Lehed

10 jaanuar, 2010

Isetehtud magus kingitus

Meenutus möödunud jõuludest ... isetehtud maiustused.

kodused maiustused

Pakki läksid amarettoga immutatud aprikoosid, piparmünditinktuuriga šokolaadikommid erineva kattega, hakitud soolapähklitega šokolaadikommid ja küpsise-pähklikuhjad šokolaadikattega.

Tegelik retsepti nimi viimasele maiustusele oli  šokolaadi-pähklikuhjad. Retsept ise 100 rooga Šokolaadiraamatust.
Vaja läks 15 kuhjakese tegemiseks(sain 30 ja olid piisavalt suured):
200 gr valget šokolaadi
100 gr digestive küpsiseid
100 gr metsapähkleid
200 gr tumedat šokolaadi

Sulata veevannis tükeldatud valge šokolaad. Murenda küpsised kausikeses , lisa hakitud pähklid ja sega kõik valge šokolaadiga. Tõsta kuhjakesed lusika abil küpsetuspaberile tarduma.  Sulata vesivannis tume šokolaad. Kasta kuhjakesed kahe kahvli(raamarus küll lusika) abil šokolaadi ja tõsta taas küpsetuspaberile tarduma. Maiused on valmis 1-2 tunni pärast.

Piparmündised trühvlid koostisained olid järgmised:
350 gr tumedat šokolaadi
2 dl vahukoort
u 1 spl piparmünditinktuuri(sõltub millist šokolaadi kasutada - meil oli mõru šokolaad) - pigem maitsejärgi

Kuumuta koor, lisa tükeldatud šokolaad ja sega kuni saad ühtlase massi. Viimasen alisa piparmünditinktuur või - õli, sega hästi läbi ja pane mass tunniks paarik külma. Võta väikese lusikaga šokolaadimassist tükid ja veereta peopesade vahel ümmarguseks. Pane tunniks- paariks uuesti külma. Sulata gkasuurimiseks šokolaad veevannis ja kasta pallid kahe kahvli abil šokoladi ning aseta siis küpsetuspaberiga alusele tahkuma. Kui soovid  kaunistada siis tuleb seda kohe teha. 
Ise katsin osa šokolaadiga ja osa veeretasin tumedas kakaos.

Soolapähklitega kommide retsepti ei ole, sest kasutasin glasuurimisest järgi jäänud šokolaadi jääke ja silma järgi "õige"  koguse hakitud soolapähkleid(Selverist, lahtised).
 
Aga eriti meeldis kõigile Amarettos olnud aprikoosid valge šokolaadikattega ... mmm
 
40 keskmist või keskimisest suuremat kuivatatud aprikoosi(hea kui oleks ikka pehmed ja oranžid, mittekõvad ja kuivanud)
Amaretto Disaronno (mandliliköör) niipalju, et aprikoosid oleks kaetud.
 u 250 gr valget šokolaadi
 
Aprikoosid tegemisele eelneval päeval või veelgi varem likööri sisse panna. Tegemise päeval võtta liköörist välja, nõrutad ja lasta õhu käes taheneda(aprikoos peaks pealt kuiv olema). Kasta vesivannil sulatatud šokolaadi ja panna küpsetuspaberiga alusele.
Lasta taheneda.
 Hoida jahedas.
Süüa ja nautida :)



Kommentaare ei ole:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...