04 november, 2009

Tuuletaskud

Tuuletaskud on küpsetised mida mäletan lapsepõlvest, Maiasmokast. Seal olid nad suured ja mõnusalt magusa ja kreemise kohupiimaga täidetud. Piisas ühest, et isu selleks päevaks täis saaks.
Kui nami-namis kuulutati välja järjekordne kooskokkamine teemal  keedutainas ja keedutainaküpsetised (seal ka põhjalikum jutt sellest tainast) siis oma suureks üllatuseks avastasin, et blogis ei ole neist kirjutanud ja ka pilti pole flickrisse jõudnud.

Keedutainast valmistatakse kahes etapis ja mõlemas etapis kuumutatakse seda.
Esmalt kuumutatakse keemiseni vesi/ piim koos rasvainega(või, margariin või õli). Keevasse vedelikku lisatakse gluteenirikas jahu ja kuumutatakse puulusikaga samal ajal segades kuni tainas annab poti seintelt ja põhjast lahti. Vastavalt retseptile lisatakse ülejäänud koostisosad( munad, juust, maitseained, suhkur)kas siis niikaua kuni tainas veel  soe või kui tainas on juba jahtunud .
Teises etapis kuumutatakse tainast veelkord. Aga siis tehakse seda juba ahjus, vedelikus keetes(Marillenknödel) fõi fritüüris(beignet/spritzkuchen, õlis keetes).
Valmis keedutaina küpsetisele on omased suured tühimikud küpsetise sees mida saab täita kas siis soolase või magusa täidisega.

Täitsmisviise on kaks: tordipritsiga pritsides või küpsetise pealmise osa lahti lõikamine kas siis täielikult või osaliselt.

Tuntumad keedutainaküpsetised on:
tuuletaskud
profitroolid
ekläärid
beignet(spritzkuchen - pritsitud tähekujulise pritsiotsaga, rasvas küpsetatud)
Marillenknödel (aprikoosiga täidetud klimbid mida keedetakse vedelikus,veeretatakse praetud saia/pähklipurus)
Luccas Augen(ümmargused tähekujulise pritsiga pritsitud rattad mida täidetakse magusa vahukoore, kirssidega ja maitsestatakse kirsiviinaga, kaaneosa on lahti lõigatud ja kaetud karamelliglasuuriga)
churros (hispaaniapärased keedutainaküpsetised mida
friteeritakse ja serveeritakse enamasti kuuma šokolaadiga)

Lisaks veel  Tarte St.-Honoré( tort mille põhi on lehttainast, pealmine kiht keedutainast , täidetud/kaetud vanilje maitselise keedukreemiga ja serva kinnitatud karamelliga kaetud profitroolidega)


Eestis on levinud  tuuletaskud( nimetatakse ka kohupiimataskud)mis on magusad, tehakse ka soolaseid küpsetisi ehk juustuseid tuuleubasid, profitroole mida võib täita nii soolase kui magusa täidisega, keedutainarõngast mida samuti võib täita nii magusa kui soolase täidisega.
Ise olen teinud tuuletaskuid ja juustuga paprikapulbriga tuuleubasid.

Retsept mida kasutan on järgmine:
 2,5 dl tass vett
100 gr margariini
 (1/2 soola)
190 gr jahu(tüüp 550)
6 (M suurusega) muna(suuremate munadega peaks piisama 4-5)

Vee ja margariini lasin keema tõusta, lisasin jahu korraga ise samal ajal puulusikaga segades kuni moodustus tainapall ja lasi lahti poti servadest ja põhjast. Lasin hetke veel kuumeneda ning tõstsin pliidilt. Segasin aeg-ajalt kuni tundus, et enam ei ole nii kuum(ei auranud enam) lisasin muna ja segasin ühtlaseks ja toimetasin edasi kuni kõik munad said sisse.
Võtsin ahjuplaadi ,katsin küpsetuspaberiga ja pritsisin paberit veega(ikka päris palju). Pritsisn tähekujulise otsikuga 6-7 cm pikkused pulgad st osadel vedasin tainast edasi-tagasi ja veel kord aga siis juba kahe alumise triibu pealt(ehk täpselt keskele). Pritsisin veelkord vett ja panin 225 kraadisesse ahju 10 minutiks, alandasin temperatuuri 200 kraadini ja küpsetasin veel veidi üle 10 minuti(jälgisin küpsetiste tooni).

Täidiseks segasin
3 pakki vaniljega kohupiima(600 gr)
peaaegu pool topsi magusat kondenspiima
u 1/2 pakki vahukoort

Pistsin täidise tüllesse(ka tuuletaskud pritsisin sellega) ja panin vajaliku otsiku ning surusin täidise jahtunud tuuletaskutesse.

Serveerisin kui tuuletaskuid  olid mõnusalt pehmed ja niisked.

Head isu!


Kommentaare ei ole:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...