08 juuli, 2008

Leivajäätis

Seekord siis sattus kätte Maakodu juuli number ja avastasin sealt paar jäätiseretsepti millest ühe proovisin ka järgi .... hea oli... niipalju kui mulle seda anti.. suured ja väiksed mehed suutsid veenda et see jäätis on meestele hea :)



retsept siis järgmine(4-5 portsjonit):
130 gr musta leiba(kasutasin ainult pool leiva kogusest)
50 gr pruuni suhkrut
2 spl võid
pool vanillikauna
2,5 dl piima(panin 3-3,5dl)
4 munakollast
75 gr suhkrut
2,5 dl vahukoort(panin 2dl)
1 spl brändit(asendasin rummiga)


Peenestasin leiva saumikseri topsis(mitte otsikuga), lisasin tumeda suhkru(kasutasin muscovadat) ning kuumutasin pannil või ning panin leivapuru pannile. Praadisin niikaua kuni nägin et leib vajub iga liigutuse peale vaikselt ja mõnusalt tagasi(selline mõnus aeglane liikumine , lisaks ei olnud ka suhkrut enam näha ja leib lõhnas mõnusalt). Kui leib praetud ajasin piima koos vaniljekaunaga keema ning võtsin tulelt ning lasin jahtuda 15 minutit. Vahustasin kollased suhkruga tugevaks vahuks. Veidi jahtunud piima segasin munakollasemassi(st piima vaikselt niristades). Vahepeal segasin ka praetud leiba - muutub muidu väga kõvaks ja jääb tükki. Piima- kollase segu kallasin tagasi potti ja kuumutasin madalal kuumusel keemiseni- ikka pidevalt segades.Võtsin poti tulelt ja lisasin rummi - järgmine kord paneks alkoholi sisse enne poti tulelt võtmist(alkoholimaitse jäi "tooreks"). Kui kuumutatud piima-munasegu jahtunud on lisada vahustatud koor(ei vahustanud mina seda ega kavatse ka järgmine kord vahustada :) ) - lasin kogu segul veel külmkapis seista u 1h ja siis panin jäätisemasinasse.




1 kommentaar:

Pille ütles ...

Leivajäätis kõlab väga ahvatlevalt (Tõnis Siigur serveeris Stenhusis paar aastat tagasi leivakreemijäätist, mis viis keele alla). Lähen ja ostan ka selle Maakodu :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...