04 jaanuar, 2011

Meekook

Head uut!

Üks üsna populaarne kook mida paljud teevad ja on juba ammu avastanud. 
 Minu lapsepõlve see kook ei kuulu st oli küll mingi meekook aga too oli tume ja veidi teisema maitsega ning kohe kindlasti ei olnud see kihiline.
Seega olen avastamas enda jaoks midagi uut.
Kui tihti kirjutatakse, et raske on tainast laiali määrida, põhi tuleb liiga paks vms siis mina kurta ei saa. Põhjad sain imeõhukesed teha, küpsesid hästi  ... ainuke mille üle kurta saaks on see, et hapukoort läks palju (ja oleks võinud vist veidi veel rohkem olla. Nuh - jah, iseenesest oleks ka kook üldiselt veidi tumedam võinud olla  aga põhjad olid algselt juba kuldpruunid mitte kuldkollased, seega viriseda selle ül,e et liiga vähe küpsetasin ei saa.
Seekordne retsept on pandud kokku vähemalt kahe blogi lugemisest kusjuures tegelikult kasutasid mõlemad blogid ühte ja sama algretsepti kuid tehnika oli erinev. Kasutasin põhimõtteliselt viidatud blogi tegemisjuhiseid.  Lisaks olen natuke koguseid muudetud.

meekook


5 spl mett(3 kuhjaga supilusikatäit suhkrustunud mett)
3 suurt muna
220 gr suhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
1/2 tl soodat
noa otsaga soola
u 200 võid
u 700 gr jahu


1,5 kg e 3 pakki 20%  hapukoort (parem oleks 30%)
suhkrut maitse järgi (u 3 spl)


Segasin vispliga suhkru ja munad vesivannil kuni suhkru sulamiseni siis lisasin sooja vedela mee. Lisasin mee ja sulatatud või   muna-suhkru massi ja segasin edasi kuni kõik oli moodusatanud heleda vahu. Lisasin sooda ja hoidsin edasi vesivannil*  põhjast hoolikalt segades. Kui munavaht "paisuma" hakkas võtsin ära ja lisasin jahu. Segasin korralikult läbi ja veendusin, et tainas  väga kleepuvaks ei jääks. Kui jääb siis tuleb lisada jahu. jaotada 11 võrdseks osaks. Rullida küpsetuspaberil õhukesed põhjad - kas kandilised või ümmargused on juba tegija eelistus. Mina joonistasin ühele paberile 26cm läbimõõduga ringi , teise paberi panin alusele ja ringiga paberi panin laiali surutud tainale ning surusin- lükkasin ümara servaga spaatliga taina ümmarguselt laiali. Taina kiht paberil jäi nii õhuke, et oli võimalik sellest läbi vaadata :) Küpsetasin 195 kraadises ahjus 4 minutit, üheaegselt oli  kasutuses 3 paberit millele rullisin tainast. Lasin jahtuda ja panin alusele kihiti hapukoorega, kergelt tasub ka kihte suruda, et paremini kokku jääks. Katta kilega ja jätta mõneks tunniks kuni üle öö seisma.




*vesivann - kasutan metallkaussi mis jääb poti äärele püsima st tasakesi keev vesi ja kausi põhi kokku ei puutu.

4 kommentaari:

Helen ütles ...

Tundub väga mahlane ja maitsev. Alati kui poes seda kooki vaatan mõtlen, et peaks ka tegema aga mõtteks see siiani on jäänudki. Proovin uuel aastal tegusam olla. Head uut aastat.

Anneli ütles ...

Mulle meeldis. Aga kolmandal päeval süües oleks võinud natuke rohkem seda koort seal vahel olla.

LG ütles ...

Aga mis puru on koogi peal? Tundub et ärgates hakkan kohe tegema :) Taigna rullimine õhukeseks pole ka minule probleem, sest napoleoni koogi küpsetan ka aeg-ajalt ise, kõik algusest peale. Seal on ka vaja 8 plaati eraldi küpsetada ja samamoodi rullin küpsetuspaberile ja siis koos sellega ahju. Imelihtne ju. Kas maitsest on tunda ka meemaitset? Mõtlen et kui mett rohkem panen, mis see ikka teeb? Mulle tohutult mesi meeldib. Lapsepõlve meekook oli minul ka pruun :)
Head uut aastat!

Anneli ütles ...

Üks küpsetatud põhjadest on purustatud puruks ja puistatud peale. Minu meelest oli küll mee maitse täitsa piisav.
PS: ma ei rullinud tainast vaid lükkasin- surusin laiali kahe paberi vahel . Rullimine oli tunduvalt keerulisem ja paber tahtis kortsu minna. Lükates viimast probleemi ei olnud.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...