27 november, 2009

Karjala pirukad

Sügis-talvisel ajal üritan vähemalt korra aastas neid ise teha. Kunagi ammuuuuu õpetati meile nende voltimist - enamus sellest on ununenud aga nüüd tundub, et suuresti on selleks vajalikud kogemused ja harjumus neid voltida.
Seekordne tegu sai kiirelt* otsustatud, sest nami -namis on järjekordne kooskokkamise teema välja kuulutatud.

karjala pirukad munavõiga


Retsept on sama mis nami-namis, selle vahega et minul oli kaustikus soovitus pintseldada valmis pirukaid vee või piimaga  ja küpsetusaeg lühem(10 min).

Retsept
2 dl külma vett
3,5 dl rukkijahu
2,5 dl niujahu
1 tl soola

Riisipudru täidiseks

5 dl vett
3 dl riisi

1 l piima
1tl suhkrut
1 tl soola


Alusta pudru keetmisest. Keevasse vette lisa riis(pudruriis) ja keeda u 10 minutit või kuni enamus veest on imendunud riisi ja lisa siis piim. Keeda kuni riis on pehme, lisa veidi suhkrut st kuni pudru on valmis. Maitsesta soolaga.

Sega tainas ja rulli kangiks. Lõika kangist 20-25 tükki, veereta pallikesteks/veidi piklikeks ja kata kilega.  Pallikesed rulli õhukesteks ja aseta kõrvale. Tee valmis u pooled ja aseta täidis lahti rullitud tainale nii, et servast jääks 0,7-1 cm vabaks. Serv võta pöidla ja nimetissõrme vahele ja suru kergelt kokku, seda alustatakse enamasti külgedelt ja minnakse otsa suunas(ja siis teisele poole selat kus alustatud sai), mõlema käega üheaegselt tegutsedes. Kui servad on kokku surutud siis hea on pannilabidaga küpsetusplaadile asetada(kasutan küpsetuspaberit kuigi vist poleks vaja). Küpsetada 300 kraadises ahjus 10-15 minutit, sobib täiesti ka 250 kraadi(veidi aega oli ka pöördõhk sees).
Kuumad pirukad kasta vee või piima sisse ning jätta küpsetuspaberi ja katerätiku alla mõneks ajaks.




Märkused:
Mina ei ole julgenud üksteise peale panna lahti rullitud tainast, sest niiskust on parasjagu palju ja mõnikord tahab kokku kleepuda.
Töötlemisel / rullimisel kasuta rukkijahu
.


*  kaks nädalat mõtlemist ja vabanduste leidmist miks mitte teha karjala pirukaid


2 kommentaari:

Maarja ütles ...

seda lugedes võin ma vabalt öelda, et kulub mulgi veel kaks nädalat kaalumiseks-vaagimiseks :)

Pille ütles ...

Nii tore, et ma kergelt tagant torkida sain :)
Proovin ise ka nädalavahetusel uuesti asja ette võtta, ilmselt kartuli-porganditäidisega.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...