29 november, 2008

Šokolaadised cantuccid



Sirvides ajakirja Olive jäi silma üks retsept .... pilt oli mittemidagiütlev, ääretult lihtne, järgi tegema ei kutsunudki aga need valged mandlid tumedas tainas olid need mida eirata ei õnnestunud ... rääkimata sellest , et tegu oli ju cantuccini´dega :)

Kui varem olen sarnastest retseptidest kinni pidanud siis seekord muutsin veidi koguseid ja vahetasin mandlid metsapähklite vastu.




Retsept mida ise kasutasin oli siis järgmine:

200 gr jahu
40 gr kakaod(meie mark oleks igati sobilik)
150 gr tavalist suhkrut
60 gr tumedat šokolaadi hakitult
3/4 tl küpsetuspulbrit
1/2 tl soola
3 muna lahtiklopitult
2 tl vanillisuhkrut
100 gr röstitud metsapähkleid
kaunistuseks, sulatatult valget šokolaadi 100 gr.



Kuivained omavahel segada, lisada lahtiklopitud munad ja tainas pätsiks segada/köögikombainis mikserdada. Võtta kombainist välja ja pähklid tainasse sõtkuda.



Ahi 180 kraadini soojendada.

Valmis tainas 4 ühesuuruseks osaks jaotada. Rullida piklikud kangid läbimõõduga 2,5 cm ja u 25-30 cm pikad. Panna plaadile ja küpsetada ahjus 25 minutit.

Jahutada.

Võta sakiline nuga- leivalõikamise nuga on parim. Mida teravam nuga seda parem lõigata.

Lõigata 1-1,5 cm paksused viilud ja panna tagasi plaadile ning küpsetada eelkuumutatud ahjus veel 15 minutit.

Valge sokolaad sulatada ja piskese avaga mini-gripp kotist või tuutust niristada küpsistele kaunistused(nt sikk-sakid) - ise seda osa ei teinud, sest unustasin valge sokolaadi osta.




Hartšo supp

Sügisene jahe aeg kutsub/paneb sööma lambaliha. Seekord kasutasin ära lamba selgroo koos ribiotstega ja sabaosa ning väikese tüki puhast lambaliha.
Hea oli see supp, kordamisele läheb kohe kindlasti.

Retsepti võtsin siit .




Koguseid muutsin ...



Vett läks niipalju, et kondid ja liha saaks kaetud, riisi panin u 3 dl (kasutasin risottoriisi), tomatipastat läks 2 pisikest metalltopsi(ikka pasta mitte püree), musti ploome ei kasutanud, küüslauku läks 3 suurt küünt ülejäänud mida siin ei maini olid nii nagu algses retseptis. Aa, muutsin veel seda, et keetsin liha enne täielikult valmis ja puhastasin kondid lihast ning hakkasin siis tegema suppi alles. Lihakeetmisel olid potis ka 5-6 pipratera ja soola, sest liha ilma soola ja piprata keeta ei oska :)
Kogusest, kõhu sai korralikult täis 5 täiskasvanut ja 3 pisikest põngerjat.

Kaste kanamaksast




Mõni aeg tagasi sai tehtud õhtusöögiks kanamaksa, idee tekkis Nami-Nami kokkame koos teemast. Tavaliselt, ja seda siis üsna tihti, on meil veisemaksast kaste. Kanamaks, lapsepõlvest tuttav maitse, oli seekord ometigi üsna harjumatu. Kõrvale pakkusin sooja salatit - algselt oli plaanis maksa koos porgandi, paprika, porru ja suvikõrvitsaga hautada aga köögiviljad nägid nii head välja, et ei suutnud neid maksaga kokku segada. Kaste oli paksendatud tumeda kastmepaksendajaga ja seepärast läbipaistev. Jahu maksakastmes teeb kaste tummiseks ja paksuks, kastmepaksendaja jätab aga kaste "kergeks" . Maitseaineteks olid sool ja värskelt jahvatatud must pipar.

22 november, 2008

Nelgisarved


Katsetasin täna uut küpsiste retsepti . Minu aus hinnang - süüa kõlbavad aga ei midagi erilist, lastele meeldisid aga ise uuesti tegema ei hakka. Kuuluvad need jõuluküpsetiste hulka.


