed pirnid, pojengid ja sõrmkübaralill (nii nimetat seda Kristiine Aiandis)ning üks viimastest valgetest iiristest.


aias laupäeval

Nädal tagasi lõikasin ära esimese pundi piparmünte ja melissi. Päris palju jäi veel alles ja vajaks lähiajal ära korjamist. Lisaks olen kuivatanud ja külmutanud tilli mis sel aastal otsustas umbrohuks muutuda mu peenardel. Test rohelise sibula kuivatamisega on tehtud - supi või mõne hautise/pudru sisse panekuks on täitsa sobilik kuivatada. ja kui sügavkülmas ruumi siis võib rahulikult ka lõigatud rohelist sibulat sinna panna kilekotiga. Ei ole mina portsioniteks jaganud. Kui piisavalt kiiresti võtta kotis vajalik kogus siis elab nii sügavkülm selle üle kui ka maitstaime kott st ei teki sinna liigset niiskust ega kleepu kokku till/sibul. Talviseks kasutuseks võiks ka leeskputkelt mõned lehed ära hakkida ja külma panna.
müdid ja meliss kuivatamiseks

3 kommentaari:

Pille ütles ...

Kulla Kiilike, kas ma saaksin paluda veidi kuivatatud piparmünti eelolevaks talveks? Mu taimed vinduvad ja kui puuviljasalatile puistamiseks veel mõned lehed leian, siis kuivatamiseks kohe kindlasti mitte..

Homme tuleb aiakujundaja külla - peangi arutama, et kuhu saaks ise erinevaid münte kasvama panna (peenramaalt väljapoole siis).

Anneli ütles ...

Lugesin Su palvet juba mõni päev tagasi aga polnud aega(ja võimalust) vastata. Aga nüüdseks on juba piparmünt kuivama pandud, nii saan ka su pisikese palve täita ..
Meil on nende müntidega kaks varianti - kas sobib neile koht ja meile mitte või vastupidi :S
Teine põnev taim tundub olevat rabarber. Viskasime kevadel osa pisikesi taimi ära kompostihunniku serva ja keegi ei kastnud kordagi - nüüd paar päeva tagasi mees näitas kuidas pisike rabarber on kasvama läinud.

Pille ütles ...

Oi, aitäh, Kiilike :)

Selgus, et münditaimed vindusid kahel põhjusel - esiteks oli pott nende jaoks liiga väike (nüüd on ämma käest üks suurem pott tagasi toodud) ja lisaks olid sipelgad sinna pisku sisse elamise teinud :O Igatahes olen väga-väga rõõmus, et teevarud vähemalt osaliselt olemas on ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...