13 august, 2008

Kapsapirukas/ porgandipirukas

Tahtsin teha soolast pirukat(mitte lahtist) aga pärmitainast ega lehttaigent ei tahtnud kasutada . Meelde tuli ainult kohupiimaga tehtav tainas ... äkki on veel mõni hea taigen mida kasutada saab?







Vaja läheb:

250 gr võid/ küpsetusmargariini
1/2 tl soola
400 gr kohupiima(originaalis peaks kohupiima panema 250 gr)
u 5-6 dl jahu(panin niipalju, et enam käte külge ei hakanud. Originaalis peaks 4 dl olema )
1,5 tl küpsetuspulbrit


Panin kaussi jahu, soola ja küpsetuspulbri ning segasin läbi. Tükeldasin või jahu peale ja lisasin kohupiima. Mikseri taignakonksudega töötlesin tainast niikaua kuni muutus puruks. Siis surusin kätega taigna kokku ja panin 2 tunniks külmkappi.

Seekordne taigen oli täielik omalooming, sest panin kohupiima tunduvalt rohkem kui retsept ette näeb. Või koguse jätsin nii nagu pidi olema ja jahu lisasin tunde järgi juurde - seda võis olla nii 1 dl või veidi rohkem. Hea oli see tainas peale küpsetamist - mõnusalt pehme ja mahlane ning omas ka ise maitset(st ei olnud lihtsalt täidisele ümbriseks).


Sellest taignakogusest saab kaks pirukat millest kumbki võtab enda alla pool ahjuplaadist(mul on suur ahi :) )

Täidise kogused on sellised kahtlase väärtusega, sest enamasti teen täidiseid tunde ja silma järgi :) - poole taignakoguse jaoks siis täidis:


u 0,5 kg kapsast
1 sibul
1 spl õli
100 gr suitsuliha
soola, pipart ,
1/2 - 1 puljongikuubiku (tean, et pole eriti hea asi aga juurviljapirukatele annab super hea maitse)
veidi vett

lisaks 1 lahtiklopitud muna


Kapsas peeneks viilutada/lõigata. Sibul hakkida ja suitsuliha kuubikuteks lõigata. Liha, õli ja sibulad pannile panna. Pann soojaks lasta ja liha ning sibul praadida kuldseks. Lisada kapsas ja segada kuni enamus kapsast on saanud rasvaseks. Lisada soola ja pipart,puljongikuubikut ning vett veidi(u 0,5 dl ). Hautada kapsas parjalt pehmeks(võiks veidi krõmpsuv jääda - igal juhul pehmeks ei tohi lasta minna kapsal). Vajadusel võib vett veidi haaval lisada. Tädisel lasta veidi jahtuda enne kui taignale panna.


Tainas külmkapist välja võtta, poolitada ja üks pooltest piklikult lahti rullida. Ühele poolele lahtirullitud taignast täidis panna ja servadest u 3cm vabaks jätta. Need servad täidisele tõsta ja lahtiklopitud munaga üle pintseldada.Teine pool lahtirullitud tainast üle täidise tõsta ja võimalusel servad piruka alla panna. Pirukas plaadi ühele poolele tõsta(kui kõrvale tuleb veel teine pirukas) ja pintseldada lahtiklopitud munaga. Küpsetada 200 kraadises ahjus 30 minutit(kasutan ikka pöörõhku)




Taigna teise poole tegin porganditega. Täidise kogused olid samad aga maitsestamisel oli lisaks muskaatpähklit ja 2 lahtiklopitud muna mis valasin riivitud porganditele panni peal veidi enne kui porgandid valmis said. Täidist segasin siis peale munadel lisamist ikka ka(et muna oleks hüübinud).

3 kommentaari:

Maarja ütles ...

mul sõber teeb sarnase retsepti järgi tainast ja no küll on need head.

Anneli ütles ...

See on hea tainas! Eriti head on juustupirukad - need milell juust ja kodujuust omavahel segatud on.

Pille ütles ...

Väga ahvatlevad pirukad!!
Mulle meeldib üks või-hapukoore-jahutainas (vt nt "Virve õunakook" nami-namis).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...