275 gr jahu
25 gr kartulijahu
1/2 tl küpsetuspulbrit
125 gr suhkrut
2 tl vaniljesuhkrut
1 muna
1/2 tl jahvatatud nelki
175 gr võid või margariini
50 gr jahvatatud röstitud seedermänniseemneid
Tainas pliiatsijämeduseks kangiks rullida ja u 5 cm piikustest tükkidest sarved/poolkuud vormida.
Küpsetada 180-200 kraadises ahjus u 15 minutit, gaasiahjus sama aeg aga astmel 3-4.
Ahjust välja võttes puistata üle 100 gr tuhksuhkru, 2 tl vaniljesuhkrut ja 1 tl kaneeliseguga.

13 november, 2008

Lambaribi kahte moodi







Tänane õhtusöök oli midagi mida me alati hea meelega sööme ehk lambaliha. Mõtted liikusid kahte erinevat rada pidi - alati kindlapeale minek on maitsestada liha tüümiani, salvei ja rosmariiniga ja veidi kahtlasem on maitsestada millegi teravamaga nt küüslauguga või hoopis Santa Maria suitsumaitselise kastmega.








Seekord said osad ribid pandud salvei, tüümiani, estragoni ja rosmariiniga, lisaks sulatasin mett ja segasin sojakastet. Pintseldasin ribitükid ja puistasin peale kuivi ürte ning jätsin 1h maitsestuma .


Teise osa ribidest määrisin sisse selle suitsumaitselise kastme ja mee seguga, peale raputasin veidi jahvatatud ingverit ja mango pulbrit. Jätsin samuti maitsestuma.


Pistsin ahjuvormid ribidega ahju 230 kraadi juurde - lasin olla kuni lihale tekkis kerge"jume" ja keerasin temperatuuri 180 kraadi peale, hoidsin vorme selles kuumuses u 40 minutit ja siis katsin fooliumiga . Ah jaa, vahepeal keerasin tükkidel teise poole/külje et ka teine pool ilusama välimuse saaks. Kui foolium peal lasin veel 40 minutit olla - liha oli küps ja lõi kondi küljest lahti .

Värskekapsasupp lambalihaga



See on toit mida mäletan oma lapsepõlvest ja ei saaks öelda, et see mulle siis meeldis.

Aga nüüd see on päris hea supp. Selle tegemise lihtsus ja komponentide vähesus on need mis paneks teinekordki seda tegema(rääkimata maitsest).






Kasutasin supi tegemiseks ära selgroo ja tagakintsust välja võetud kondi - liha oli nende kontide külge pisiavalt jäänud(ülejäänud puhas liha läks sügavkülma ja leiab tee meie lauale talvel), lisaks 4-5 keskmist kartulit, 3 porgandit ja peaaegu terve keskmine kapsapea. Maitsestamiseks musta terapipart ja soola. Vett läks niipalju, et kondid kaetud oleks.
Supi keetmine nagu ikka kuigi jah, valasin esimese keeduvee ära, sest vahepeal nõudsid lapsed oma osa ja seetõttu ei jõudnud kogu vahtu ära korjata õigel ajal. Ajasin pestud kondid uue veega keema ja lisasin pipraterad ja sola ning keetsin edasi nii nagu seda tehakse.
Kui liha kondist lahti tulema hakkas võtsi kondid välja, panin lõigatud kapsa vedelikku(enne lasin vedeliku igaks juhuks läbi sõela, et kondikilde sisse ei jääks) ja keetsin kuni kapsas poolpehme oli, lisasin porganditükid ja veidi hiljem kartulikuubikud ning tükeldatud liha. Kontrollisin maitset ja lisasin veidi soola - seda oleks võinud ka veidi varem teha aga ...

Lambakael mee, küüslaugu-soja marinaadis



Soolastoitudega on selline asi, et neid ei tee kunagi kaks korda täpselt ühtemoodi. Ikka saab midagi rohkem ja midagi vähem või jääb mõni maitseaine hoopis ära või asendub teisega. Marinaadis oleku aeg on alati erinev ... ühesõnaga erinevaid muutujaid on liiga palju, et toit saaks sama maitse nagu eelmine kord.





Seekord siis pool lambakaela ja veel paar väikest tükki lambaliha, 4 küünt küüslauku pressitult , törts sojakastet, mett niipalju et piisaks :), kuivatatud estragoni( paljud ei kannata seda aga meie peres vägagi söödav taim), rosmariini ja tüümiani. Maitseained -vedelikud omavahel segada ja hõõruda lammas sisse, lasta maitsestuda vähemalt 2 h küpsetada kuni liha valmis. Seda kui kaua küpsetada saaks öelda orienteeruvalt - sõltub see ju tüki suurusest, lamba vanusest st liha kvaliteedist - minul oli ahjus u 1h 15 minutit.

