21 juuli, 2008

New York cheesecake ehk joostukook


No olen ahne ja tahan suurt kooki teha... Kui inimesel on idee siis tuleb see ju teoks teha mitte leppida mõne viletsama võimalusega...

... mis sellest, et välimus ei ole ilus . Mis sellest, et ise olen pettunud - kuigi tegelikult põhjust nagu pole, sest maitse koogil oli päris hea ... aga esmamulje koogist rikkus ootused sellele kooile ära.
Miks ma siis rahul pole selle koogiga:
  • alustades algusest, mul on 29 läbimõõduga lahtikäiv koogivorm ehk suurim mis võimalik osta meie kaubandusest ... ...aga see jäi seekord väikseks kuigi oleks pidanud olema piisav - kook kerkis peaaegu sama palju üle vormi servade kui seda seal sees oli...
  • ja siis kui ahju välja lülitasin murdus ühest servast osa koogist ära :(
  • küpsise-võisegu oli põhja jaoks liiga vähe (minu meelest)- tegin juurde 1/3 ettenähtud kogusest
  • aga kõige rohkem pettumust valmistas see, et pragunes keskelt päris suure lõhena - seetõttu katsin koogi ka värskete vaarikatega. jahtuda lasin ahjus, nii nagu soovitatakse. Ainuke mis endal mõttes mõlgub on see, et äkki oleks pidanud ühe muna vähem panema. Ent siis oleks võinud joostusegu liiga pehmeks jääda, sest nüüd oli ta parajalt kreemine.

Selgituseks veel, et tahtsin nimelt paksu kooki mitte õhukest. Aga paksude juustukookide retseptivalik on siiski üsna vilets ...

Retsepti üritan siiski õhtul kirja panna, sest päris paljudel on see kook siiski väga hästi välja tulnud ja maitselt on kook ju hea.


originaalretsept siis järgmine:
3 tl suhkrut
1 tass täisteraküpsiseid(kasutasin digestive ja panin 8 küpsist) - tass selles retseptis tähendab 2,5 dl
3 sulatatud võid

5 pakki toorjuustu(eeldatud et paki suurus 250 gr)
1 tass suhkrut(võiks veidi rohkem olla - vähemalt meie jaoks)
3 tl jahu
1 tl buttervanille essentsi
4 muna
1 tass hapikoort

  • Ahi 150 kraadi peale soojenema panna. Purustatud küpsised segada või ja suhkruga ning suruda lahtikäiva vormi põhja. 10 minutit küpsetada.
  • toorjuust mikseriga vahustada. suhkur,jahu,vaniljeessents lisada ja korralikult segada. Hapukoor ja munad ükshaaval lisada.
  • Toorjuustumass eelküpsetatud põhjale panna ja küpsetada 1 tund ja 10 minutit.
  • Vormis jahtuda lasta ja enne serveerimist vähemalt 4 tundi külmkapis hoida.

retseptis onära märgitud veel, et põhi jääb suht pudisev.

6 kommentaari:

Pille ütles ...

No mis Sulle ei meeldinud?
Ma ise teen Manhattani juustukooki Nami-namist, selline õhem tuleb. Ja mulle väga-väga maitseb :)

Thredahlia ütles ...

Nii palju, kui mina aru olen saanud, on juustukookide juures kaks kriitilist asja - et üle ei küpsetaks ja et küpsemine toimuks hääääästi ühtlaselt. Ehk et pragude vältimiseks soovitatakse vorm ahjus panna lausa vesivanni.
29 cm vormis arvutasid koguseid pindalale ümber või oli retsepti kogustes viga? Iseenesest see peabki ju kõrge kook olema. Välja küll liiga kõrge ei näe, aga eks ta vist natuke vajus alla ka.

Anneli ütles ...

Retsepti lisamiseni pole veel jõudnud, seega veidi selgitusi siia. Küpsetamistemperatuur oli 150 kraadi. Igaks juhuks ei kasutanud pöördõhku, sest retseptis otseselt sellest juttu ei olnud ja küpsemisaeg oli lisaks põhja eelküpsetusele 1h 10 minutit. Kerkis kook 2/3 valmis kõrgusele lisaks aga selle osa vajus enamuses ka tagasi. Kusjuures serv jäi siiski kõrgemaks. Koogi kõrgus peale küpsemist oli u6cm. Pindalale koguseid ümber ei arvutanud. Vesivanni varianti kaalusin isegi aga väikehirm oli nahas, et äkki trügib vesi vormi(no on inimesel kiiksud :) )
Kusjuures maitse pärast julgen kooki soovitada aga siis ikkagi marjadega kaetult , sest nii katab suurema iluvea ka ära(kui iluviga tekib)

qsti ütles ...

Mina olen päris mitmest kohast lugenud, et toorjuustu peaks võimalikult vähe segama/kloppima/vahustama.

Kiirelt leidsin ühe Allrecipes kiidetud retsepti juurest sellised õpetussõnad:
"OVERBEATING WILL CAUSE A CHEESECAKE TO CRACK. Beat cream cheese with sugar only until smooth. Proceed with a wooden spoon for the rest of the recipe. OVERBEATING WILL CAUSE A CHEESECAKE TO HAVE THE "WRONG" TEXTURE. Air bubbles, gritty/not creamy texture, etc., are fixed my the same instructions above. OVERCOOKING WILL CAUSE A CHEESECAKE TO CRACK.

Anneli ütles ...

tähh, Qsti! Nüüd tean oma viga :(( aga teistkorda seda viga enam ei tee. Viga oli siis: liigne segamine ...

sassi194 ütles ...

Viimases Arteris... või eelviimases on juustukoogile teaduslikult lähenetud. Mingi segamise kniff oli ja veel rida teisigi. Otsi see Arter üles! Keegi teadja-ameerika onu jagas oma oskusi. Tundus niipalju asjalik jutt olevat, et suisa rebisin need paar lehte välja. Loe kindlasti!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...