04 mai, 2009

Rabarbrikook liivataina põhjal



Sel aastal esimene rabarbrikook on siis tehtud - pühapäeval.

Traditsiooniks on saanud teha hooaja esimene kook liivatainal ja biskviitkattega .



Järgmisel nädalavahetusel saab juba midagi uut katsetada ...

Aga siit siis ka päris täpne retsept...
Liivataigen(Ida Savi retsept ):
300gr jahu(2 1/2 kl)
200 gr võid/margariini
100 gr suhkrut(1/2 kl)
1 muna
1/2 sidruni riivitud koor või pisut vaniljesuhkrut

Täidis:
Rabarbereid vaja niipalju, et u 1l kauss oleks tükeldatud rabarbreid täis
1-2 spl suhkrut ja veidi kaneeli

Biskviitkate:
4 muna(6 tk)
125 gr suhkrut(185 gr)
1 pakk vaniljesuhkrut(u 3 triiki täis tl )
soola veidi
80 gr jahu(120 gr)
40 gr kartulitärklist(80 gr)
noaotsatäis küpsetuspulbrit
Liivataigna segasin seekord köögikombainiga kokku, samal ajal koorisin ja tükeldasin rabarberid ning segasin vähese suhkru ja kaneeliga(hiljem rabarbreid põhjale pannes enam kaneeli ei lisa). Vahepeal jõudsin nii 5-10 minutiks ka liivataigna külmkappi panna.
Plaadile ühtlaselt laiali surutud(võib ka rullida)liivataigna panin 180 kraadi juurde küpsema kuni välimus kuivem oli ja värvi võtma hakkas(nii 10-12 minutit).
Puistasin peale nõrutatud rabarberitükid ja raputasin üle suhkruga ning katsin biskviittaignaga, küpsetasin 200 kraadi juures 8 minutit(ehk kuni noa ots puhas jäi - ja enne 6 minutit ei tohiks ahjuust lahti teha ) .. kasutan enamasti pöördõhku küpsetamisel.
Biskviittaigna tegemine:
kogused selle koogi puhul on sulgudes märgitud aga võib teha ka lihtsalt topelt kogustega biskviidi st 8 munaga.
Muna kollased ja valged eraldada. Valged paari tera soolaga tugevaks vahuks vahustada - nii et kausi võib teistpidi keerata ja vahustatud valge jääb kaussi:)
Kollastele lisada suhkur ja külm vesi - vahustada kuni moodustub paks helekollane kreemjas mass - ja see muutub paksuks kreemjaks massiks kuigi algul kaob iga väiksem kui lootus et see vedelik vahustuda võiks:D
Kokku segatud jahu, kartulijahu(tärklis) ja küpsetuspulber lisada munavalge-kollase massile ja segada ettevaatlikult kuni jahu tükid on kadunud - enamasti soovitatakse segada ühesuunaliste liigutustega jahu munamassi.
Küpsetada 8-10 minuit 200 kraadi juures.

4 kommentaari:

Pille ütles ...

Ma pole ikka veel rabarbrit saanud :(

Anneli ütles ...

aga me paneme igal aastal katteloori peale kui rabarber on nina mullast välja ajanud :)
Sel aastal oli meil aga "abiline" kes ei teadnud miks kate peal on ja võttis ära ning seepärast on meie esimene saak nädala jagu hilinenud :)(

Anonüümne ütles ...

Mmmmm... värske rabarber!

Kristiina ütles ...

Ma tea, et see on küll ilmselt kõige lihtsam kokk, kuid kas sa siiski saaks anda ka retsepti? :) Su kook näeb lihtsalt nii ilus välja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...