23 juuli, 2008

Šaltibarščiai ehk külm peedi supp

Juba paar nädalat mõtlesin, et millal jõuaks külma supi tegemiseni. Peet oli ostetud(toores siis - meeldib ahjus küpsetada), keefiri leidub suvel alati külmkapis. Ja siis anti Nami-namis uus kooskokkamise teema . Oh kui hea kui keegi kindla ettkäände annab :)
Retsept on võetud siit ja kirja pannud on selle rahvuselt leedukas .




Koostisained (4- le):

1 liiter keefiri(sobib ka sakslaste Buttermilch või kreeklaste Jogurt) jahutatult
4 väiksemat kurki( ühest pikast salatikurgist võib kasutada ära u 3/4)
2 väikest punast peeti(parima tulemuse saab õunamahlas hoitud peedist)
1 kimp tilli(peeneks hakitult)
1 kimp rohelist sibulat, õhukesteks viiludeks lõigatult
u 2 spl hapukoort(creme fraiche)
2 muna, keedetud ja neljaks või kaheksaks lõigatult
äädikat veidi(võib ka valge veini äädikat)
soola
pipart/valget pipart jahvatatult.


Valmistamine on ääretult lihtne. Peet ja kurk peeneteks ribadeks lõigata ja keefiriga segada. vajaduse korral lsada külma vett(eelistada läbikeedetud vett) ning hapukoort(mida paksem seda parem). Till hakkida ja sibul rõngasteks ning lisada supile. Maitsestada soola ja valge pipraga ning lisada veidi äädikat. Jätta seisma 5-10 minutiks(külmkappi) . Väljavõttes proovida ja ki vaja veel maitsestada. Serveerimisel kaunistada muna sektoritega.

Kõrvale serveerida sobib keedetud värskeid kartuleid või ahjukartuleid. Kartulit lisandiks andes tuleb selline kerge söögikord aga mina igatsesin taga heeringavõileiba (midagi ei ole teha kui rosolje/kasuka neelud hakkasid käima)

1 kommentaar:

Pille ütles ...

Väga lahe, et keegi seda leedukate suppi ka tegi! Aitäh osalemise eest!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...