24 veebruar, 2010

Valge tort aastapäevaks

Kaunist Eesti Vabariigi aastapäeva!


Meie juured

Torti ajendas tegema ikka kooskokkamine nami-namis , kus seekord teemaks"TORT ISAMAALE 2010"


Seekord oli idee olemas juba varakult. Eesti kujutis oli mõtetes juba eelmisel aastal aga jäi mingil põhjusel ära. Arvan, et põhjuseks oli tordikate.
Seekord oli kattega aga see lugu, et kummitas juba eelmsest sügisest peas ning oli kindel, et teen tütre sünnipäevatordi selle kattega kuid õnnestus saada roosat martsipani (Aitähh Hillele!) ja nii jäi see kattega jändamine jälle ära ...
Nüüd oli kaks ideed mis algselt juba eelmisel aastal kuskil ajusopis liikusid kokku saanud.
Tore on kui tead milline peaks tort välja nägema aga natuke kõhe on kui sisu ei oska välja mõelda, sest kama ei tahatoorjuustuga segada, šokolaad ei tundu ahvatlev ja igasugu kodumaised marjad panevad nina kirtsutama ning kohupiim tundub igav ...

Kole öelda, aga kasutusse läks see mis külmkapist ja kapist esimesena kätte sattus ehk toorjuust,vahukoor ja amaretto. No ei ole kodumaised, kui siis vahukoor ja kõik mis läks biskviitpõhja sisse.

Tordipõhi on tehtud 6 munast st 1,5 kordne kogus ja 26 cm läbimõõduga vormis. Küpsetasin u 25 minutit 180 kraadises ahjus.
Biskviidi immutasin musta, ilma suhkruta kohviga.

Kreemi tegin  u 400 gr toorjuustust, korralikust sortsust amarettost ja samasuurest sortsust vahukoorest. Lisaks maitse järgi suhkrut(u 4 spl) - väga sarnast kreemi saab  ka ühe teise magustoidu tegemiseks kasutada ...

plit 2

Katte(fondant) retsept on võetud netiavarustest(googli otsinguga peaaegu esimene valik) , koostisained on samad aga kogused on muudetud siia kirja pannes, sest kohe kuidagi ei saanud niipalju tuhksuhkrut lisada kui ette nähtud oli ja ka vett läks miinimumkoguses vaja.

240 gr vahukomme (seekord vajasin ainult valgeid - leidsin need alles viiendast poest)
u 500 gr tuhksuhkrut(tükke ei tohi olla sees, parem enne läbi sõeluda)
1-2 spl vett 
ohtralt õli kätte, kausi ja lusika määrimiseks

Vahukommid sulatada(vaba valik kas mikros või vesivannil). Tegin viimasel kuna ei ole mikrot kodus - aga lihtsam oleks mikroga. Sulanud vahukommidele lisada osa tuhksuhkrust ja hakata segama-sõtkuma .. aga käsi olgu korralikult õline, ka sõrmede vahelt ... võib teha ka võimsa köögimikseriga aga ettevaatust, masin võib lõpetada ka oma elupäevad seda massi segades ! Lisada 1 spl vett ja sõtkuda edasi ( tegemine sarnaneb leivataina sõtkumisele). Lisada tuhksuhkrut ja sõtkuda edasi. Kui tainas kleepub käe külge siis lisada tuhksuhkrut, kui on mure lisada vett aga 0,5 spl korraga.Sõtkuda kuni moodustub pehme, elastne tainas.
Valmis katte võib varem valmis teha ja mõned päevad hiljem kasutada. 
Aga tordi katmiseks teeksin samal päeval, kaunistuste tegemisel varem valmis. 
Külmkapis olnud katte võtaksin tunde varem välja, et oleks parem rullida. Lisaks läheb rullimisel vaja veidi tuhksuhkrut(no ei tahtnud maisitärklist kasutada).

Kaunistuseks otsisin paraja suurusega eesti kaardi, küpsetuspaberi ja hambaorkide abiga torkisin paraja vahega kujutise kattele - algselt tahtsingi nii jätta aga pildi tegemisel oleks tort jäänud väga tühi .. nii joonistasingi šokolaadiga kogu kontuuri uuesti üle. Kuna kolmel viimasel päeval ei leidnud - sattunud õigesse poodi kust saada õiget paela siis serv tuli kuidagi kaunistada .. ehk kirja sai pandud maakonnad kus meie ja meie sugulased on elanud- kasvanud läbi aegade ... 

Meie pere ja Eestimaa

See oli nüüd pikk ja osaliselt mittevajalik jutt selle tordi tegemisest .

8 kommentaari:

Merike ütles ...

tubli töö

Pille ütles ...

Väga südamlik tordiidee ja teostus on ilmselgelt ülikindlat kätt nõudnud!!
Seda "marshmallow fondant" katet olen ma nüüd juba kahes blogis näinud (Sina ja Lauajalg) - endalgi on tekkinud kange soov seda teha :)

Anneli ütles ...

Kindel käsi oli nüüd vajalik küll , kui aus olla :). Paras nikerdamine oli ..
Fondant jäi mulle silma juba u 2 aastat tagasi aga siis oli enamik retsepte vedela glükoosiga ja jändamist kordades rohkem kui selle retseptiga siin.

Kirsike ütles ...

Väga hea idee ja ilus teostus! Tekitasid mul ka isu marhsmallow fondant'i tegemine ära proovida:)

Puhvis Kukk ütles ...

Vaga armas, olen ka tahtnud fondant'it teha aga edasi lukanud.

qsti ütles ...

Minu lemmik!

Anneli ütles ...

Aitähh heade sõnade eest!
Tore kui suudan meelitada fondant´i tegema meelitada.
Vahukommidest fondant on minu jaoks parem kui martsipan ... ma ei ole eriti sõbralikes suhetes martsipaniga :( .

vahterliina ütles ...

väga vinge. ja ilus. peaks ka proovima seda fondanti...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...