26 veebruar, 2008

Kapsapirukas

Lihtne, kiire ja maitsev on selle piruka märksõnad. Kõige suurem ajakulu on kapsa peeneks lõikamine ja ahjus küpsemine.


Taigen:
150 gr sulatatud võid
2 muna
200 ml hapukoort
1 tl suhkrut
0,5 tl soola
200 ml jahu
0,5 tl küpsetuspulbrit

Täidis:
300 gr kapsapead ribastada juurviljakoorijaga
1 tl vegetat
1 muna
(pipar)
Valmistamine:
½ tainast põhja, siis kapsasegu ja peale tainas.
200 C 30 min.

24 veebruar, 2008

Lemon meringue pie

Palju õnne sünnipäevaks meie riigile!


Seekordne magustoit sai tehtud tänu sellele, et pilt ajakirjas oli niiii ahvatlev.


Isegi maitse oli hea aga .... see ei olnud see mida olin oodanud pildi põhjal(meenub lapsepõlves kuuldud ütlus, et kõik ei ole kuld mis hiilgab ehk kõik isuäratav ei pruugi olla kõige parem).
Aga inspiratsiooni annab see kook kindlasti .... põhi tasuks välja vahetada mõne muu sidrunikreemi vastu:)
Retsept on võetud ajakirjast "Taste of Home" December/January 2008




koostisained:

1/2 cup suhkrut
1/4 cup maisijahu
noaotsatäis soola
2 cups külma vett
2 munakollast,lahtiklopitult
3 tl sidrunimahla(panin veidi rohkem)
1 tl riivitud sidrunikoort
1 tl võid
kate:
3 munavalget
1/8 tl cream of tartar
6 tl suhkrut

Maisijahu,suhkur ja sool segada omavahel ja lisada külm vesi. Ajada keema aeg-ajalt segades ja lasta keeda u 2 minutit. Vähendada kuumust ja lasta veel 2 minutit keeda. Segada tuleb kogu aeg ,sest see mass tahab igal võimalikul hetkel potipõhja kinnituda:) . Võta pott tulelt ja vala osa lahtiklopitud munakollastele mida ise samal ajal segad. Kui kollased on segunenud vala kollasesegu potti tagasi ning lisa sidrunimahl ja riivitud sirdrun ning või. Sega korralikult läbi või kuni või sulanud on.Hoia saadud segu soojana ja vahusta munavalged lisades suhkru kõvale munavahule 1tl haaval. Ceream of tartar asemel võib kasutada sidrunihapet või äädikat aga siis ikka imevähe. Sidrunikreem/mass panna ahjuvormi ja katta munavalgevahuga. Ilusam jääb kui munavalgevahust pritsida tordipritsiga tupsud põhjale aga võib ka lihtsalt laiali määrida ja tekitada siis lusikaga servasid-tornikesi lusikaga. Küpsetada 180 kraadi juures u 15-17 minutit

23 veebruar, 2008

Kohupiimapallid

Igatsus kohupiimapallide järgi on olnud väääga pikka aega. Aga igakord kui jõuan peaaegu tegemiseni meenub, et need on vastikult rasvased.

Nagu näha suutsin ennast lõpuks siiski kätte võtta ja ära teha need .... aega võttis veidi rohkem kui pool aastat .





Taigen:
3/4 kl leiget piima
25 gr pärmi
1/4 tl soola
1/2 tl riivitud sidrunikoort
või 1/4 tl peenestatud kardemoni
1 suurem muna või 2 munakollast
3 spl suhkrut
1 spl vaniljesuhkrut
75 gr võid või margariini
250 -300 gr jahu(veidi ka rullimisel veel ja veidi võiks veel igaks juhuks olemas olla kui tundub et kuidagi i tule toime)
õli keetmiseks
tuhksuhkrut üle raputamiseks

Pärm 1tl suhkruga vedelaks hõõruda, lisada leige piim ja 1/3 jahust ja panna kerkima . Kerkinud taignale lisada suhkruga vahustatud munakollased või muna, maitseained, pehme rasvaine ja ülejäänud jahu. Taignat kloppida, kuni see lööb nõu küljest lahti, kuid see peab olema pehmem tavalisest saiataignast(jube hästi hakkab sõrmede külge ja enam lahti ei tule:) (). Lasta 20-30 minutit kerkida. Seejärel jaotasin mina taigna pooleks. Ühest poolest tegin sõõrikuid ja teisele poolele lisasin Mumuu tavalist kohupiima(see valge pakend sinise-rohelisega,teraline kohupiim sobib kohupiimapallidesse tunduvalt paremini) nii, et pudistasin alguses palli peale ja siis lihtsalt sõtkusin niikaua kuni lahtist kohupiima enam kausis ei olnud(kõik oli pärmitaignaga segunenud). Siis rullisin sõõrikute jaoks taigna u 1 cm paksuseks ja "lõikasin" klaasiga kettad milledesse sõrmedega venitasin augud. Veel enne kui olin asunud tainast rullima panin fritüüri sooja(180 kraadi). Selleks hetkeks kui fritüür soe oli, olid ka sõõrikud parajalt kerkinud. Kui sõõrikutega ühelepoole sain lasin õli uuesti üles soojeneda(oli veidi jahtunud - u 170 oli siis) ja hakkasin siis kohupiimapalle teelusikaga panema.