Lambaga koos läks ahjuvormi veel küüslauguküüsi (niipalju kui viiitsisin koorida - oma kaks peotäit kohe kindlasti), suvikõrvitsa tükke, poolitatud tomatid mis pintseldasin meega ja porganditükke. Soola raputasin lisanditele ja ka lambale aga seda siis kui ahju panema hakkasin. Kõrvale serveerisin kartulisektoreid.

08 november, 2008

Šokolaadiküpsised


Katsetasin täna küpsiseid raamatust mille mu teine pool mulle mõni aeg tagasi tõi : Martha Stwart´s cookies.

Head olid ja ilusad nägid välja ... aga meie jaoks veidi liiga palju kakaod.



200 gr tumedat šokolaadi

150 gr jahu

60 gr kakaod

2 tl küpsetuspulbrit

1/4 tl soola

236 gr pehmet võid

150 gr tumedat suhkrut

3 keskmist muna

1 tl vanillisuhkrut

200 ml piima


Lisaks u 150 gr suhkrut

u 150 gr tuhksuhkrut



  • sulata šokolaad ja lase jahtuda

  • sega kokku kakao, jahu, küpsetuspulber ja sool

  • vahusta või ja pruun suhkur,vaniljesuhkur, lisa ükshaaval munad ja vahusta edasi ühtlaseks massiks. Lisa sulatatud šokolaad ja sega hästi läbi.

  • Lisa jahuja piim vaheldumisi ning sega kuni jahu on või-šokolaadimassiga hästi segunenud

  • Jaga tainas 4 võrdseks osaks ja pane kilesse, vormides kangid neist. Pane vähemalt kaheks tunniks külmkappi.

  • Kuumuta ahi 180 kraadini.

  • Jaga iga kang 16 osaks ja veereta pallid.

  • Pallid omakorda veereta alguses tavalise kristallsuhkru sees ja siis tuhksuhkrus. Mida paksem kiht tuhksuhkrut külge jääb seda parem :) . Tuhksuhkruga pallid kaua seista ei tohi toatemperatuuril sest suhkur muutub siis niiskeks.

  • Palle plaadile pannes olgu vahe u 5 cm . Mida pehmem tainas seda laiemaks tundusid vajuvat.

  • Küpseta kuni kate on pragunenud st u 15 minutit.

Viimane kord tehes muutsin retsepti:
  • jahu lisasin u 1dl veel tainale

  • kakaod vähendasin 50 grammini

  • ei muutnud küll aga võiks kasutada väiksema rasvasisaldusega võid - tainas taheneks külmas paremini. Võib olla ei peaks siis ka niipalju jahu lisaks panema.

  • kui suhkrut ja tuhksuhkrut on piisavalt ja tainas natuke kuivem siis ei imendu/sula tuhksuhkur kuhugile...

  • küpsetasin 180 kraadises pöördõhuga ahjus 3ndas vahes ehk keskel(5 võimalust on ahjus)

  • hoidsin tainast külmikus 24h , aga võib ka kuni 3 päeva.

  • 03 november, 2008

    Jõhvika-jogurtiparfee



    Olen Nami-nami lainel ehk enamus uusi retsepte tundub tulevat sealt . Seekord siis pohla-jogurtiparfee asendades pohlad jõhvikatega .Mõnusalt hapu oli ,eriti külmana. Kui parajalt pehmeks muutus siis ei olnudki hapu vaid lihtsalt mõnus.




    Kõrvitsa-hapukapsasalat


    Kuna kõrvitsat oli veel siis tegin veel ühe salati(ja jäi ka peale seda salatit veel üle). Retsept jällegi Nami-namist.


    2 dl riivitud kõrvitsat(u 100 gr puhastatult)

    2 dl head hapukapsast(aga võiks veidi hapukas olla )

    köömneid

    õli

    (ja veidike soola)


    Kõik omavahel ära segada ja jahedas seista lasta veidi .

    Kaneeline õuna-kõrvitsasalat



    Kuna kööki oli üks parajalt suur kõrvits jõudnud jällegi siis võtsin ette sellise toreda koha nagu seda on Nami -nami. Seekord sai siis selline salat ära proovitud .. hea oli ,magus oli - aga ära süüa tuleks kohe peale tegemist, sest muidu tuleb vedelik alla ja maitse muutub teistsuguseks.


    200 gr kõrvitsat
    2 õuna
    2 tl suhkrut
    sidrunit - u 1 spl
    1 tl kaneeli-suhkrusegu
    2 spl marju - aga soovitavalt midagi hapukat

    Õuna ja kõrvitsa riivisin jämeda riiviga, lisasin sidrunimahla, kaneeli-suhkrusegu 1 tl ja marjad, segasin.


    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...