23 veebruar, 2008

Kohupiimapallid

Igatsus kohupiimapallide järgi on olnud väääga pikka aega. Aga igakord kui jõuan peaaegu tegemiseni meenub, et need on vastikult rasvased.

Nagu näha suutsin ennast lõpuks siiski kätte võtta ja ära teha need .... aega võttis veidi rohkem kui pool aastat .





Taigen:
3/4 kl leiget piima
25 gr pärmi
1/4 tl soola
1/2 tl riivitud sidrunikoort
või 1/4 tl peenestatud kardemoni
1 suurem muna või 2 munakollast
3 spl suhkrut
1 spl vaniljesuhkrut
75 gr võid või margariini
250 -300 gr jahu(veidi ka rullimisel veel ja veidi võiks veel igaks juhuks olemas olla kui tundub et kuidagi i tule toime)
õli keetmiseks
tuhksuhkrut üle raputamiseks

Pärm 1tl suhkruga vedelaks hõõruda, lisada leige piim ja 1/3 jahust ja panna kerkima . Kerkinud taignale lisada suhkruga vahustatud munakollased või muna, maitseained, pehme rasvaine ja ülejäänud jahu. Taignat kloppida, kuni see lööb nõu küljest lahti, kuid see peab olema pehmem tavalisest saiataignast(jube hästi hakkab sõrmede külge ja enam lahti ei tule:) (). Lasta 20-30 minutit kerkida. Seejärel jaotasin mina taigna pooleks. Ühest poolest tegin sõõrikuid ja teisele poolele lisasin Mumuu tavalist kohupiima(see valge pakend sinise-rohelisega,teraline kohupiim sobib kohupiimapallidesse tunduvalt paremini) nii, et pudistasin alguses palli peale ja siis lihtsalt sõtkusin niikaua kuni lahtist kohupiima enam kausis ei olnud(kõik oli pärmitaignaga segunenud). Siis rullisin sõõrikute jaoks taigna u 1 cm paksuseks ja "lõikasin" klaasiga kettad milledesse sõrmedega venitasin augud. Veel enne kui olin asunud tainast rullima panin fritüüri sooja(180 kraadi). Selleks hetkeks kui fritüür soe oli, olid ka sõõrikud parajalt kerkinud. Kui sõõrikutega ühelepoole sain lasin õli uuesti üles soojeneda(oli veidi jahtunud - u 170 oli siis) ja hakkasin siis kohupiimapalle teelusikaga panema.

Pean tunnistama, et mitte mingil juhul ei ole ma enam nõus sööma küpsetuspulbriga tehtud kohupiimapalle kuigi jah, seda pärmitaigent ei armasta ma ka kohe üldse teha .....
Pärmitaigna retsept on võetud Ida Savi "Saiad pirukad koogid tordid küpsetised" raamatust.

Kommentaare ei ole:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...