10 august, 2008

Kirsi - jogurtitort

Selle koogi pilti nähes oli kohe selge, et seda tahan teha. Ette rutates - endal ei õnnestunud nii ilusat kooki teha aga söödav oli siiski ja isegi väga söödav. Üks plusspunkt selle koogi kasuks on veel - lihtsad koostisained ja tegelikult ka tegemine on ääretult lihtne(vähemalt neile kes varem tarretatavaid kooke teinud). Origiaalretsept on pärit schefkoch.de lehelt aga koguseid on muudetud.





Vaja läheb:

2 muna
noa otsaga soola
75 gr suhkrut+ 100 gr suhkrut
75 gr jahu
1 triiki täis teelusikatäis küpsetuspulbrit
12 lehte želatiini
500 gr värskeid kirsse + 175 ml kirsimahla või 1 purk kirsikompotti(720 ml)
750 ml maitsestamata jogurtit(sooitav madala rasvasisaldusega)
3 tl vaniljesuhkrut
250 ml vahukoort



  • 26 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga vooderdada
  • Munavalged eraldada kollastest ja vahustada koos 2spl külma vee ning soolaga. Lisada 75gr suhkrut ja vahustada edasi.Munakollased ükshaaval sisse vahustada.
  • Jahu ja küpsetuspulber omavahel segada ja ettevaatlikult munamassi segada. Tainas vormi panna ja siledaks siluda ning küpsetada 175 kraadises ahjus 12 minutit. Jahutada.
  • jahtunud tordipõhjale serv tagasi panna .
  • 2 ja 10 želatiinilehte eraldi külmas vees leotada.Kividega kirssidelt kivid eemaldada ja u 5 kirssi kaunistuseks kõrvale anna. Kompotikirsid panna nõrguma, sealt nõrgunud vedelikust võtta 175 ml vedelikku(või siis kirsimahla) ja soojendada (aga mitte keeta!). Kaks zelatiinilehte kuivaks pigistada ja sulatada soojas mahlas. Jahutada vedelik ja lasta tarretuma hakata .... aga samal ajal ..
  • jogurt,100 gr suhkrut, vaniljesuhkur segada ja lasta sulada suhkrul. Vahukoor vahustada.
  • 10 lehte želatiini kuivaks pigistada ja vesivannil sulatada(kui kogemused mikroga olemas võib ka seal seda teha). U 5 spl jogurtit sulanud želatiinile lisada ise samal ajal želatiini segades. Ja siis jogurti-želatiinisegu segada ülejäänud jogurtisse viimast pidevalt segades(kui želatiin on soe ja jogurt külm ning mitte segada - tõmbub želatiin tükki ja seda lahustada enam ei saa).
  • Vahukoor segada jogurtimassi.
  • Õhuke kiht jogurtit panna tordipõhjale ja sinna peale kirsid ning siis ülejäänud jogurt ettevaatlikult peale valada.

nüüd võib veidi aega minna u 10-30 minutit aga võib ka kohe õnnestuda ...

  • tarretuv kirsimahl teelusikatäite kaupa jogurtile panna ja kahvliga läbi tõmmata et jääks marmori sarnane muster. Aga võib ju ka muud moodi kaunistada - oma fantaasia ... mina tegin sellised teelusikasuurused laigud ja tõmbasin hambaorgi tömbi otsaga läbi selle laigu umbes nii nagu teeksin diameetri tingmärki. Ilusam jääb kui kerge kaarega seda teha.

  • kook vähemalt 5 tunniks külmkappi tarretuma panna. Kaunistada kõrvale pandud kirssidega.

Minu muudatused:

  • 750 ml jogurti asemel panin 1l
  • vahukoort panin 250 ml asemel 200ml
  • želatiinilehtede asemel kasutasin RUF želatiini väikestes pakkides st 1 pakk tarretab 0,5l vedelikku ehk vaja läks 1,5 tl želatiini kirsimahlale ja 2 pakikest jogurtile.
    kasutasin küll kirsikompotti aga järgmine kord lisaks külmutatud või värskeid kirsse - hapukust jäi veidi väheks, sest panin kogemata 130 gr suhkrut jogurtisse:)
  • immutasin tordipõhja järgijäänud kompotivedelikuga, sest põhi tundus liiga kuiv. Süües tundus, et immutamine oli igati õige otsus :)
  • pidin u 30 minutit ootama enne kui sain koogi pinnale kaunistust teha ...


Tort oli hea! Kordamisele läheb kindlasti, sest lastele meeldis vägagi.

7 kommentaari:

qsti ütles ...

Nii ilus tort ja need südamekesed ka hästi õnnestunud!

Jana ütles ...

Aga kuidas neid südamekesi teha?

Kait Kleemann ütles ...

Tõeliselt ilus tort just nende südamekeste või lehekeste pärast. Väga hea idee kaunistamiseks!!!

Ssille ütles ...

Väga kaunis!

Unknown ütles ...

Kas 175 ml tarretuvat kirsimahla kasutangi ainult kaunistamiseks???
Et seda jogurti hulka ei peagi panema??

Anneli ütles ...

Jah, ainult 175ml mahla+želatiin(mina sulatasin u 3-4 spl veega) aga želatiinilehti kasutades jääb vedeliku kogus põhimõtteliselt selle 175ml juurde.
Retseptis on algselt öeldud, et teha marmormuster - proovisin aga mul ei tulnud ilus ja seepärast tegin sellised südamekesed. Nii et tegelikult on osa sellest tarretuvast kirsimahlast siiski ka jogurtisse segatud :) .
Lehekesi tehes on oluline et jogurt oleks "võdisev" ehk kergelt kandev, sest muidu ei jää mahlatilgad jogurti peale vaid vajuvad alla. Ja tegelikult peab ka kirsimahl olema tarretuv.
Lasin vormi kallatud jogurtil olla veidi aega külmkapis ja jälgisin ka kirsimahla tarretumist samal ajal. Mingil hetkel olid mõlemad eraldi külmas ja siis panin kokku.

Unknown ütles ...

Super hea tort,kindlasti soovitan:)
Ei tulnud küll nii ilus nagu pildil aga maitse poolest väga hea!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...