23 juuni, 2008

Riisi- kirsikook

Originaalis on see riisikook ja pärit ajakirjast Journal nr 13/95. Need riisiterad mis seal koogikattes on, on nii mõnusad, et juba pikemat aega kummitavad nad mind. Aga nagu ma olen, ei viitisinud ma retsepti järgida ehk marjad- puuviljad läksid vahetusse lisaks muutsin ka taigna koostisaineid ehk vahetasin jahu ja suhkru välja ning ka riisiterad läksid vahetusse helvestega. Usun, et põhja maitse sellest midagi ei kaotanud aga võitis küll veidi:) . Riisiterad peaksid siiski jääma teradeks ehk riisipudru/puding olgu siiski teralisest riisist. Puuviljad tuleb ära proovida nüüd ka originaalis kirja pandutega ja siis saan võrrelda mis ja kuidas parem on. Aga igaljuhul tasub seda kooki ka teinekordki teha!

See on plaadikoogi retsept!


Taigen:
300 gr jahu
100 gr jahvatatud pähkleid
200 gr võid/margariini
100 gr suhkrut
u 2 tl vaniljesuhkrut
noaotsaga soola
1 muna

Riisimass:
3 muna
500 gr kohupiima
2 spl sidrunimahla
2 spl piima(panin 4 spl)
100 gr suhkrut
20 gr tärklist(soov maisitärklis)
3 topsi maitsestamata Milchreis(riisipuding/riisimagustoit mis on plasttopsis nagu jogurt - asendasin riisipudruga mis oli suht paks. Kui kasutada putru siis peaks see olema selline mõnusalt kreemine - ja siis poleks vaja piima rohkem panna) . Topsi kaaluks on siin 200 gr

Lisaks:

küpsetuspber või võid vormi määrimiseks
8 lusikabiskviiti (needsamad mida tiramisu tegemiseks kasutatakse)
600 gr punaseid ploome
600 gr õunu


Valmistamine:

Taigna koostisained kokku segada ja u 30 minutiks külmkappi panna. Riisimassi jaoks muna valged- kollased eraldada. Kollased kohupiima,sidrunimahla,piima suhkru ja tärklisega ära segada, riisipuding lisada. Munavalged kõvaks vahuks vahustada ja ettevaatlikult kohupiima-riisimassile lisada.

Muretaigen plaadisuuruselt lahti rullida ja katta purustatud küpsisepuruga. Poolitatud ja ilma kivideta ploomid ja puhastatud ning viilutatud õunad taignale laotada ning katta riisi-kohupiimakattega. Küpsetada 200 kraadises ahjus(gaas: 3 astmel) 25 minutit ja siis alandada 180 kraadini( gaas: 2 aste)temperatuuri ning küpsetada veel 35 minutit, lõpuks ahi välja lülitada ja kooki hoida veel 10 minutit ahjus. Mina kasutasin pöördõhku ja siis olid temperatuurid vastavalt 180 ja 160.
minu muudatused siis kokkuvõtvalt:
  • kõrgema sordi nisujahu vahetasin selle sinise kirjaga madalama sordi nisujahu vastu
  • suhkru vahetasin fariinsuhkruga
  • pähkleid panin 50 gr asemel 70 gr ehk täiskogustest rääkides peaks panema u 160gr
  • riisipuding sai asendatud koduse riiisipudru vastu mis oleks pidand olema pehmem ja kreemisem. Mõistlik oleks vist vahustatud vahukoort juurde segada.
  • suhkrut kattesse panin 100 gr asemel 70 gr. Piisas aga mõnusam oleks olnud magusamana
  • ploomid-õunad asendasin värskete kirssidega - kõlbas, päris söödav aga võiks midagi paremat olla! Iseenesest kõlbaks ka ilma puuviljadeta teha.
  • riisi -kohupiimamassi oli täiskogus aga tainast oli 1/2 kogust - tegin suures ümmarguses vormis kooki. Sellises vahekorras teeksin ka järgmine kord!

Kommentaare ei ole:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...