Pean tunnistama, et mitte mingil juhul ei ole ma enam nõus sööma küpsetuspulbriga tehtud kohupiimapalle kuigi jah, seda pärmitaigent ei armasta ma ka kohe üldse teha .....
Pärmitaigna retsept on võetud Ida Savi "Saiad pirukad koogid tordid küpsetised" raamatust.

21 veebruar, 2008

Müslileib(pealkiri kokkuleppel iseendaga)

Seekord oli kavatsus leida mõni uus keeks ... aga retsepte sirvides jäi silma see müsliga küpsetis - jah, just nimelt küpsetis. Suu tahaks öelda et "müslileib" aga õigem oleks vist siiski "müslisai". See küpsetis sõltub rohkem kui ükski teine asi sellest mida sinna sisse paned. Mida parema müsli(loe: omale meelepärase) paned seda parem tuleb ka küpsetis. Minul oli selleks Brügge Gourmet Shokolaadimüsli .
Väga hästi sobib maitsestamata toorjuustuga hommikukohvi juurde(kui selleks ajaks veel midagi järgi on- eeldusel, et eelneval õhtul küpsetati) ning sama hea on ka leigena külma piimaga süües.
Need valged tükid leiva sees on kaerahelbed.
Koostisained:
150 gr müsli(puuviljamüsli ), võiks siiski olla vähese rasvasisaldusega(panin 200gr)
320 ml piima
1 muna
200 gr jahu(võib asendada täisterajahuga 1/2 osas)
1 spl triiki küpsetuspulbrit(ei ole liiga palju, maitset ei jäänud)
60 gr pruuni suhkrut(ise kasutasin demerera suhkrut- originaalis peaks panema 80 gr aga siis läheks paris magusaks)
1/2 tl kaneeli
võid vormi määrimiseks(silikooni pole vaja määrida vaid loputada veega üle)
Valmistamine:
Müsli muna-piimasegusse seisma panna vähemalt 10 minutiks. Kui vähem seisab jäävad kaerahelbed kuivaks ja krõmpsusk ka küpsetises- ise hoiaks järgmine kord u 20 minutit(originaalretseptis oli soovitatud hoida 5 minutit).
Jahu, küpsetuspulber, sool ja suhkur omavahel segada. Müsli -piimasegi lisada jahule ja korralikult läbi segada. Taigen võiga määritud vormi panna ja küpsetada 180 kraadi juures 50-60 minutit( küpsetasin silikoonvormis 180 kraadiga pöörõhuga ahjus 45 minutit).

14 veebruar, 2008

Sõbrapäeva sokolaadikook




Seekord siis nii, et vaatamata igasugustele ideedele maandusin oma armastatuima koogi juurde jällegi ..... Aga enda õigustuseks võin öelda, et kasutasin seekord südamekujulisi vorme :)


Retsepti seekord ei pane, sest see on juba siin kirjas "sokolaadikoogi/tordi "ime all.


See pilt väiksest südamekujulisest sokolaadikoogist muutis oma värve aga usun, et ka nii on mõnikord põnev vaadata.

03 veebruar, 2008

Sokolaaditort

Retsept on võetud raamatust Tordid (100 rooga). Muudetud on veidi koguseid, sest vormi suurus oli teistsugune.


Tort on hea aga ..... sobib tõsisele shokohoolikule .Sööjate arvates peab kõrval olema tass musta kohvi ja tordilõik üsna õhuke( sest muidu kaob nauding suurde suutäide ära). Hea oleks kui katte osa oleks veidi õhem st katet vähem.




Põhi:
285 gr digestive küpsiseid (originaalis 250 gr)
135 gr võid (100)
1,5 tl kaneeli-suhkrusegu (1 tl)


Vahele:
50 gr mandlilaaste


Täidis:
700 gr tumedat soklaadi(kasutasin 300 gr Kalevipoja ja 400 gr Bitterit) (originaalis 600gr Bitterit nt)
200 gr võid
6 dl vahukoort (5 dl)
4 spl Amaretot(originaali ehk Disaronno)
100 gr jahvatatud mandleid


Kuumuta vahukoor ja või potis keemiseni, jahuta veidi ja lisa tükeldatud sokolaad. Sega ühtlaseks massiks. Lisa mandlijahu, jahuta veel veidi ja lisa liköör. Purusta küpsised ning sega sulatatud või ja kaneeliga. Suru segu küpsetuspaberiga kaetud vormi põhjale ning raputa üle mandlilaastudega, vala peale sokolaadisegu. Hoia külmkapis vähemalt 6 tundi või üle öö. Tõsta vormist serveerimisalusele ja serveeri.

Jalutuskäik metsateel




Vastlakuklid


Retsepti nagu ei oskagi lisada .... pärmitaigen, pohlamoos ja vahukoor(vaniljesuhkur ja veidi tavalist suhkrut ka)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...